

LEHTIKUVA
Ravitsemustieteen tohtori Yhdysvalloissa: Koronapandemian suuret kuolinluvut olisi voitu välttää, jos lihavuusepidemia ei olisi niin valtava kansanterveydellinen ongelma
Viime viikolla ja viime viikonlopun Donald Trumpin kampanjatilaisuuden myötä koronatartunnat ovat taas otsikoissa. Osavaltiokohtaisia suuria tartuntamääriä on uutisoitu tällä viikolla erityisesti Floridan, Arizonan ja Texasisin osavaltioissa. Näissä osissa Yhdysvaltoja on ollut paljon rajoituksiin löyhästi suhtautuneita kansalaisia.
Viime viikkoina alueella on perätty myös nuorten kansalaisten parempaa suojautumista. Toisaalla on myös keskusteltu korona-ajan jälkeisestä pelosta, joka pitää kansalaisia yhä karanteenioloissa ja siten vaikeuttaa yhteiskunnan elpymistä.
NBC:n poliittisen keskusteluohjelman isäntä Bill Maher vitsaili, että helikopterivanhempien kasvattamilla milleniaaleilla on immuunijärjestelmä koronapelkoon. Hän sanoi, että esimerkiksi Japanissa vain yksi alle 30-vuotias on kuollut tautiin.
– Tämä on teidän haasteenne. Menkää rannoille, ravintoloihin ja ostoskeskuksiin ostamaan pöksyjä. Ole sankari, koska kuulut vähiten koronan tappamaan ryhmään.
Maher sanoi lisäksi, että näillä nuorilla, jotka käyvät klubeilla ja keskipäivän allasjuhlissa, jota ennen he eivät ole nukkuneet silmänräpäystäkään ja ovat harrastaneet suojaamatonta seksiä sekä vetäneet kokaiinia bakteereja täynnä olevalla 20 dollarin setelillä, on käsittämätön puolustusjärjestelmä – myös koronaan.
Lihavuusepidemian vaikutuksista vaietaan
Ravitsemustiede on myös yksi asia, josta USA:ssa on vaikea saada riippumattomia tutkimuksia. NBC uutisoi Friedman School of Nutrition Science and Policyn ravitsemustieteen tohtori ja kardiologi Dariush Mozaffarian haastattelun. NBC:n mukaan tohtorin opinahjo on “ainoa” lobbauksesta vapaa, riippumaton toimija kiistanalaisella tieteenalalla.
Mozaffarian sanoo, että koronapandemian suuret kuolinluvut olisi voitu välttää, jos lihavuusepidemia ei olisi niin valtava kansanterveydellinen ongelma. Tohtori sanoo myös, että yksilön vastuu omasta terveydestään on merkittävässä roolissa viruksen vastaisessa taistelussa.
– Aineenvaihdunnan tervehdyttäminen vie neljästä kuuteen viikkoon, joka pienentää jo merkittävästi vakavaan koronaan sairastumisen riskiä, hän sanoo.
Lihavuusepidemian vuoksi diabetes on suuri kansanterveydellinen ongelma ja se on myös yksi suurimmista koronaviruskuoleman riskitekijöistä.
– Koronaviruspandemian vaikutukset eivät olisi olleet läheskään näin pahoja 30-40 vuotta sitten, jolloin kansakunnan lihavuusongelma ei vielä ollut paisunut tämän päivän mittoihin, Mozaffarian kiteyttää NBC:n haastattelussa.
Tappava hongkongilainen riehui vuonna 1968
Koronakuolemien määrän ennakoidaan nousevan syksyllä USA:ssa jopa yli kahdensadantuhannen. Vertailun vuoksi: vuonna1968 virus nimeltä hongkongilainen tappoi CDC:n mukaan 34 000-100 000 USA:n kansalaista.
Silloiseen noin 200 miljoonan väestömäärään suhteutettuna kuolemien osuus oli suuri. Tuolloin viruksen torjumisessa ei ollut käytössä mitään laajempia yhteiskunnan sulkemistoimenpiteitä. Maailmanlaajuisesti kuolemia arvoidaan olleen yhdestä neljään miljoonaan.
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Analyysi: Mihin muutoksiin koronavirus johtaa maailmassa ja Suomessa?

Koronan varjolla lisää maahanmuuton kustannuksia – vain perussuomalaiset vastustavat

Suomen Perustan toiminnanjohtaja ihmettelee, miten vähällä media on päästänyt koronakriisiä hoitaneet hallituksen ja THL:n – ”Karmeita toimeenpanon virheitä ja väärä strategia”

Vanhusten kuolemat kaksinkertaistuneet paikoin Ruotsissa – sosiaalihallitus kiistää ja hallituksen suosio romahtaa

Halla-aho: “Pandemia ei ole hillinnyt Ohisalon ja kumppaneiden vimmaista projektia maahanmuuttolainsäädännön rikkomiseksi”

Vastaus edustaja Rantasen kanteluun – oikeuskansleri tutkii Suomen laumasuojastrategiaa

Kirjailija Jarkko Tontti moittii sekavaa koronaviestintää: ”Median olisi pitänyt puuttua voimakkaammin Ohisalon toimintaan”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää