

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Reijonen: Huume- ja päihdeongelmiin pitää suhtautua vakavasti
Julkisuudessa nousee aina välillä esille poliittisissa luottamustehtävissä toimivia henkilöitä, joiden päihteidenkäyttö saattaa vaikuttaa luottamustehtävissä toimimiseen. – Huume- ja muut päihdeongelmat ovat aina vakava asia ja usein tragedia sekä ongelmaiselle itselleen että hänen lähipiirilleen, sanoo kansanedustaja Minna Reijonen.
Minna Reijonen muistuttaa, että suurimmalla osalla esimerkiksi alkoholin käyttö pysyy sellaisissa rajoissa, ettei siitä ole haittaa henkilölle itselleen, hänen lähipiirilleen tai toimimiselleen luottamustehtävissä. Mutta aina näin ei ole.
Iso lasku yhteiskunnalle
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:n vuoden 2021 päihdetilastoissa on laskettu alkoholihaittojenvälittömiä kustannuksia vuodelta 2016:
Sosiaalipalvelut ja sosiaaliturva 251 miljoonaa euroa.
Eläkkeet ja sairauspäivärahat 219 miljoonaa euroa.
Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito 203 miljoonaa euroa.
Terveydenhuolto 101 miljoonaa euroa.
Oikeusjärjestelmä ja vankeinhoito 94 miljoonaa euroa.
– Yhteensä nämä kustannukset ovat olleet 868 miljoonaa euroa. Tilaston summat ovat pelkästään alkoholihaittojen välittömiä kustannuksia. Välilliset kustannukset nostavat varmasti kuluja huomattavasti. Yhteensä kuitenkin on kyse miljardiluokan kulusta vuosittain pelkästään alkoholihaittojen kustannuksiin yhteiskunnalle, Reijonen toteaa.
Yli miljardin euron kustannukset
Samalta ajalta THL on tehnyt tilaston huumehaittojen välittömistä kustannuksista:
Sosiaalipalvelut ja sosiaaliturva 108 miljoonaa euroa.
Eläkkeet ja sairauspäivärahat 15 miljoonaa euroa.
Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito 99 miljoonaa euroa.
Terveydenhuolto 47 miljoonaa euroa.
Oikeusjärjestelmä ja vankeinhoito 64 miljoonaa euroa.
– Yhteensä huumehaittojen välittömät kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat 334 miljoonaa euroa. Tässäkään luvussa eivät ole mukana välilliset kustannukset.
– Yhteiskustannukseltaan vuonna 2016 käytettiin alkoholi- ja huumehaittojen välittömiin kustannuksiin yli 1,2 miljardia euroa, Reijonen laskee.
Huumeiden käyttö kasvussa
THL kertoo suomalaisten huumeiden käytön ja kokeilujen yleistyneen 1990-luvulta lähtien. THL toteaa, että tulosten pohjalta voidaan todeta, että huumeiden käytön kasvutrendi on jatkunut myös viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana.
Huumeiden kokeilun ja käytön edelleen yleistyessä erilaiset haitat ja huumeita käyttävien palvelutarpeet ovat todennäköisesti myös kasvussa.
– Inhimillisen kärsimyksen hintaa huume- tai alkoholiongelmaiselle tai hänen läheisilleen on mahdotonta mitata, mutta se on suuri, Reijonen sanoo.
Varhainen puuttuminen tärkeää
Reijosen mukaan ei ole realistista odottaa sellaisia poliittisia päätöksiä, että Suomessa ei olisi yhtään huume- tai alkoholiongelmaista. Paljon voidaan kuitenkin tehdä.
– Varhainen puuttuminen ja hoitoon ohjaaminen on tärkeää. Työpaikoilla yleensä on jo toimivat järjestelmät varhaiseen puuttumiseen ja hoitoon ohjaamiseen.
– Meille kaikille on erittäin tärkeää, ettei kenenkään kykyyn toimia erilaisissa kunnallisissa, alueellisissa tai valtiollisissa päätöksentekoelimissä vaikuta alkava tai jo pidemmälle edennyt huume- tai päihdeongelma. Valitettavasti edelleen sekä alkoholi- että huumeongelmaiset kantavat sellaista leimaa, että hoitoon hakeudutaan usein liian myöhään, Reijonen sanoo.
Luottamushenkilöt ajoissa hoitoon
Reijonen haluaisi myös kaikille luottamustoimissa toimiville mahdollisuuden hakeutua hoitoon.
– Luottamustoimissa toimivien julkisuudensuoja on tavallisia kansalaisia alempi ja se saattaa edelleen tehdä vaikeammaksi hakeutua ajoissa hoidon piiriin. Luottamustoimissa olevia seurataan julkisuudessa tarkemmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- luottamushenkilöt alkoholismi huumeiden käyttö päihdeongelmat hoitoonpääsy veronmaksajat kustannukset THL Minna Reijonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Huumeet tappavat yhä useammin – miten hallitus puuttuu tilanteeseen?

Kansalaisjärjestöt ruokkivat huumemyönteisiä asenteita julkisten varojen turvin – “Tämä ei voi jatkua”

Etämyyntikeskustelussa unohtunut alkoholin päätyminen alaikäisille – Rantanen toivoo etämyynnille säätelyä

Halla-aho: Kun Marinin kaikki töppäilyt painetaan villaisella tai jopa spinnataan ihailtavaksi naisenergiaksi, tämä ei ole omiaan vähentämään sekoilua
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää