Reuters haastatteli ekonomisteja: EKP:n elvytys ei auta, mutta uusi johtaja Lagarde jatkaa Draghin perintöä
Uutistoimisto Reutersin haastattelemat ekonomistit eivät usko arvopaperien ostojen piristävän euroalueen taloutta. Valtaosa ekonomisteista kuitenkin uskoo EKP:n jatkavan kevyen rahapolitiikan linjalla uudessa komennossa.
EKP:n johto siirtyi hiljattain Christine Lagardelle. Lagarde toimi keskuspankin johtotehtävää ennen Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtajana. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta keskuspankin tehtävistä. Lagarden kokemuksen puutetta ei nähdä vikana, sillä ekonomistit arvelevat rahapolitiikan ulkopuolisen kokemuksen tuovan uutta näkökulmaa EKP:hen.
Uusista tuulista huolimatta ekonomistit arvelevat Lagarden jatkavan edeltäjänsä Mario Draghin linjoilla.
Koronlaskuissa vähiten vastusta
Ekonomistien mukaan EKP:n kevyen rahapolitiikan toimissa korkotason lasku kohtaisi vähiten vastutusta. Keskuspankin talletuskorko on tällä haavaa -0,5 prosentissa. Finanssikriisiä edeltävänä aikana ei historian kirjoihin ole merkitty negatiivista korkoa. Kyseessä on siis varsin tuore kokeilu.
Negatiiviset korot tuovat myös haittoja. Ekonomistit ovat kritisoineet niitä laajalti muun muassa siksi, että elvytystoimet voivat vääristää markkinoiden hinnoittelua.
Ekonomistit eivät usko QE:n eli arvopaperien ostojen piristävän eurotaloutta. EKP päätti aloittaa uudelleen arvopaperien ostot. Keskuspankki kertoi ostavansa 20 miljardin euron edestä euroalueen arvopapereita kuukaudessa.
Ostettavien arvopaperien listalla ovat muiden muassa olleet euromaiden joukkovelkakirjat. Ostojen takarajaa ei määritelty. Ekonomistien laskelmien mukaan EKP voisi ostaa noin vuoden ajan Saksan velkakirjoja. Tämän jälkeen EKP omistaisi yli kolmanneksen maan velasta.
EKP on itse määritellyt euromaiden velkakirjoille omistamansa katon. Se ei aio rajauksen mukaan omistaa kuin korkeintaan kolmanneksen euromaan velkakirjoista. Toisaalta EKP haluaa ostaa velkakirjoja suhteellisesti tasapuolisesti. Se ei voisi siten ostaa kaikkien muiden euromaiden velkakirjoja jättäen saksalaiset velkakirjat ostoslistansa ulkopuolelle.
EKP riitelee keskenään
EKP on ollut riitaisa elvytyttävän rahapolitiikan vuoksi ja entiset keskuspankin pääekonomistit ja entiset euromaiden keskuspankkiirit ovat kritisoineet EKP:n toimia.
Lagarde piti pestinsä alkumetrien aikana epävirallisen keskusteluhetken EKP:n hallintoneuvoston ja muiden keskuspankin keskeisten henkilöiden kanssa. Jotkut vaativat päätösten taakse aina kirjattuja äänestyksiä. Tällä tavoin voitaisiin tarkistaa myöhemmin se, ketkä ovat olleet eri mieltä tehtyjen rahapoliittisten päätösten kanssa.
Keskuspankin saksalaisilla jäsenillä on ollut kova paine perustella EKP:n toimia saksalaisille. Kirjatut äänestykset antaisivat heille mahdollisuuden osoittaa heille omat kantansa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EKP:n sisällä kiehuu ja kuplii
EKP:n väistyvä pääjohtaja Draghi FT:lle: Euron vastustajat hävisivät, tulonsiirrot euroalueelle
Näin EKP murjoo talousjärjestelmämme negatiivisilla koroillaan
Keskuspankkiireilta täyslaidallinen EKP:n touhulle
Keskuspankkien elvytys vääristää markkinoita
EKP:n uusi pääjohtaja Lagarde haluaisi vähentää euroalueen vientiriippuvuutta
Keskuspankkiirit eri mieltä vihreän teknologian suosimisesta
Ruotsin keskuspankki luopumassa negatiivisista koroista talouskasvun hyytyessäkin – paukkujen arvellaan loppuneen
EKP:n vihreä rahapolitiikka törmää realiteetin muuriin
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.