

PS ARKISTO
Reijonen tyrmää sote-uudistuksen: Pahimpiin epäkohtiin ei edes yritetty puuttua
Kansanedustaja Minna Reijonen tyrmää sote-uudistuksen. Reijosen mielestä suurimmat sosiaali- ja terveyspuolen ongelmat eivät sotella korjaannu. Kummallisinta on se, että uudistuksella ei edes selkeästi yritetty puuttua kaikkein pahimpiin epäkohtiin.
Jos sote-uudistukseen ja sen suunnitteluun käytetyt rahat olisi käytetty toisin, olisi Minna Reijosen mielestä saavutettu parempi kokonaistulos. Reijonen nimeää kaksi asiaa, joilla olisi päästy pitkälle: tietoliikenteen toimivuus ja terveydenhuollossa työskentelevien henkilöiden saatavuus.
Sote ei korjaa edes lääkäri- ja hoitajapulaa
– Sote-uudistus ei lainkaan vaikuta edes siihen, että sote-henkilöstöä saadaan lisää, vaikka juuri se on suurin ongelma. On lääkäri- ja hoitajapulaa. Hallinto ja byrokratia kyllä sotessa kasvavat yltiökalliisti.
– Alan houkuttelevuus on avainasemassa. Kuinka saada terveydenhuollon koulutuksen saaneet ja alaa myöhemmin vaihtaneet palaamaan alalle? Reijonen kysyy.
Reijosen mielestä tarvitaan myös lisää lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja. Reijonen ihmettelee, miksi tähän ei ole kiinnitetty enemmän huomioita.
Tietojärjestelmissä pyörii kallis bisnes
– Tietojensiirto on ollut ongelma jo kymmeniä vuosia, kertoo Reijonen.
Suomen sairaaloissa on ollut kymmeniä, jopa satoja eri järjestelmiä, jotka eivät toimi keskenään. Vaikuttaa siltä, että koska tietojärjestelmät päivityksineen ovat rahakas bisnes, ei niiden ole haluttukaan keskustelevan keskenään.
– Lääkärit eivät ole aina nähneet potilaidensa asioita, jotka olisi ollut tärkeä nähdä, kuten eri lääkäreiden kirjoittamat reseptitiedot lääkkeistä. Tähänkin sote jättää ison aukon. Eli jos vaikka itäsuomalainen henkilö joutuu Etelä-Suomessa vastaanotolle, ei lääkäri löydä tietoja näppärästi, Reijonen huomauttaa.
Tähän olisi Reijosen mielestä saatu parannus jo vuosia sitten, jos valtio olisi ohjannut käyttöön vain yhden tietojärjestelmän kaikkialle, kuten Kelalla ja verottajallakin käytännössä on. Nyt tietoja on jouduttu jopa syöttämään käsin uudelleen eri järjestelmästä toiseen.
Keskustan soteuudistushimmeli – kannattiko se?
Keskustalla oli hallitukseen menemisen kynnyskysymyksenä sote-uudistus. Keskusta saikin vaaleissa komeasti luottamuspaikkoja.
– Hallintohimmeli tuli kalliiksi. Nyt jo näyttää siltä, että tavallinen ihminen ei uudistuksesta kovinkaan paljon hyödy, koska suurimmat ongelmat jäivät ratkaisematta. Seuraavalla hallituksella riittää sotessa vielä paljon korjaamista, toteaa Reijonen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tietojensiirron ongelmat lääkärikoulutus terveydenhuoltohenkilöstö tietojärjestelmät hallintohimmeli sosiaali- ja terveyshuolto tietoliikenneyhteydet lääkäripula hoitajapula sote-uudistus Minna Reijonen Byrokratia sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Reijonen huolissaan maatalouden kriisistä: Unohtiko keskusta maatalouden, koska se sai himoitsemansa sote-uudistuksen?

Matalan kynnyksen lähipalveluiden alasajo veisi viimeisenkin toivon paremmasta – Ranne: Pelastetaan suomalaisten lähipalvelut ja terveys

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Kuntien ruokapalveluita koskeva sote-uudistuksen ”valuvika” ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä

Perussuomalaiset: Suomessa tuhansien hoitajien vaje ja hyvinvointialueilta rahat jo loppu – hallitus on parantamassa vain laittomasti maassa olevien palveluita

Juvonen edelleen huolissaan sydänsairaiden lasten tilanteesta ja Uuden lastensairaalan hoitajapulasta: “Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä ja vaikuttaa myös vanhempien hyvinvointiin”

Reijonen: Tuleeko maaseudusta soteuudistuksen uhri?

Reijonen: Ylimääräisen hallinnon ja byrokratian karsiminen säästäisi merkittävästi yhteiskunnan ja veronmaksajien varoja

Perussuomalaiset tylytti Saarikkoa: ”Mistään ylimääräisistä menoista ei teidän velkabileissä tingitty”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää