

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Reijonen: Saavatko maatalousyrittäjät varaosia tässä maailmantilanteessa vai pysähtyykö tuotanto?
Suomen huoltovarmuuden kannalta on äärettömän tärkeää, että ruokahuolto toimii. Kotimainen ruoantuotanto on tässä tärkeässä roolissa. Venäjän hyökkäyssota on lisännyt entisestään omavaraisuuden tarvetta.
– Maatiloilta tulleiden palautteiden perusteella on välillä ollut vaikeuksia saada huoltoon tarvittavia osia ym. tarvikkeita esimerkiksi maitotiloilla, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.
Maatalouden rooli korostuu entisestään
Monet tarvikkeet ja huoltoon tarvittavat osat tulevat ulkomailta. Aikaisemmin jo korona vaikutti tarvikkeiden saatavuuteen. Suomessa ei välttämättä varastoida erilaisia maatalouden tarvitsemia tarvikkeita kovinkaan isoja varastoja, vaan niitä tilataan tarvepohjaisesti.
Tulevaisuudessa maatalouden ja kotimaisen ruuantuotannon rooli tulee korostumaan entisestään. Huoltovarmuudessa on otettava huomioon, että tilat pystyvät toimimaan poikkeustilanteissa ja varmuusvarastot ovat kunnossa.
– Sotatila Euroopassa muuttaa myös huoltovarmuuden ja varmuusvarastojen tarvetta. Nykytekniikan toimivuus esimerkiksi lypsytiloilla on pystyttävä varmistamaan poikkeustilanteissakin, Reijonen toteaa.
Reijonen kysyi kirjallisessa kysymyksessään, kuinka Suomi on muuttanut varautumistaan maatilojen huoltovarmuuden osalta esimerkiksi lypsytilojen huoltojen yhteydessä tarvittavien teknisten osien saatavuuden osalta.
Ministeriltä huolestuttava vastaus
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vastasi Reijosen kirjalliseen kysymykseen. Vastauksessa hän totesi:
”Maataloustuotannossa tarvittavien teknisten laitteiden ja koneiden toiminnan ja varaosahuollon varmistamiseksi, joudutaan siinä ottamaan huomioon myös huoltovarmuustoiminnan rajallisten resurssien tehokas käyttö ja tuotteiden varastotekniset mahdollisuudet.
Huoltovarmuuden kannalta, jo sen määrittely, että mitkä koneiden ja laitteiden varaosakomponentit ovat kriittisiä, ei ole itsestään selvää. Maa- ja metsätalousministeriön näkemyksen mukaan tämän tyyppisten teknisten osien saatavuuden osalta tulee keskittyä siihen, että kansainväliset logistiikka- ja hankintaverkostot ovat myös kriisitilanteissa toimintakunnossa.
Huoltovarmuuden kannalta kriittiset toimijat, mukaan lukien varaosahuolto, tekevät yhteistyötä huoltovarmuusorganisaation kanssa ja tässä yhteistyössä kartoitetaan kriittiset tuotantoketjut, joiden varmentamisessa myös yritysten omatoiminen jatkuvuudenhallinta ja toimintakyvyn varmentaminen ovat keskeistä.”
– Ymmärrän nämä ongelmat, mutta kyllä ministerin vastaus on huolestuttavaa kuultavaa muutenkin valtavissa paineissa työtään tekeville maatalousyrittäjille, Reijonen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Polttoaineiden, sähkön ja ruuan hinnannousu kurittaa kansaa – Purra: Ihmisten ostovoimaa on parannettava – “Suomalaisille ei riitä, jos Saarikko lupaa, ettei veroja enää nosteta”

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Hallituksen maatalouspaketti on pelkkä mahalasku

Maatalouden kriisi on kärjistynyt siihen pisteeseen, että tukea tarvitaan välittömästi – ”Suomen maatalouden tulevaisuudesta päätetään nyt”

Reijonen: Hallitus puuhastelee ilmastotoimien kanssa – ”Meillä on ensisijaisesti hätätila ruuassa, energiassa ja polttoaineissa”

Reijonen: Viitostien merkitys huomioitava huoltovarmuuden näkökulmasta

Ruoantuottajien jaksamista on tuettava – Elomaa: “Pelissä on valtavat panokset”

Kotimainen kalatalous kaipaa arvostusta – Elomaa: “Koko toimialan kannattavuus on tällä hetkellä koetuksella”

Sikatilojen ahdinko pahenee – Sheikki Laakso vaatii kaupalta tekoja
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää