

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Reijonen vaatii tolkkua EU-komission energiaremonttivaatimuksiin – ”Älytön uudistus ajaisi omakotitalon omistajia vaikeuksiin”
EU-komissio on suunnittelemassa uudistusta, jossa myös vanhojen rakennusten energiatehokkuutta pitäisi parantaa. Se tarkoittaisi kohtuuttoman kalliita remontteja.
Ehdotus on Suomen kannalta huono. Se käytännössä velvoittaisi remontoimaan myös huonokuntoisimmat ja syrjäalueilla olevat kiinteistöt, joiden remontit olisivat kalliimpiin suhteessa kiinteistön arvoon. On hyvin todennäköistä, että monella koko kiinteistön arvo jäisi huomattavasti energiaremontin kustannuksia pienemmäksi.
– Vielä epäreilummaksi tämän tekee myös se, että EU:ssa ei oikein näytetä ymmärtävän eri maiden välisiä eroja. Meillä on talvi ja pitkä lämmityskausi. Meillä vanhan kiinteistön remontointi energiatehokkuuden parantamiseksi kustantaa paljon enemmän kuin jossain lämpöisemmässä ja eteläisemmässä Euroopan maassa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.
– Sinällään tämä olisi tietysti erinomainen hanke, jos se toteutettaisiin Italian malliin. Italiassa kansalaiset voivat tehdä energiaremontteja ilmaiseksi, koska valtio maksaa ne kokonaan.
Suomalaiset maksavat italialaisten remontit
Reijonen tarkoittaa Italian Superbonus110%-hanketta, jossa tukea on myönnetty yli 200 000 kohteelle ja sitä on jaettu euromääräisesti yli 21 miljardia. Suomikin osallistuu näihin kustannuksiin, koska rahat menevät EU:n elvytyspaketista, jossa Suomi ja suomalaiset veronmaksajat ovat nettomaksajia ja Italia nettosaaja.
Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 1 231 274 yli 64-vuotiasta. Näistä 426 763 eli 35 prosenttia asui maaseutualueilla. Kyse on siis isosta joukosta suomalaisia. Suomalaisista vanhuksista naisista 12 % ja miehistä 9 % on tilastojen mukaan säästänyt lääkkeistä ja terveydenhuollon maksuista rahan puutteen vuoksi. Pienituloisuus on yleisintä iäkkäillä naisilla, yksinasuvilla ja työkyvyttömyyseläkeläisillä.
– Pienillä eläkkeillä ei tehdä energiaremontteja, vaikka niihin osittain saisikin tukea. Jos pitää päivittäin miettiä, ostaako ruokaa vai lääkkeitä, niin ei silloin tehdä energiaremontteja, ei vaikka kuinka haluaisi jättää puhtaamman maailman tuleville polville, Reijonen huomauttaa.
Löperö rahanjakaminen oli paha virhe
Eläkeläisten alimpaan tulokymmenykseen kuuluvilla toimeentulo on keskituloisiin eläkeläisiin verrattuna kolmanneksen pienempi. Eläkkeelle siirtyessä perusmenot harvoin kovin paljoa pienenevät, vaikka työhön ja työnkäyntiin liittyvät kustannukset loppuvatkin. Tilalle tulee usein kasvavassa määrin terveydenhoitoon ja lääkkeisiin liittyviä kuluja, jotka voivat olla moninkertaisia työhön liittyviin kuluihin verrattuna.
– On täysin epäoikeudenmukaista, että suomalainen veronmaksaja joutuu maksamaan myös muiden maiden energiaremontteja. Suomihan antoi elvytyspakettiin rahaa jopa 6,6 miljardia, mutta sai itse takaisin vain 2,1 miljardia.
– Tämä löperö rahanjako Suomelta EU:lle oli paha virhe. Niille rahoille olisi ollut käyttöä myös oman maamme kiinteistöjen remontteihin, toteaa Reijonen.
Reijonen myös harmittelee, ettei rahojen käytöstä ole ollut tarkkaa seurantaa, paljonko rahoja on päätynyt jopa mafian käsiin, kuten Italiassa ennustettiin. Hän vaatii tolkkua EU:n ehdotuksiin, jotka ovat erityisen epäedullisia Suomelle ja suomalaiselle veronmaksajalle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vanhat rakennukset kiinteistön arvo epäoikeudenmukaisuus energiatehokkuusremontit EU-tukipaketit toimeentulo rahanjako kustannukset Minna Reijonen EU-komissio Suomi Eläkeläiset Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Leena Meri: Uutta EU:n taloudellista tukipakettia suunnitellaan jo kovaa vauhtia – ”Tulonsiirtounioni aiheuttaa kohtuuttoman suuren laskun suomalaiselle veronmaksajalle”

Hinnat nousevat taivaisiin, ministerit vieraantuneet suomalaisten arjesta – Saarikko myönsi kyselytunnilla, ettei pysty samaistumaan köyhtyviin ihmisiin

Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Italia ja Ranska ajavat EU:n perussopimusten muuttamista, luopuisivat päätösten yksimielisyydestä – tarkoittaisi lisää suomalaisille yhteistä velkaa, yhteistä verotusta, uusia elvytysrahastoja

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Perussuomalaiset elpymispaketin valvonnasta: Suomen pitäisi valvoa Italiaa, koska siellä meidän rahat ovat

Euroopan energiapolitiikkaa tehdään lasten ehdoilla – Greta Thunbergin opeilla rakennetussa EU:ssa tulee kylmä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää