

PS ARKISTO
Reijonen vaatii ryhtiä omistajaohjaukseen: “Kaikkien valtion omistusten kohdalla tulee varmistaa, että hallitukset ja johto tietävät kristallinkirkkaasti, mitä valtio-omistaja tahtoo”
Kansanedustaja Minna Reijonen on huolissaan Suomen valtio-omisteisten yhtiöiden tilasta ja tiedonkulkuongelmista. Esimerkiksi Fortumin hallituksessa istuu paljon enemmän muiden maiden kansalaisia ja kaksoiskansalaisia kuin suomalaisia, ja tiedonkulun ongelmia on esiintynyt myös VR:n ja Nesteen kanssa. Reijonen vaatii hallitusta ottamaan valtio-omisteiset yhtiöt suurennuslasin alle.
Fortumin Uniper-riski realisoitui. Fortum myönsi Uniperille noin 8 miljardia konsernirahoitusta takauksina ja lainoina. Suomalaisille veronmaksajille on mahdollisesti tiedossa jopa kymmenen miljardin menetykset. Kun kyseessä on yhtiö, josta Suomen valtio omistaa yli puolet, on perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijosen mielestä tärkeää huomioida myös hallituksen jäsenten kansalaisuus.
Fortumin nettisivuilta käy ilmi, että hallituksessa istuvilla henkilöillä on niin Saksan, Portugalin, Tanskan kuin Yhdysvaltojenkin kansalaisuuksia. Osalla hallituksen jäsenistä on kaksoiskansalaisuus. Pelkästään Suomen kansalaisuuden omaavia henkilöitä on yhdeksänjäsenisessä hallituksessa kolme henkilöä eli 33 %, kun vastaavasti Suomen valtion osuus Fortumin omistuksesta on yli 50 %. Vastaavasti kokonaan Saksan kansalaisia tai Saksan kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä on hallituksen jäsenissä myös kolme henkilöä.
– On tärkeää, että jatkossa selvitetään, miksi yhtiössä, josta Suomi omistaa enemmistön, on mahdollista olla hallituksen jäseninä useita toisen valtion kansalaisia, ja onko asialle jatkossa tehtävissä jotain. Vaikka hallituksen jäsenen asuinpaikalla on merkitystä, on merkitystä myös sillä, onko Suomen vai jonkun muun maan kansalainen, sanoo Reijonen.
Tiedonkulkuongelmia muissakin yhtiöissä
Valtionyhtiöissä on viime aikoina esiintynyt epäselvyyksiä tiedon kulussa. VR:n hallintoneuvosto ei pyydettäessäkään saanut tietoa toimitusjohtajan irtisanomisen syistä. Hallintoneuvoston puheenjohtaja erosi tästä syystä. Nesteen sidosryhmien neuvottelukuntaa ei ole kutsuttu lainkaan koolle kolmeen vuoteen, vaikka niin sota kuin koronakin ovat vaikuttaneet yhtiöön. Neste kertoo sivuillaan pitävänsä kahdesti vuodessa yhteyttä sidosryhmäänsä, johon kuuluu kansanedustajia.
– Useista kansanedustajien kyselyistä huolimatta Neste on päättänyt toteuttaa koollekutsumisen vasta, kun Iltalehti uutisoi aiheesta, ihmettelee Reijonen.
Suomi tarvitsee vahvaa omistajaohjausta
Reijonen teki omistajaohjausministerille kirjallisen kysymyksen, jossa halusi tietää, mitä aiotaan tehdä sen suhteen, että yhtiöissä, joista Suomi omistaa kuitenkin yli puolet, voi hallituksen jäseninä olla paljon muiden maiden kansalaisia tai kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vastauksen loppulause kuului näin: ”Pyrimme aina siihen, että yhtiöiden hallitukset ja johto ovat tietoisia valtio-omistajan tahtotilasta merkittäviä päätöksiä harkitessaan ja niitä tehdessään.”
Reijosen mielestä kuulostaa todella merkilliseltä ja huolestuttavalta, jos valtio-omistaja pyrkii tuomaan tahtotilansa esiin yhtiön hallituksen ja johdon tehdessä ja harkitessa päätöksiä.
– Fortumin, kuten kaikkien valtion omistusten kohdalla, tulee varmistaa, että hallitukset ja johto tietävät kristallinkirkkaasti, mitä valtio-omistaja tahtoo, sanoo Reijonen.
– Suomi tarvitsee vahvaa omistajaohjausta. On tärkeää välittömästi tarkastella kaikki yhtiöt, joissa Suomella on omistuksia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- konsernirahoitus ulkomainen omistus Neste tiedonkulku Uniper valtionyhtiöt Minna Reijonen Kaksoiskansalaisuus Tytti Tuppurainen VR Omistajaohjaus Fortum
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?

Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä

Jari Ronkainen väitetystä sähkön hintavaikuttamisesta: ”Jos väite pitää paikkansa, päitä vaaditaan vadille Fortumin hallinnossa”

Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – “Kyseessä ovat suomalaisten rahat”

Fortumin tytäryhtiö Uniper teki alkuvuonna yli 12 miljardin tappiot – takkiin tulee edelleen 100 miljoonaa euroa päivässä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää