Oikealla Winston Churchill. Kuva: Skeeze/Pixabay. Vasemmalla yksityishenkilön twiitti Churchillin patsaasta.
Riehaantuneet intersektionaali-aktivistit vääristelevät tarkoituksella historiaa – Churchillin kaltaisia suuria hahmoja yritetään muuttaa tyranneiksi
Tarkoitushakuisesta historian vääristelystä on tullut poliittinen ase antirasistisille ja intersektionaalisille aktivisteille. Myös yleinen ymmärrys historiasta ja sen hienojakoisuudesta on heikentymässä. Ilmiöstä huolestunut historioitsija Philip Kiszely käyttää esimerkkinä Black Lives Matter -liikkeen (BLM) leviämistä Isoon-Britanniaan, jossa kansan yhteisestä historiasta symboleineen on pyritty tekemään valikoivalla tarinankerronnalla häpeän aihe. Valikoivalla tarinankerronnalla korostetaan yksityiskohtia, jotka tukevat poliittista maailmankuvaa kaikkialla piilevästä rakenteellisesta rasismista. Vastaavasti positiiviset seikat kuten orjuudesta luopuminen ja ylipäätään historian monimutkaisuus sivuutetaan.
Historioitsija Philip Kiszely kirjoittaa brittilehti Spikedin sivuilla, miten aktivistit hyökkäävät nyt entistä aggressiivisemmin historiallisia ja aiemmin kansaa yhdistäneitä symboleja vastaan. Ilmastomielenosoittajat sotkivat hiljattain spray-maalilla Lontoossa parlamenttirakennuksen lähellä olevaa Winston Churchillin patsasta. Vasta kaksi kuukautta aikaisemmin Black Lives Matter -mielenosoittajat vandalisoivat samaa monumenttia osana laajempaa kansainvälistä historiallisten patsaiden vastaista ilkivallan aaltoa.
Churchillin töhritty patsas yksityishenkilön twiitissä. Hän kirjoittaa: “eivätkö [töhrijät] ole tietoisia siitä, kuka Churchill oli?” Patsaan jalustaan töhrityssä viestissä Churchilliä väitetään rasistiksi.
https://twitter.com/laura_eyles11/status/1304151403951263744
Kyse ei ole pelkästään patsaista, vaan yleisemmästä tavasta tarkastella historiaa. Kiszely on huolissaan siitä, miten historiantuntemus on joutunut sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta taistelevien aktivistien uhriksi, tarkoitushakuisen vääristelyn kohteeksi.
Historiaa lähestytään valikoiden, ja se pyritään valjastamaan voimaantumisen välineeksi. Menneisyydestä etsitään valtarakenteita ja kielteisyyttä, joista muistuttavat asiat tai symbolit voivat tuoda merkitystä nykypäivän poliittisiin kamppailuihin. Edistys liitetään yksioikoisesti altavastaajan asemaan.
Esimerkiksi brittien kansallinen historia laajassa kontekstissaan pelkistetään Kiszelyn mukaan vihamieliseksi alustaksi, jota vasten vähemmistöt voivat loistaa. Winston Churchillin kaltaiset suuret historialliset hahmot saavat enää merkityksen lähinnä silloin, kun aiheena on tarkastella etuoikeuksia ja ennakkoluuloja. Muussa tapauksessa heille ei nähdä merkittävää roolia, esimerkiksi kansallisina sankareina.
Kiszely pitää tätä historian väärinymmärtämisenä: “Jos vallankäytöstä tulee ainut mekanismi, jonka kautta tulkitsemme historiaa, yksioikoinen jaottelu uhreihin ja sortajiin alkaa puolestaan tyrannisoida meitä.”
Hän muistuttaa, että se, mikä koetaan tänään hyväksyttäväksi, voidaan yhtä hyvin nähdä huomenna jo vihamielisenä. Esimerkiksi tähän asti harmittomina ja normaaleina pidetyt valkoihoiset Jeesus-hahmot saattavat hänen mukaansa kadota jo heti seuraavalla viikon hysteerisen raivon myötä.
Jos George Floydin kuolemasta olisi pitänyt seurata jotain, Kiszelyn mielestä yhteiskunnassa olisi pitänyt etsiä entistä enemmän yhdistäviä asioita. Sen sijaan ihmiset ovat poteroituneet ja lietsoneet hajottavia voimia. Yhteiskunnan pirstaloitumisen kauaskantoiset seuraukset on myös sivuutettu.
“Tämä kaikki johtaa kysymykseen: miten voisimme merkityksellisesti edes määritellä pronominin “me”, joka yhdistäisi meitä kansallisvaltion kansalaisina? Niille, joita kiinnostaa löytää vastaus tähän arvoitukseen, piilee historiassamme. Joskus se oli tarina hyveistä (me luovuimme lopulta orjuudesta), mutta pienemmälle vähemmistölle historia näyttäytyy paheellisena tarinana.”
Kiszelyn mielestä on valheellista väittää, että esimerkiksi Britannian historia olisi törkeän rasistinen, ja että sitä tulisi yksiselitteisesti hävetä, ”tai että systemaattinen rasismi määrittäisi jokaista organisaatiota, instituutiota ja jokaista julkista elintä. Mutta se näyttää olevan tämän päivän lähtökohta.”
Historian vääristely on Kiszelyn mukaan johtanut myös väärään käsitykseen nykypäivän maailmasta. Tähän väärinymmärtämiseen liittyy hänen mukaansa osittain myös tahallisuutta, mikä ei missään nimessä vähennä väärinymmärtämisen vakavuutta.
Historiassa on kyse pitkäaikaisesta vähittäisestä kehityksestä, josta ei voi tehdä tyhjentävää saati rehellistä arviota laittamalla sitä yksioikoisesti nykyhetken ihanteita vasten. Historiallisten tapahtumien ja henkilöiden tarkoitushakuinen valikoiminen viimeisimpien intersektionaalisten oikeaoppisuusvaatimusten vertailukohdaksi tulisikin Kiszelyn mukaan lopettaa kiireellisesti.
Muussa tapauksessa merkityksellinen ja monipuolinen historiankerronta tultaisiin poistamaan ideologisista syistä. Vaatimukset “loukkaavien” patsaiden poistamisesta ympäri maailmaa antavat tästä jo hälyttävää esimakua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää