LEHTIKUVA
Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – “Kyseessä ovat suomalaisten rahat”
Kansanedustaja Minna Reijonen teki omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille kirjallisen kysymyksen valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin epäselvyyksistä ennen Ukrainan sotaa. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vastaus jätti kysymykset avoimiksi. Reijonen vaatii Fortumin hallitusta eroamaan ja omistajaohjausministeriä ryhdistäytymään.
– Ennen Ukrainan sotaa uutisoitiin Fortumin epäselvyyksistä, mutta niistä tiedotettiin varsin vähän. Yle on nostanut esille mm. Fortumin vuonna 2018 saaman kartellituomion, pöytälaatikkofirmat ja veronkierron, kertoo kansanedustaja Minna Reijonen.
Suomen valtio omistaa yli puolet Fortumista. Omistajaohjauksen tehtävänä on ohjata valtion omistuksia. Valtioneuvoston kanslian mukaan omistajaohjaus tarkoittaa valtion yhtiöomistusten vastuullista ja ammattimaista hoitamista, jolla tavoitellaan omistaja-arvon pitkäaikaista kasvua.
– Ohjeistuksia on tarvittaessa muutettava ajantasaisemmiksi esimerkiksi tiedottamisen osalta. Valtion, kuten muidenkin omistajien, on syytä tietää merkittävistä asioista, sanoo Reijonen.
Kysymyksiin jäivät vastaukset saamatta
Kirjallisessa kysymyksessään Reijonen halusi tietää, millaisiin toimiin valtio-omisteisissa yhtiöissä yleisellä tasolla ryhdyttiin Ylen uutisoitua Fortumin epäselvyyksistä ennen Ukrainan sotaa, jotta mm. riskit huomioitaisiin paremmin ja tiedottaminen paranisi. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vastasi Reijosen kysymykseen luettelemalla ne lait ja suositukset, joita valtio omistajaohjauksessa noudattaa.
– Nämä kaikki ovat toki tiedossa ja luettavissa ihan vaikka valtioneuvoston sivuilta, Reijonen huomauttaa.
Vastauksessaan ministeri Tuppurainen ei mitenkään vastannut Reijosen kysymykseen eli siihen, mitä muutoksia on tehty tai tehdään. Samat ohjeet ovat olleet voimassa aikaisemminkin, mutta silti asiat eivät ole menneet oikein.
– Nyt pitää vaatia Fortumin hallituksen eroa, ja kyllä ministerin pitäisi todella ryhdistäytyä! Kyseessä ovat suomalaisten rahat, vaatii Reijonen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kartellituomio pöytälaatikkofirmat kirjallinen kysymys Minna Reijonen Tytti Tuppurainen Veronkierto Omistajaohjaus Fortum
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”
Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?
Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä
Jari Ronkainen väitetystä sähkön hintavaikuttamisesta: ”Jos väite pitää paikkansa, päitä vaaditaan vadille Fortumin hallinnossa”
Perussuomalaiset laittaisi omistajaohjauksen remonttiin: ”Ulkomaalaisilla omistajilla ei saa jatkossa olla merkittävää osaa kriittisillä aloilla”
Reijonen vaatii ryhtiä omistajaohjaukseen: “Kaikkien valtion omistusten kohdalla tulee varmistaa, että hallitukset ja johto tietävät kristallinkirkkaasti, mitä valtio-omistaja tahtoo”
Veronkierto puhutti europarlamenttia – Ruohonen-Lerneriltä konkreettisia ratkaisuja veronkierron kitkemiseksi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.