LEHTIKUVA
Reijonen: Tuleeko maaseudusta soteuudistuksen uhri?
Kansanedustaja Minna Reijonen on huolissaan, että maaseutu voi olla pidemmällä aikajaksolla suurin häviäjä soteuudistuksessa. Säästöjen tavoittelun kääntöpuoli voi kansanedustajan mielestä tuntua ikävästi juuri haja-asutusalueilla.
Minna Reijonen kysyy Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekirjoituksessaan, ovatko kuntaliitokset vahvistaneet maaseutua vai keskittäneet palveluita. Reijonen kertoo, että soteuudistus oli itsessään supersuuri kuntaliitos.
– Siinä yli puolet jokaisesta kunnasta käytännössä pakkoliitettiin suureen yhteiseen sotekommuuniin. Jäljelle koko kunnasta jäi vain se toinen puolisko ilman sotea. Kunnasta pois erotettu sotepuoli jatkaa ,ikäänkuin yhtenä isona kimppakuntana yhdessä alueen muiden liitettyjen kuntien kanssa, Reijonen muistuttaa.
Ongelmat unohtuivat hallintohäkkyrähuumassa
Palveluiden keskittyminen on uhkana, kun säästöjä aletaan hakea. Ongelma Reijosen mielestä on se, että sote ei edes ratkaissut sitä, mikä oli suurimpana ongelmana terveydenhuollossa.
– Suurin ongelma on, ettei alalla ole tarpeeksi tekeviä käsiä. Soteuudistuksessa ei tosin tähän ollut ratkaisua, sitävastoin luotiin hallintohimmelihäkkyrä. Pahalta näyttää, kun hallitus jopa lykkäsi lupaamansa hoitajamitoituksen, paheksuu Reijonen.
– Hallinnon kasvu lisää valtavasti poliittisia ja byrokraattisia kuluja. Rahaa palaa hallintoon, joka olisi voitu käyttää vaikka maaseudun ja haja-asutusalueen terveydenhuollon palveluiden kattavuuteen säilyvyyden varmistamiseen.
Reijosen mielestä soteuudistus olisi voitu tehdä paljon pienempimuotoisesti korjaamalla vain pielessä olevat asiat. Tätä perussuomalaiset ovat nostaneet esille alusta asti.
– Kuntaliitoksissa on aina iso riski, että palvelut keskittyvät. Kuntalitoksissa tämä on hyvin tavallista. Kuinka sitten soteliitoksessa voisi käydä toisin? Olihan sote oikea kuntaliitoksien jättipullistuma.
Soteuudistuksen virheet on korjattava
Reijosen mukaan riskit olivat nähtävissä jo soten lainvalmistelun aikoihin.
– Valtakunnallisesta uudistuksesta unohtui nimittäin takuu siitä, että lähipalvelut taataan. Toinen riski palveluverkoston kattavuudelle on se, että sotekiinteistöjen käyttötarkoitus taataan vain muutamiksi vuosiksi. Sen jälkeenhän esimerkiksi terveysasemien säilyminen samoilla paikoillaan voi muuttua.
– Valitettavaa, että uudistus tunnuttiin tekevän hallintoa vahvistamaan. Suurelle aluehallinnon uudistukselle tosin keksittiin hieno nimi, hyvinvointialueet, jolla uudistus kansalle markkinoitiin, Reijonen sanoo.
Reijosen mukaan seuraavan hallituksen on keskityttävä siihen, että soteuudistuksen valuviat korjataan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sote vaikeuksissa jo alkumetreillä – rahat eivät riitä edes sovittuihin palkankorotuksiin
Sote uhkaa kaatua rahoituksen puutteeseen, vajetta lähes miljardi euroa – ”Hallitus on taitava tekemään uudistuksia, joille ei varata riittävästi rahaa”
Purra muistutti hyvinvointialueiden miljardiongelmasta: Hallitus kehuu itseään, vaikka palvelut heikkenevät
Reijonen tyrmää sote-uudistuksen: Pahimpiin epäkohtiin ei edes yritetty puuttua
Elomaa ja Koskela: Suomalainen maaseutu pitää pelastaa
Keskustan Lohi väittää hallituksen leikkaavan lähipalveluista – sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso: Keskusta itse siunasi sote-uudistuksen tavoitteet kustannusten kasvun hillitsemisestä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.