Reuters: Euromaat yrittivät turhaan estää IMF:n Kreikka-raportin julkaisun
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi alustavan Kreikan velkakestävyysraporttinsa, jossa todetaan Kreikan velan olevan kestämättömällä pohjalla. Uutistoimisto Reuters kertoo muiden euromaiden yrittäneen viivyttää kiusallisen raportin julkaisua Kreikan kansanäänestyksen ylitse.
IMF:n mukaan Kreikka tarvitsee velkojen leikkauksen. Velkojen alaskirjaus tietäisi suoria luottotappioita euromaille, sekä Euroopan rahoitusvakausväline ERVV:lle. Muut euromaat ovat vaienneet Kreikan velkojen leikkauksista.
Raportti toteaa Kreikan tarvitsevan uutta rahoitustukea vähintään 50 miljardin euron edestä seuraavalle kolmelle vuodelle. Kreikan velkojina toimivat euromaat ovat ymmärrettävästi kiusaantuneita IMF:n raportista. Ajatus vanhojen luottojen leikkauksista ja uusien tukirahojen myöntämisestä ovat poliittisesti erittäin epämiellyttäviä.
IMF katsoi kuitenkin läpinäkyvyyden vuoksi tuoda katsomansa tosiasiat esille.
– Ei tosiasioita voida piilottaa sen vuoksi, että niitä käytetään mahdollisesti hyväksi, IMF:n virkamies totesi Reutersille.
Raportti on Tsiprasille mieluinen
Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras puolestaan mainitsi televisiopuheessaan IMF:n raportista. Tsipras totesi raportin osoittaneen oikeaksi sen, että Kreikan tulee hylätä velkojamaiden sopimustarjous. Kreikkalaiset saavat sunnuntaina järjestettävässä kansanäänestyksessä äänestää jo pois vedetystä sopimustarjouksesta.
Äänestyksen odotetaan olevan hyvin tasainen. Perjantaina julkaistujen mielipidemittausten mukaan asia on veitsen terällä. Uusia mielipidemittauksia ei ole saanut julkaista enää perjantain jälkeen. Tämän vuoksi ei voida tietää mikä vaikutus IMF:n raportilla on itse äänestystulokseen.
Kreikan hallitus kampanjoi sopimuksen hylkäämisen puolesta. Maan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on todennut eroavansa, mikäli äänestyksessä kyllä-äänet voittavat. Kyllä-äänien voittaessa arvellaan koko Kreikan hallituksen kaatuvan. Kreikan arvellaan eroavan yhteisvaluutasta ei-äänien voittaessa.
Uusi tukipaketti tulossa?
Mikäli Kreikka pysyy eurojäsenenä, saattaa kyseeseen tulla kolmas tukipaketti. IMF arvio kolmannen tukipaketin suuruudeksi vähintään 50 miljardia, ja se nostettaisiin Euroopan vakausmekanismi EVM:stä. Suomen osuus olisi tästä noin 900 miljoonaa.
Tähän vaaditaan kuitenkin kaikkien jäsenmaiden hyväksyntä. Kiireellisessä menettelytavassa yksipuolinen hyväksyntä voidaan ohittaa, jolloin taakse tarvitaan 85 prosentin määräenemmistö. Saksa voisi ääniosuudellaan halutessaan kaataa paketin.
Australialaislehti The Australian kirjoittaa Saksan päähallituspuolueen tyrmäävän kaikki sopimukset nykyisen Kreikan hallituksen kanssa.
Syrizan jatko vaakalaudalla
EU-päättäjien tavoitteena on tehdä kaikkensa kansanäänestyksen tuottavan kyllä-äänien voiton. Sen jälkeen Kreikka tarvitsee pikavauhtia uuden hallituksen, sillä Kreikan ei uskota voivan jatkaa euromaana, jos Kreikka laiminlyö 20.7. erääntyvät noin 3,5 miljardin euron luotot Euroopan keskuspankille.
Ennenaikaiset vaalit eivät olisi ratkaisu, sillä niiden järjestämiseen ei olisi aikaa. Kaiken lisäksi vaalitulos voisi merkitä Syrizan pysyvän edelleen maan suurimpana puolueena. Eräs mahdollisuus olisi muodostaa kiireesti teknokraattihallitus, jotta tukisopimus ehditään viemään läpi ennen EKP-luottoerän erääntymistä. Teknokraattihallituksessa on kuitenkin olemassa riskinsä. Kreikassa on ollut jo kriisivuosina hyvin epäsuosittu teknokraattihallitus.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.