Lähestyvä vaalisunnuntai nostaa jo lämpöä illasta toiseen jatkuvissa eurovaalikeskusteluissa. Maahanmuutto saa tentistä toiseen tunteet pintaan ja järjen pimentoon. Oikeasti kyse on yksinkertaisesti siitä, ettei Eurooppa pysty tarjoamaan parempaa elämää kaikille sitä tässä maailmassa haluaville.

Eurooppaan on tänäkin vuonna tullut ja tulossa yli miljoona turvapaikan ja paremman elämän tavoittelijaa. Maahanmuuttokriittisten puolueiden suosio nousee Euroopan unionissa ja se kertoo kansan kyllästymisestä aina vaan jatkuvaan hallitsemattomaan menoon ja kasvavaan turvattomuuteen.

On aika siirtyä sanoista tekoihin. Tästä olivat periaatteessa kaikki puoluejohtajat samaa mieltä Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä.

Ennen vaaleja on esitetty muun muassa paljon keskustelua aiheuttanutta turvapaikanhaun ulkoistamista kolmansiin turvallisiin maihin sekä Ruanda-mallia.

”Orpo oli tänään eri mieltä itsensä kanssa”

Petteri Orpo yllätti heti kättelyssä hienovirittämällä maahanmuuttopoliittisia linjauksiaan: puolue ei ole esittänyt sitä, että turvapaikanhaku siirrettäisiin kokonaan Euroopan ulkopuolelle.

– Tästä kokoomuksen turvapaikkapolitiikasta ei ota Erkkikään selvää, tai ainakaan en minä, siunaili Li Andersson.

– Pääministeripuolue ei siis kannata sitä mallia, joka on hallituksen EU-vaikuttamisen avaintavoitteissa. Sen lisäksi Orpo oli tänään eri mieltä itsensä kanssa verrattuna siihen, mitä hän eilen vastasi kysymykseen turvapaikkaprosessin siirtämisestä näihin turvallisiin kolmansiin maihin.

Turvapaikkaa voi hakea myös EU:n alueella

– Kannatan sitä, että kolmansien maiden kanssa selvitetään mahdollisuutta kansainvälinen suojelu ja turvapaikkaprosessi myös kolmansissa maissa, Orpo täsmensi.

– Emme voi koskaan päästä siihen tilanteeseen, ettei meillä olisi ollenkaan Euroopassa tapahtuvaa turvapaikkaprosessia.

Antti Lindtman totesi, että Eurooppa on vihdoin saanut aikaan ”historiallisen” turvapaikkapaktin. Se pitää hänen mukaansa viedä läpi.

”Palautukset turvapaikkapolitiikan kulmakivi”

– Toimivan turvapaikkapolitiikan kulmakivi on, että pitää myös voida palauttaa. Ja toinen on se, että pitää puuttua juurisyihin lähtömaissa, Lintdman luetteli.

– Jos me nyt kokonaan lähdemme vaihtamaan raidetta, kehittämään jotakin muuta uutta, niin silloin on riski, että sössimme sen kehityksen, jota on saatu aikaan.

”Muuta vaihtoehtoa ei ole”

– Ei ole mitään valmista mallia, jota me kehittäisimme. Vaan kyse on yksinkertaisesti siitä, että itse prosessi ja suojelun tarjoaminen tulee jollakin aikavälillä toteuttaa EU:n ulkopuolella, koska muuta vaihtoehtoa ei ole, linjasi Riikka Purra.

– Ihminen, joka ei ole oikeutettu kansainväliseen suojeluun jää siitä huolimatta tänne maanosaan ja tämä on erittäin suuri ongelma, Purra perusteli.

– Monessa maassa ongelma on elintaso, demokratian puute. Nämä ovat inhimillisiä syitä hakea parempaa elämää, mutta se ei ole Euroopan velvollisuus tarjota sitä.

SUOMEN UUTISET