LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Reijonen: Huume- ja päihdeongelmiin pitää suhtautua vakavasti
Julkisuudessa nousee aina välillä esille poliittisissa luottamustehtävissä toimivia henkilöitä, joiden päihteidenkäyttö saattaa vaikuttaa luottamustehtävissä toimimiseen. – Huume- ja muut päihdeongelmat ovat aina vakava asia ja usein tragedia sekä ongelmaiselle itselleen että hänen lähipiirilleen, sanoo kansanedustaja Minna Reijonen.
Minna Reijonen muistuttaa, että suurimmalla osalla esimerkiksi alkoholin käyttö pysyy sellaisissa rajoissa, ettei siitä ole haittaa henkilölle itselleen, hänen lähipiirilleen tai toimimiselleen luottamustehtävissä. Mutta aina näin ei ole.
Iso lasku yhteiskunnalle
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:n vuoden 2021 päihdetilastoissa on laskettu alkoholihaittojenvälittömiä kustannuksia vuodelta 2016:
Sosiaalipalvelut ja sosiaaliturva 251 miljoonaa euroa.
Eläkkeet ja sairauspäivärahat 219 miljoonaa euroa.
Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito 203 miljoonaa euroa.
Terveydenhuolto 101 miljoonaa euroa.
Oikeusjärjestelmä ja vankeinhoito 94 miljoonaa euroa.
– Yhteensä nämä kustannukset ovat olleet 868 miljoonaa euroa. Tilaston summat ovat pelkästään alkoholihaittojen välittömiä kustannuksia. Välilliset kustannukset nostavat varmasti kuluja huomattavasti. Yhteensä kuitenkin on kyse miljardiluokan kulusta vuosittain pelkästään alkoholihaittojen kustannuksiin yhteiskunnalle, Reijonen toteaa.
Yli miljardin euron kustannukset
Samalta ajalta THL on tehnyt tilaston huumehaittojen välittömistä kustannuksista:
Sosiaalipalvelut ja sosiaaliturva 108 miljoonaa euroa.
Eläkkeet ja sairauspäivärahat 15 miljoonaa euroa.
Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito 99 miljoonaa euroa.
Terveydenhuolto 47 miljoonaa euroa.
Oikeusjärjestelmä ja vankeinhoito 64 miljoonaa euroa.
– Yhteensä huumehaittojen välittömät kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat 334 miljoonaa euroa. Tässäkään luvussa eivät ole mukana välilliset kustannukset.
– Yhteiskustannukseltaan vuonna 2016 käytettiin alkoholi- ja huumehaittojen välittömiin kustannuksiin yli 1,2 miljardia euroa, Reijonen laskee.
Huumeiden käyttö kasvussa
THL kertoo suomalaisten huumeiden käytön ja kokeilujen yleistyneen 1990-luvulta lähtien. THL toteaa, että tulosten pohjalta voidaan todeta, että huumeiden käytön kasvutrendi on jatkunut myös viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana.
Huumeiden kokeilun ja käytön edelleen yleistyessä erilaiset haitat ja huumeita käyttävien palvelutarpeet ovat todennäköisesti myös kasvussa.
– Inhimillisen kärsimyksen hintaa huume- tai alkoholiongelmaiselle tai hänen läheisilleen on mahdotonta mitata, mutta se on suuri, Reijonen sanoo.
Varhainen puuttuminen tärkeää
Reijosen mukaan ei ole realistista odottaa sellaisia poliittisia päätöksiä, että Suomessa ei olisi yhtään huume- tai alkoholiongelmaista. Paljon voidaan kuitenkin tehdä.
– Varhainen puuttuminen ja hoitoon ohjaaminen on tärkeää. Työpaikoilla yleensä on jo toimivat järjestelmät varhaiseen puuttumiseen ja hoitoon ohjaamiseen.
– Meille kaikille on erittäin tärkeää, ettei kenenkään kykyyn toimia erilaisissa kunnallisissa, alueellisissa tai valtiollisissa päätöksentekoelimissä vaikuta alkava tai jo pidemmälle edennyt huume- tai päihdeongelma. Valitettavasti edelleen sekä alkoholi- että huumeongelmaiset kantavat sellaista leimaa, että hoitoon hakeudutaan usein liian myöhään, Reijonen sanoo.
Luottamushenkilöt ajoissa hoitoon
Reijonen haluaisi myös kaikille luottamustoimissa toimiville mahdollisuuden hakeutua hoitoon.
– Luottamustoimissa toimivien julkisuudensuoja on tavallisia kansalaisia alempi ja se saattaa edelleen tehdä vaikeammaksi hakeutua ajoissa hoidon piiriin. Luottamustoimissa olevia seurataan julkisuudessa tarkemmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- luottamushenkilöt alkoholismi huumeiden käyttö päihdeongelmat hoitoonpääsy veronmaksajat kustannukset THL Minna Reijonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Huumeet tappavat yhä useammin – miten hallitus puuttuu tilanteeseen?
Kansalaisjärjestöt ruokkivat huumemyönteisiä asenteita julkisten varojen turvin – “Tämä ei voi jatkua”
Etämyyntikeskustelussa unohtunut alkoholin päätyminen alaikäisille – Rantanen toivoo etämyynnille säätelyä
Halla-aho: Kun Marinin kaikki töppäilyt painetaan villaisella tai jopa spinnataan ihailtavaksi naisenergiaksi, tämä ei ole omiaan vähentämään sekoilua
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää