LEHTIKUVA
Riikka Purra EU:n turvapaikkaprosessista: Suojelu ja sen tarjoaminen voidaan tuottaa kolmansissa turvallisissa maissa
Yleisradion Kaksikielinen vaalikeskustelu sujui kautta lähetyksen julkiselle palvelulle tyypillisesti tiedostavissa tunnelmissa. Sota Gazassa ja palestiinalaisten hätä kuumotti, mutta Israelilla on ymmärtäjänsä. Ruanda-malli ja EU:n maahanmuuttopolitiikka kirvoitti sekin kielenkantoja.
Ylen ruotsinkielinen vaalikeskustelu oli ilmeisen tarpeellisesti muutettu nimeltään ”Kaksikieliseksi vaalikeskusteluksi”, sillä toinen kotimainen näyttäisi olevan useammallakin puoluejohtajalla rankasti ruosteessa. Katsojalle tuli mieleen, liekö pakkoruotsin pänttäämisessä enää mitään mieltä.
Vaalikeskustelu itsessään kulki tuttuja latuja Euroopan turvallisuudesta Ukrainan sodan kautta pakolaispolitiikkaan ja ilmastokysymyksiin.
”Ukraina tarvitsee aseita ja ammuksia”
Sotilaiden lähettämistä Ukrainaan maataan puolustavien avuksi piti selvänä ainoastaan vihreiden Sofia Virta. Hän perusteli kantaansa sillä, että ”meidän ei pidä kertoa Venäjälle, mitä me emme tule tekemään, jotta Ukraina voi voittaa”.
Li Anderssonin mielestä Suomesta tulisi suoraan sekaantumisen myötä Venäjän sotatoimien ”legitiimi kohde”. Ylipäänsä Ukrainan tukemisessa taloudellisesti ja asein on vielä paljon tekemistä ja siksi joukkojen lähettämisestä puhuminen on spekulointia.
– Ukraina tarvitsee aseita ja ammuksia, Ukraina tarvitsee taloudellista tukea, painotti Riikka Purra.
Kysymyksiä mahdollisista esteistä Ukrainan tukemiselle herätti se, että Venäjään ymmärryksellä suhtautuvasta Unkarista on tulossa EU:n puheenjohtajamaa heinäkuun alusta.
Gazan tilanne katastrofaalinen
Gazan tilannetta kaikki osallistujat pitivät katastrofaalisena ja tulitauon saaminen alueelle nähtiin välttämättömäksi. Kukaan ei tuonut esille sitä, että tilanne Gazassa on juuri sellainen, joka saa ihmiset liikkeelle kohti parempia oloja ja Eurooppaa.
– Tulitauko ja avun saaminen perille on aivan ensimmäinen asia, mitä pitää tehdä, totesi pääministeri Petteri Orpo.
Sosialidemokraattien Antti Lindtmanin mielestä Palestiinan valtion tunnustaminen pitäisi ”nostaa pöydälle”. Kristillisten Sari Essayah on sitä mieltä, että Palestiinan valtion tunnustaminen olisi ”kuin lahja Hamasille, joka on terroristijärjestö”.
Turvapaikanhaku kolmansiin maihin
Essayah tukee europarlamenttiryhmä EPP:n näkemystä siitä, että turvapaikkaprosessi pitäisi siirtää kolmanteen EU:n ulkopuoliseen maahan.
– Kannatan turvapaikan hakemisen keskittämistä EU:n ulkorajoille ja yhteistyötä turvallisten kolmansien maiden kanssa.
– Me tarvitsemme yhteistyötä kolmansien maiden kanssa ja voimme järjestää siten, että turvapaikkaa voi hakea myös turvallisesta kolmannesta maasta käsin, muotoili Petteri Orpo.
– Hallituksen linja tässä on juuri se, mikä meidän EU-avaintavoitteissammekin kerrotaan eli kestävällä tavalla edistämme EU-tasolla sitä, että suojeluprosessi ja sen tarjoaminen voidaan tuottaa kolmansissa turvallisissa maissa, linjasi Riikka Purra.
Suojelua aidosti sitä tarvitseville
– Kyse on siitä, kykeneekö Eurooppa vastaamaan miljoonien ja miljoonien ihmisten tarpeeseen päästä Eurooppaan. Uskon, että tällaiset kolmannessa maassa tapahtuvat mallit tulevat joka tapauksessa tulevaisuudessa olemaan se malli, johon mennään.
– Se tarkoittaa sitä, että ihmiset, jotka aidosti hakevat kansainvälistä suojelua, he saavat sitä jossakin muussa maassa. Tämä on melko tavalla oleellista, Purra muistutti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aidosti suojelua tarvitsevat Palestiinan valtion tunnustaminen Kaksikielinen vaalikeskustelu Ruanda-malli terroristijärjestö Hamas turvapaikkaprosessin vieminen EU:n ulkopuolelle Petteri Orpon hallitus Sofia Virta EU:n maahanmuuttopolitiikka Ukrainan sota Harry Harkimo Petri Honkonen laittomat siirtolaiset Gaza EU:n puheenjohtajuus Riikka Purra Sari Essayah Antti Lindtman Unkari Petteri Orpo Turvapaikanhakijat Li Andersson Venäjä pakkoruotsi maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vihervasemmistolta lisää löperöä maahanmuuttopuhetta puoluejohtajien EU-tentissä – perussuomalaisten Purra tyrmää: ”Siirtolaispaine Eurooppaan voidaan ratkaista vain torjumalla se”
Laura Huhtasaari EU:n maahanmuuttopolitiikasta: ”Poliitikkojen tehtävä on taata omien kansalaistensa turvallisuus ja tätä suomalaiset meiltä odottavat”
Epäilty terrori-isku Saksassa: Veitsimies hyökkäsi islamisaatiota vastustavaan puhetilaisuuteen
Massasiirtolaisuus on noussut eurooppalaisten nuorten suurimmaksi peloksi ilmaston ja ympäristön sijasta
Riikka Purra miljoonista EU:n alueelle haluavista maahanmuuttajista: Euroopan velvollisuus ei ole tarjota parempaa elämää kaikille
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää