LEHTIKUVA
Ravitsemustieteen tohtori Yhdysvalloissa: Koronapandemian suuret kuolinluvut olisi voitu välttää, jos lihavuusepidemia ei olisi niin valtava kansanterveydellinen ongelma
Viime viikolla ja viime viikonlopun Donald Trumpin kampanjatilaisuuden myötä koronatartunnat ovat taas otsikoissa. Osavaltiokohtaisia suuria tartuntamääriä on uutisoitu tällä viikolla erityisesti Floridan, Arizonan ja Texasisin osavaltioissa. Näissä osissa Yhdysvaltoja on ollut paljon rajoituksiin löyhästi suhtautuneita kansalaisia.
Viime viikkoina alueella on perätty myös nuorten kansalaisten parempaa suojautumista. Toisaalla on myös keskusteltu korona-ajan jälkeisestä pelosta, joka pitää kansalaisia yhä karanteenioloissa ja siten vaikeuttaa yhteiskunnan elpymistä.
NBC:n poliittisen keskusteluohjelman isäntä Bill Maher vitsaili, että helikopterivanhempien kasvattamilla milleniaaleilla on immuunijärjestelmä koronapelkoon. Hän sanoi, että esimerkiksi Japanissa vain yksi alle 30-vuotias on kuollut tautiin.
– Tämä on teidän haasteenne. Menkää rannoille, ravintoloihin ja ostoskeskuksiin ostamaan pöksyjä. Ole sankari, koska kuulut vähiten koronan tappamaan ryhmään.
Maher sanoi lisäksi, että näillä nuorilla, jotka käyvät klubeilla ja keskipäivän allasjuhlissa, jota ennen he eivät ole nukkuneet silmänräpäystäkään ja ovat harrastaneet suojaamatonta seksiä sekä vetäneet kokaiinia bakteereja täynnä olevalla 20 dollarin setelillä, on käsittämätön puolustusjärjestelmä – myös koronaan.
Lihavuusepidemian vaikutuksista vaietaan
Ravitsemustiede on myös yksi asia, josta USA:ssa on vaikea saada riippumattomia tutkimuksia. NBC uutisoi Friedman School of Nutrition Science and Policyn ravitsemustieteen tohtori ja kardiologi Dariush Mozaffarian haastattelun. NBC:n mukaan tohtorin opinahjo on “ainoa” lobbauksesta vapaa, riippumaton toimija kiistanalaisella tieteenalalla.
Mozaffarian sanoo, että koronapandemian suuret kuolinluvut olisi voitu välttää, jos lihavuusepidemia ei olisi niin valtava kansanterveydellinen ongelma. Tohtori sanoo myös, että yksilön vastuu omasta terveydestään on merkittävässä roolissa viruksen vastaisessa taistelussa.
– Aineenvaihdunnan tervehdyttäminen vie neljästä kuuteen viikkoon, joka pienentää jo merkittävästi vakavaan koronaan sairastumisen riskiä, hän sanoo.
Lihavuusepidemian vuoksi diabetes on suuri kansanterveydellinen ongelma ja se on myös yksi suurimmista koronaviruskuoleman riskitekijöistä.
– Koronaviruspandemian vaikutukset eivät olisi olleet läheskään näin pahoja 30-40 vuotta sitten, jolloin kansakunnan lihavuusongelma ei vielä ollut paisunut tämän päivän mittoihin, Mozaffarian kiteyttää NBC:n haastattelussa.
Tappava hongkongilainen riehui vuonna 1968
Koronakuolemien määrän ennakoidaan nousevan syksyllä USA:ssa jopa yli kahdensadantuhannen. Vertailun vuoksi: vuonna1968 virus nimeltä hongkongilainen tappoi CDC:n mukaan 34 000-100 000 USA:n kansalaista.
Silloiseen noin 200 miljoonan väestömäärään suhteutettuna kuolemien osuus oli suuri. Tuolloin viruksen torjumisessa ei ollut käytössä mitään laajempia yhteiskunnan sulkemistoimenpiteitä. Maailmanlaajuisesti kuolemia arvoidaan olleen yhdestä neljään miljoonaan.
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Analyysi: Mihin muutoksiin koronavirus johtaa maailmassa ja Suomessa?
Koronan varjolla lisää maahanmuuton kustannuksia – vain perussuomalaiset vastustavat
Suomen Perustan toiminnanjohtaja ihmettelee, miten vähällä media on päästänyt koronakriisiä hoitaneet hallituksen ja THL:n – ”Karmeita toimeenpanon virheitä ja väärä strategia”
Vanhusten kuolemat kaksinkertaistuneet paikoin Ruotsissa – sosiaalihallitus kiistää ja hallituksen suosio romahtaa
Halla-aho: “Pandemia ei ole hillinnyt Ohisalon ja kumppaneiden vimmaista projektia maahanmuuttolainsäädännön rikkomiseksi”
Vastaus edustaja Rantasen kanteluun – oikeuskansleri tutkii Suomen laumasuojastrategiaa
Kirjailija Jarkko Tontti moittii sekavaa koronaviestintää: ”Median olisi pitänyt puuttua voimakkaammin Ohisalon toimintaan”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää