LEHTIKUVA
Riikka Purra miljoonista EU:n alueelle haluavista maahanmuuttajista: Euroopan velvollisuus ei ole tarjota parempaa elämää kaikille
Lähestyvä vaalisunnuntai nostaa jo lämpöä illasta toiseen jatkuvissa eurovaalikeskusteluissa. Maahanmuutto saa tentistä toiseen tunteet pintaan ja järjen pimentoon. Oikeasti kyse on yksinkertaisesti siitä, ettei Eurooppa pysty tarjoamaan parempaa elämää kaikille sitä tässä maailmassa haluaville.
Eurooppaan on tänäkin vuonna tullut ja tulossa yli miljoona turvapaikan ja paremman elämän tavoittelijaa. Maahanmuuttokriittisten puolueiden suosio nousee Euroopan unionissa ja se kertoo kansan kyllästymisestä aina vaan jatkuvaan hallitsemattomaan menoon ja kasvavaan turvattomuuteen.
On aika siirtyä sanoista tekoihin. Tästä olivat periaatteessa kaikki puoluejohtajat samaa mieltä Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä.
Ennen vaaleja on esitetty muun muassa paljon keskustelua aiheuttanutta turvapaikanhaun ulkoistamista kolmansiin turvallisiin maihin sekä Ruanda-mallia.
”Orpo oli tänään eri mieltä itsensä kanssa”
Petteri Orpo yllätti heti kättelyssä hienovirittämällä maahanmuuttopoliittisia linjauksiaan: puolue ei ole esittänyt sitä, että turvapaikanhaku siirrettäisiin kokonaan Euroopan ulkopuolelle.
– Tästä kokoomuksen turvapaikkapolitiikasta ei ota Erkkikään selvää, tai ainakaan en minä, siunaili Li Andersson.
– Pääministeripuolue ei siis kannata sitä mallia, joka on hallituksen EU-vaikuttamisen avaintavoitteissa. Sen lisäksi Orpo oli tänään eri mieltä itsensä kanssa verrattuna siihen, mitä hän eilen vastasi kysymykseen turvapaikkaprosessin siirtämisestä näihin turvallisiin kolmansiin maihin.
Turvapaikkaa voi hakea myös EU:n alueella
– Kannatan sitä, että kolmansien maiden kanssa selvitetään mahdollisuutta kansainvälinen suojelu ja turvapaikkaprosessi myös kolmansissa maissa, Orpo täsmensi.
– Emme voi koskaan päästä siihen tilanteeseen, ettei meillä olisi ollenkaan Euroopassa tapahtuvaa turvapaikkaprosessia.
Antti Lindtman totesi, että Eurooppa on vihdoin saanut aikaan ”historiallisen” turvapaikkapaktin. Se pitää hänen mukaansa viedä läpi.
”Palautukset turvapaikkapolitiikan kulmakivi”
– Toimivan turvapaikkapolitiikan kulmakivi on, että pitää myös voida palauttaa. Ja toinen on se, että pitää puuttua juurisyihin lähtömaissa, Lintdman luetteli.
– Jos me nyt kokonaan lähdemme vaihtamaan raidetta, kehittämään jotakin muuta uutta, niin silloin on riski, että sössimme sen kehityksen, jota on saatu aikaan.
”Muuta vaihtoehtoa ei ole”
– Ei ole mitään valmista mallia, jota me kehittäisimme. Vaan kyse on yksinkertaisesti siitä, että itse prosessi ja suojelun tarjoaminen tulee jollakin aikavälillä toteuttaa EU:n ulkopuolella, koska muuta vaihtoehtoa ei ole, linjasi Riikka Purra.
– Ihminen, joka ei ole oikeutettu kansainväliseen suojeluun jää siitä huolimatta tänne maanosaan ja tämä on erittäin suuri ongelma, Purra perusteli.
– Monessa maassa ongelma on elintaso, demokratian puute. Nämä ovat inhimillisiä syitä hakea parempaa elämää, mutta se ei ole Euroopan velvollisuus tarjota sitä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- demokratian puute matala elintaso EU-vaikuttamisen avaintavoitteet EU:n turvapaikkapolitiikka maahanmuuttokriittiset puolueet turvapaikkaprosessin ulkoistaminen Ruanda-malli turvallinen kolmas maa EU-vaalit 2024 Harry Harkimo Petri Honkonen laittomat siirtolaiset Anna-Maja Henriksson Riikka Purra Sari Essayah Antti Lindtman Petteri Orpo Turvapaikanhakijat Li Andersson pakolaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Laura Huhtasaari EU:n maahanmuuttopolitiikasta: ”Poliitikkojen tehtävä on taata omien kansalaistensa turvallisuus ja tätä suomalaiset meiltä odottavat”
Riikka Purra EU:n turvapaikkaprosessista: Suojelu ja sen tarjoaminen voidaan tuottaa kolmansissa turvallisissa maissa
Sisäministeri Rantanen vaatii uusia ratkaisuja EU-maahanmuuttopolitiikkaan: ”Maahanmuuton ongelmat tulleet kansalaisten silmille ympäri Eurooppaa”
Massasiirtolaisuus on noussut eurooppalaisten nuorten suurimmaksi peloksi ilmaston ja ympäristön sijasta
Kun suojelun saaminen EU:sta ei ole mahdollista, turvapaikanhakijoiden määrä romahtaa – ”Mahdollisuus on vetotekijä”
Turvapaikkajärjestelmästä on tullut elintasosiirtolaisuuden kanava – ”Vanhentuneita sopimuksia ja kansainvälistä lainsäädäntöä pakko uudistaa radikaalisti”
Sisäministeri Mari Rantanen: EU:ssa on otettava uusi, jämäkkä ote maahanmuuttoon – ”Tarvitaan realismia ja uskallusta haastaa se todellisuus mitä näemme”
Sebastian Tynkkynen maahanmuuton keskeisestä ongelmasta: Jos tullaan pyytämään apua, niin sitten lyödään auttavaa kättä
Riikka Purra Ylen Suuren vaalikeskustelun kakofonian keskeltä: Meidän vastustajamme haluavat puhua vain Ruanda-mallista – tätä tekee myös media itse
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.