
Reuters: Euromaat yrittivät turhaan estää IMF:n Kreikka-raportin julkaisun
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi alustavan Kreikan velkakestävyysraporttinsa, jossa todetaan Kreikan velan olevan kestämättömällä pohjalla. Uutistoimisto Reuters kertoo muiden euromaiden yrittäneen viivyttää kiusallisen raportin julkaisua Kreikan kansanäänestyksen ylitse.
IMF:n mukaan Kreikka tarvitsee velkojen leikkauksen. Velkojen alaskirjaus tietäisi suoria luottotappioita euromaille, sekä Euroopan rahoitusvakausväline ERVV:lle. Muut euromaat ovat vaienneet Kreikan velkojen leikkauksista.
Raportti toteaa Kreikan tarvitsevan uutta rahoitustukea vähintään 50 miljardin euron edestä seuraavalle kolmelle vuodelle. Kreikan velkojina toimivat euromaat ovat ymmärrettävästi kiusaantuneita IMF:n raportista. Ajatus vanhojen luottojen leikkauksista ja uusien tukirahojen myöntämisestä ovat poliittisesti erittäin epämiellyttäviä.
IMF katsoi kuitenkin läpinäkyvyyden vuoksi tuoda katsomansa tosiasiat esille.
– Ei tosiasioita voida piilottaa sen vuoksi, että niitä käytetään mahdollisesti hyväksi, IMF:n virkamies totesi Reutersille.
Raportti on Tsiprasille mieluinen
Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras puolestaan mainitsi televisiopuheessaan IMF:n raportista. Tsipras totesi raportin osoittaneen oikeaksi sen, että Kreikan tulee hylätä velkojamaiden sopimustarjous. Kreikkalaiset saavat sunnuntaina järjestettävässä kansanäänestyksessä äänestää jo pois vedetystä sopimustarjouksesta.
Äänestyksen odotetaan olevan hyvin tasainen. Perjantaina julkaistujen mielipidemittausten mukaan asia on veitsen terällä. Uusia mielipidemittauksia ei ole saanut julkaista enää perjantain jälkeen. Tämän vuoksi ei voida tietää mikä vaikutus IMF:n raportilla on itse äänestystulokseen.
Kreikan hallitus kampanjoi sopimuksen hylkäämisen puolesta. Maan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on todennut eroavansa, mikäli äänestyksessä kyllä-äänet voittavat. Kyllä-äänien voittaessa arvellaan koko Kreikan hallituksen kaatuvan. Kreikan arvellaan eroavan yhteisvaluutasta ei-äänien voittaessa.
Uusi tukipaketti tulossa?
Mikäli Kreikka pysyy eurojäsenenä, saattaa kyseeseen tulla kolmas tukipaketti. IMF arvio kolmannen tukipaketin suuruudeksi vähintään 50 miljardia, ja se nostettaisiin Euroopan vakausmekanismi EVM:stä. Suomen osuus olisi tästä noin 900 miljoonaa.
Tähän vaaditaan kuitenkin kaikkien jäsenmaiden hyväksyntä. Kiireellisessä menettelytavassa yksipuolinen hyväksyntä voidaan ohittaa, jolloin taakse tarvitaan 85 prosentin määräenemmistö. Saksa voisi ääniosuudellaan halutessaan kaataa paketin.
Australialaislehti The Australian kirjoittaa Saksan päähallituspuolueen tyrmäävän kaikki sopimukset nykyisen Kreikan hallituksen kanssa.
Syrizan jatko vaakalaudalla
EU-päättäjien tavoitteena on tehdä kaikkensa kansanäänestyksen tuottavan kyllä-äänien voiton. Sen jälkeen Kreikka tarvitsee pikavauhtia uuden hallituksen, sillä Kreikan ei uskota voivan jatkaa euromaana, jos Kreikka laiminlyö 20.7. erääntyvät noin 3,5 miljardin euron luotot Euroopan keskuspankille.
Ennenaikaiset vaalit eivät olisi ratkaisu, sillä niiden järjestämiseen ei olisi aikaa. Kaiken lisäksi vaalitulos voisi merkitä Syrizan pysyvän edelleen maan suurimpana puolueena. Eräs mahdollisuus olisi muodostaa kiireesti teknokraattihallitus, jotta tukisopimus ehditään viemään läpi ennen EKP-luottoerän erääntymistä. Teknokraattihallituksessa on kuitenkin olemassa riskinsä. Kreikassa on ollut jo kriisivuosina hyvin epäsuosittu teknokraattihallitus.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.