LEHTIKUVA
Reijonen huolissaan digitaalisesta kahtiajaosta – kaikilla ei ole edes tietokonetta
Kansanedustaja Minna Reijonen Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnasta kantaa huolta niistä kansalaisista, joilla ei ole digitaitoja tai edes tietokonetta esimerkiksi terveys- ja viranomaisasioiden hoitamiseen.
– Digitalisaatio on helpottanut elämää, mutta kaikki eivät osaa hyödyntää sitä. Kaikilla ei ole edes tietokonetta kotona. Kansalaiset tarvitsisivat luotettavia ja ymmärrettäviä neuvoja tietotekniikan hyödyntämiseen, Minna Reijonen totesi.
Hän puhui aiheesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Ranskan Strasbourgissa perjantaina. Yleiskokouksen käsiteltävänä oli portugalilaisen kansanedustajan Edite Estrelan raportti digitaalisen kahtiajaon umpeen kuromiseksi.
Raportissa suositellaan, että eurooppalaiset valtiot edistäisivät kohtuuhintaisia ja digitaalisia palveluita, jotta ihmisillä olisi yhtäläinen ja tasapuolinen pääsy digimaailmaan.
Apteekkien osaaminen terveydenhuollon käyttöön
Reijonen kertoi yleiskokoukselle Suomessa juuri valmistuneesta hallitusohjelmasta, johon on kirjattu apteekkien rooli osana terveydenhuoltojärjestelmää ja niiden merkitys lääkehoidon onnistumiselle.
– Kuntien, kaupunkien ja sairaaloiden lisäksi apteekit voisivat neuvoa ja auttaa ihmisiä hoitamaan terveyteen liittyviä asioitaan digitaalisesti ja turvallisesti. Mutta miten varmistetaan, että kaikki apua ja neuvoja tarvitsevat saavat niitä? Tätä täytyy seurata nyt ja tulevaisuudessa, Reijonen päätti.
Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Yleiskokous on koolla 19.–23.6. Eduskunnasta kokoukseen osallistuivat Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) ja Minna Reijonen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- digitaalinen kahtiajako Edite Estrela digitaidot digitaaliset palvelut apteekit Euroopan neuvosto Kimmo Kiljunen Digitalisaatio Minna Reijonen Terveydenhuolto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ihmisiä juoksutetaan apteekissa turhaan lääkkeiden perässä – Reijonen: “Byrokraattinen ohjeistus on kääntynyt itseään vastaan”
Reijonen: Matka apteekkiin ei saa olla liian pitkä
Reijonen huolissaan sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmista: “Lähiapteekkisi voi olla lopetusuhan alla”
Jopa 160 apteekin toiminta loppumassa – PS-kansanedustaja Kaisa Juuso: “Lääkehuollon uudistus on pommi”
Ministeri Ranne ylpeä Digibarometrin ykkössijasta – Suomen digi- ja datatavoitteiden saavuttamisessa riittää kuitenkin vielä tekemistä
Reijonen: Omien reseptilääkkeiden tiedot kannattaa säilyttää myös paperisena
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.