Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Reijonen: Lääkekorvauksista poistettava 50 euron alkuomavastuu

03.09.2019 |10:55

Perussuomalaisten kansanedustaja, farmaseutti ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen vaatii muutosta lääkkeiden epäoikeudenmukaisiin Kela-korvauksiin.

Minna Reijonen ihmettelee erityisesti vuoden alussa perittävää alkuomavastuuta.

– Jos kaksi ihmistä ostaa samat reseptilääkkeet eri päivinä eri ostojärjestyksessä, asiakkaan maksama hinta täysin samanlaisista lääkkeistä voi olla eri. Tämä johtuu Kelan oudosta alkuomavastuusta, jonka Sipilän hallitus otti käyttöön. Käytäntö on ollut muutaman vuoden käytössä, Reijonen sanoo ja pitää järjestelyä epäoikeudenmukaisena.

Samat lääkkeet, eri hinta

Vuoden alussa täysi-ikäinen asiakas saa lääkkeistään Kela-korvausta vasta, kun on ensin ostanut itse korvauksen piiriin kuuluvia reseptilääkkeitä 50 euron arvosta.

– Jos asiakas ostaa esimerkiksi ensin osittain korvattavan kipulääkkeen ja seuraavana päivänä isoimpaan korvausluokkaan kuuluvan insuliinin, hinta voi olla ihan eri, jos tuotteet ostetaan päinvastaisessa järjestyksessä.

– Miten Suomessa Kela-korvaus voi riippua ostojärjestyksestä? Tämä ei ole yhdenvertaisuutta, Reijonen toteaa.

Laskelma paljastaa epäoikeudenmukaisuuden

Jos asiakas A:n kipulääkkeen lähtöhinta on esimerkiksi 60 euroa. Jos se ostetaan vuodenvaihteen jälkeen ensimmäisenä, sen omavastuu eli itse maksettava osa on 50 euroa, jonka jälkeen Kela korvaa 40 %.

– Eli lääkkeen 50 euroa ylittävältä osalta korvataan 40 prosenttia. Siten sen hinnaksi jää noin 56 euroa. Asiakkaan alkuomavastuu tulee siis täyteen tällä ostoksella.

– Kuvitellaan insuliinin hinnaksi ennen Kelan korvausta esimerkiksi 120 euroa. Jos insuliini ostetaan seuraavana päivänä, sen hinnaksi jää 4,5 euroa, joka peritään siis aina isoimpaan korvausluokkaan kuuluvan lääkkeen omavastuuhintana. Tällöin asiakas A maksaa kahdesta lääkkeestään yhteensä 60.50 euroa, Reijonen kertoo esimerkkinä.

Hintaeroa samalla lääkkeellä jopa 30 euroa

Oletetaan, että asiakas B:llä on täysin samat lääkkeet. Hän ostaakin vuoden alussa ensin insuliinin ja seuraavana päivänä kipulääkkeen. Yhteishinta on ihan eri.

Insuliinista asiakas maksaa omavastuun eli 50 euroa. Kela korvaa 50 euron ylittävältä osalta insuliinin muutoin kokonaan, paitsi sen omavastuuosuuden eli 4,5 euroa.

– Insuliini siis maksaa alkuomavastuun 50 euroa ja 4,5 euroa omavastuuta. Hinta siis 54,50 euroa.
Oletettu asiakas B ostaa seuraavana päivänä kipulääkkeen. Lähtöhinta oli siis 60 euroa. Kun alkuomavastuu tuli täyteen insuliinilla, tulee tästä Kela-korvausta 40 prosenttia, eli hintaa sille jää noin 36 euroa. Yhteensä asiakas maksaa siis 90,50 euroa, Reijonen laskee.

Asiakas A maksaa samoista lääkkeistä 30 euroa vähemmän.

“Tämäkö on oikeudenmukaisuutta?”

Alkuomavastuu tulisi poistaa, toteaa Reijonen. Reijonen onkin tehnyt kirjallisen kysymyksen hallituksen ministerille, milloin tämä epäoikeudenmukainen alkuomavastuu aiotaan poistaa.

– Nyt Kelan korvauksissa häviäjiä tuntuvat olevan ne, joille Kela on myöntänyt erityiskorvausnumeron. Tämäkö oikeudenmukaisuutta? kysyy Reijonen.

Reijonen lisää, että jos esimerkissä olevat lääkkeet ostetaan samalla kertaa samana päivänä, Kelan korvaus lasketaan automaattisesti asiakkaalle edullisimman mukaan. Ongelma tulee esille, kun ne ostetaan eri ostokertoina.

Iso summa monelle sairastuneelle

Reijonen haluaa kiinnittää huomiota siihen, että 50 euron alkuomavastuu vuoden alussa voi olla monelle iso summa.

– Varsinkin, kun samalla muitakin omavastuita aletaan kerryttää. Esimerkiksi lääkärikulujen ja terveydenhuollon matkojen omavastuun kuluja.

Reijosen mielestä Sipilän hallituksen aikaansaama alkuomavastuu olisi poistettava mahdollisimman pikaisesti.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää