

SU
Toimitus suosittelee
Riikka Purra sote-raportissa: Pahimmat ongelmat ovat verorahojen valuminen suuryrityksille, painopisteen siirtyminen “nuhapoleille” sekä ali- ja ylihoito
Ajatuspaja Suomen Perustan Simo Grönroos tenttaa videolla soteen syvällisesti perehtynyttä Riikka Purraa, joka on juuri julkaissut raportin sote-lakiesityksestä. Purra arvioi sotesta käytävää julkista keskustelua, sote-lakiesityksen keskeisimpiä muutoksia sekä pahimpia sudenkuoppia.
Purra harmittelee sitä, että sote-keskustelu on julkisuudessa jäänyt pinnalliseksi, ja on kiertynyt erilaisten iskulauseiden, erityisesti “valinnanvapaus”-käsitteen ympärille. Lisäksi Purran mukaan soten varjolla takana tehdään merkittäviä poliittisia siirtoja. Osa niistä on hyviä, mutta osaan liittyy hyvin suuria ongelmia.
Toiminnanjohtaja Simo Grönroos tenttaa Riikka Purraa. 10 min 35 sek.
– Valinnanvapaus yleisesti viestii meille pelkästään positiivisia asioita, kuten vapaus ja hyvinvointi. Valinnanvapauden suurin arkkitehti kokoomus on juuri tällä tavoin pyrkinyt tuomaan asiaa esille. Kukapa ei haluaisi valinnanvapautta? Mutta ongelma on siinä, että tämä käsite ei itsessään kerro mistään mitään, Purra aloittaa.
Valinnanvapausesityksessä on lakitekstiä 2000 sivua. Voidaan myös kysyä, kuinka monella poliitikolla asia on edes kohtuullisesti hallussa.
– Sen lisäksi, että sote-keskustelu on pinnallista, se on aika monimutkaista. Keskimääräisen kansalaisen kiinnostus tähän asiaan on lopahtanut jo ajat sitten, ja se on ihan ymmärrettävää. On valtavasti kapulakielisiä termejä, ja asia esitetään hyvin teknisesti ja monimutkaisesti – vaikka asia ei kuitenkaan lopulta ole monimutkainen.
– Valinnanvapausesityksessä on lakitekstiä 2000 sivua. Voidaan myös kysyä, kuinka monella poliitikolla asia on edes kohtuullisesti hallussa.
Viimeksi eilen eräältä hallituksen ministeriltä kysyttiin, mikä on esityksen suurin ongelma. Hän alkoi puhumaan kilpailuttamisesta. Toimittaja ei esittänyt mitään vastakysymyksiä.
Kaikki tapahtuu hyvin lyhyessä ajassa.
– Kilpailuttaminen on hyvin pieni ongelma valinnanvapausasiassa, sillä maakunta nimenomaan ei kilpailuta valinnanvapauden piirissä olevia palveluita – ainoastaan sen ulkopuolelle jääviä, paljon pienempiä ja vähäpätöisempiä asioita.
– Sotekeskustelu on itsessään aika merkillistä, Purra summaa.
Entä mitkä ovat uuden lakiesityksen suurimmat muutokset?
– Suurin muutos on se, että asiakassetelin käyttöä on supistettu. Edellisellä lausuntokierroksella asiantuntijat antoivat suurinta kritiikkiä erikoissairaanhoidon alistamisesta valinnanvapauden piiriin. Tätä on nyt kiristetty. Toisaalta tämä on edelleenkin mahdollista, jos julkinen puoli ei pysty tarjoamaan hoitoa puolen vuoden eli hoitotakuun aikana.
– Tämän lisäksi uudistukseen on tehty muita pienempiä muutoksia. Viime päivinä on kuultu, että aiemmin esitykseen hyvin kriittisesti suhtautunut asiantuntija on kääntänyt kelkkansa, niin en oikein ymmärrä, miten tämä on mahdollista.
Minkälaisia poliittisia intressejä sote-uudistuksen taakse kätkeytyy?
Suurin osa ihmisistä ymmärtää asian Purran mukaan siten, että keskusta saa maakuntamallinsa, kokoomus valinnanvapautensa ja kolmas hallituspuolue sitten jotain muuta.
– Aika paljon koko asiaa viedään eteenpäin pelon tasapainolla. Aika harvalla eduskuntapuolueella on hinkua uusiin eduskuntavaaleihin, ainakaan vielä.
Entä kannattaako ensin tehdä vähän kehnompi sote-malli, ja paikkailla sitä sitten jälkikäteen?
– En oikein ymmärrä tätäkään. Keskustan on saatava maakuntamalli betonoitua ennen eduskuntavaaleja, tämä on aivan selvää. Kun se on lyöty läpi, ei sitä sitten korjailla. Valinnanvapaus on vielä oleellisempi. Kun markkinat avataan laajasti, ei asiaa sitten enää korjailla. Kysymyksessä on niin massiivinen uudistus, että sen kulmien fiksaaminen ei riitä.
Kun maakuntamalli on lyöty läpi, ei sitä sitten korjailla.
– Kaikki tapahtuu hyvin lyhyessä ajassa. Vaalit ovat syksyllä, laki pitää saada hyväksyttyä, nyt ovat maakuntien pilotit alkamassa. Nyt on tarkoitus saada asia betonoitua niin, ettei siitä voi enää joustaa. Toisaalta hallitus ja monet valmistelijat toivovat, että kritiikki laantuu ajan myötä.
– Todennäköisesti kansalaiset eivät lähde tämän asian takia Senaatintorille mieltään osoittamaan.
Mikä on uudistuksen keskeisin ongelma?
– Ongelmia on todella paljon. Käsittelen niitä raportissa tarkemmin. Mutta kaikkein keskeisin ongelma on se, että se siirtää veronmaksajien rahaa suuryrityksille ja ylipäätään sellaiseen terveydenhuoltoon, joka ei ole kovin vaikuttavaa.
Uudistus lisää alueellisia eroja, vaikka uudistuksen oleellisimpiin tavoitteisiin kuului se, että niitä pyritään vähentämään.
– Seuraa ylihoitoa. Painopiste siirtyy “nuhapoleille” ja vähenee oleellisemmalta puolelta. Seuraa myös alihoitoa. Uudistus lisää alueellisia eroja, vaikka uudistuksen oleellisimpiin tavoitteisiin kuului se, että niitä pyritään vähentämään. Tässä tavoitteessa ei nähdäkseni onnistuta ollenkaan. Tämä on suurin ongelma.
Purra esittää toiveenaan, että kun eduskunta käsittelee soteasiaa, kansanedustajat keskittyisivät mahdollisimman substanssipitoiseen kritiikkiin ja pidättäytyisivät iskulauseista ja helposta yleiskritiikistä.
– Jään odottamaan, miten hallituksen edustajat vastaavat. Viime viikolla kyselytunnilla olin pudota lehteriltä, kun valtionvarainministeri Petteri Orpon vastaukset olivat niin huvittavia. Hän sanoi muun muassa, että tämä uudistus nimenomaan pelastaa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän suuryrityksiltä.
Sote-raportti arvioi tarkemmin soten keskeisiä ongelmakohtia. Raportti on ladattavissa Suomen Perustan sivuilta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Niikko: Sote-uudistus on kokeilu vanhusten ja monisairaiden kustannuksella

Perussuomalaiset: Sote-uudistuksessa riski suuryhtiöiden monopoleihin maakunnissa

Halla-aho sotesotkusta: Hallitus on ylimielisyydessään sokea sekä asiantuntijatiedolle että yhteiskunnan kokonaistarpeille

Perussuomalaisilta valinnanvapauslaille täystyrmäys: Hallitus tuhoaa ohjelmansa hyvät tavoitteet

Perussuomalaisten puoluehallitus: Sote-uudistus olisi toteutuessaan katastrofi kansalaisille, kansanterveydelle ja valtiontaloudelle

Juvonen: Valtuustojen hätäkokous kannatettava – “Sote- ja maakuntauudistusta ei saa tehdä säkki päässä”

Sote-pomo tylyttää henkilökuntaa – pääluottamusmies: “Epäluottamuslause heille, joiden palkka on pieni mutta vastuu suuri”

Helsingin valtuusto antoi huutia sotelle – Halla-aho: “Harva kai kehtaa vakavalla naamalla kehua. Nykytilan säilyttäminen parempi vaihtoehto kuin uudistuksen toteuttaminen”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää