Yleisradion Kaksikielinen vaalikeskustelu sujui kautta lähetyksen julkiselle palvelulle tyypillisesti tiedostavissa tunnelmissa. Sota Gazassa ja palestiinalaisten hätä kuumotti, mutta Israelilla on ymmärtäjänsä. Ruanda-malli ja EU:n maahanmuuttopolitiikka kirvoitti sekin kielenkantoja.

Ylen ruotsinkielinen vaalikeskustelu oli ilmeisen tarpeellisesti muutettu nimeltään ”Kaksikieliseksi vaalikeskusteluksi”, sillä toinen kotimainen näyttäisi olevan useammallakin puoluejohtajalla rankasti ruosteessa. Katsojalle tuli mieleen, liekö pakkoruotsin pänttäämisessä enää mitään mieltä.

Vaalikeskustelu itsessään kulki tuttuja latuja Euroopan turvallisuudesta Ukrainan sodan kautta pakolaispolitiikkaan ja ilmastokysymyksiin.

”Ukraina tarvitsee aseita ja ammuksia”

Sotilaiden lähettämistä Ukrainaan maataan puolustavien avuksi piti selvänä ainoastaan vihreiden Sofia Virta. Hän perusteli kantaansa sillä, että ”meidän ei pidä kertoa Venäjälle, mitä me emme tule tekemään, jotta Ukraina voi voittaa”.

Li Anderssonin mielestä Suomesta tulisi suoraan sekaantumisen myötä Venäjän sotatoimien ”legitiimi kohde”. Ylipäänsä Ukrainan tukemisessa taloudellisesti ja asein on vielä paljon tekemistä ja siksi joukkojen lähettämisestä puhuminen on spekulointia.

– Ukraina tarvitsee aseita ja ammuksia, Ukraina tarvitsee taloudellista tukea, painotti Riikka Purra.

Kysymyksiä mahdollisista esteistä Ukrainan tukemiselle herätti se, että Venäjään ymmärryksellä suhtautuvasta Unkarista on tulossa EU:n puheenjohtajamaa heinäkuun alusta.

Gazan tilanne katastrofaalinen

Gazan tilannetta kaikki osallistujat pitivät katastrofaalisena ja tulitauon saaminen alueelle nähtiin välttämättömäksi. Kukaan ei tuonut esille sitä, että tilanne Gazassa on juuri sellainen, joka saa ihmiset liikkeelle kohti parempia oloja ja Eurooppaa.

– Tulitauko ja avun saaminen perille on aivan ensimmäinen asia, mitä pitää tehdä, totesi pääministeri Petteri Orpo.

Sosialidemokraattien Antti Lindtmanin mielestä Palestiinan valtion tunnustaminen pitäisi ”nostaa pöydälle”. Kristillisten Sari Essayah on sitä mieltä, että Palestiinan valtion tunnustaminen olisi ”kuin lahja Hamasille, joka on terroristijärjestö”.

Turvapaikanhaku kolmansiin maihin

Essayah tukee europarlamenttiryhmä EPP:n näkemystä siitä, että turvapaikkaprosessi pitäisi siirtää kolmanteen EU:n ulkopuoliseen maahan.

– Kannatan turvapaikan hakemisen keskittämistä EU:n ulkorajoille ja yhteistyötä turvallisten kolmansien maiden kanssa.

– Me tarvitsemme yhteistyötä kolmansien maiden kanssa ja voimme järjestää siten, että turvapaikkaa voi hakea myös turvallisesta kolmannesta maasta käsin, muotoili Petteri Orpo.

– Hallituksen linja tässä on juuri se, mikä meidän EU-avaintavoitteissammekin kerrotaan eli kestävällä tavalla edistämme EU-tasolla sitä, että suojeluprosessi ja sen tarjoaminen voidaan tuottaa kolmansissa turvallisissa maissa, linjasi Riikka Purra.

Suojelua aidosti sitä tarvitseville

– Kyse on siitä, kykeneekö Eurooppa vastaamaan miljoonien ja miljoonien ihmisten tarpeeseen päästä Eurooppaan. Uskon, että tällaiset kolmannessa maassa tapahtuvat mallit tulevat joka tapauksessa tulevaisuudessa olemaan se malli, johon mennään.

– Se tarkoittaa sitä, että ihmiset, jotka aidosti hakevat kansainvälistä suojelua, he saavat sitä jossakin muussa maassa. Tämä on melko tavalla oleellista, Purra muistutti.

SUOMEN UUTISET