“Rasistimummo” soitti Ruotsin radioon – tarkastuslautakunta antoi toimittajalle moitteet
Median puolueettomuudesta ja objektiivisuudesta puhutaan paljon. Ruotsissa on tarkat säännöt sille, millaisia asioita radio- ja tv-ohjelmissa saa käsitellä – ja miten. Jos toimittaja ei riittävästi kyseenalaista ja väitä vastaan vääränlaisia mielipiteitä kohdatessaan, hän saattaa joutua itse vastuuseen.
Ruotsin kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) on hallintoviranomainen, joka valvoo lakien noudattamista Ruotsin mediassa. MPRT:n tarkastuslautakunta on Suomen julkisen sanan neuvostoa (JSN) muistuttava elin, jolle ihmiset voivat tehdä ilmiantoja radio- ja televisio-ohjelmista.
Tarkastuslautakunta antoi äskettäin langettavan päätöksen tapauksessa, jossa vanhempi naishenkilö oli soittanut radion keskusteluohjelmaan, jonka aiheena oli muun muassa maahanmuuttajien integraatio.
“Rasistisen henkilön” annettiin ilmaista mielipiteitään
Kuuntelijan tekemän ilmiannon mukaan “toimittaja oli antanut rasistisen henkilön ilmaista mielipiteitään sosialidemokraateista, maahanmuuttajista ja muslimeista lainkaan kyseenalaistamatta”. Kantelun tekijän mukaan ohjelmaan soittaneen naisen puheet olivat kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Soittaja oli arvostellut hallitusta ja sisäministeriä kovin sanoin ja pitänyt sisäministerin äskettäisiä puheita maahanmuuttajien integroimisesta pelkkinä tyhjinä vaalilupauksina. Ruotsissa puhutaan vaalien alla tarjottavasta “läskistä”, joka vastaa suomen kielen termiä “vappusatanen”. Soittaja oli sitä mieltä, että maahanmuuton kielteisille seurauksille on liian myöhäistä tehdä mitään, joten maahanmuutto pitäisi lopettaa kokonaan.
Ruotsin radio kirjoitti tarkastuslautakunnalle lähettämässään vastineessa, että kyseessä on ohjelma, johon ihmiset voivat soittaa kertoakseen mielipiteensä suorassa lähetyksessä. Tällöin kuuluville voi päästä myös ristiriitaa herättäviä ajatuksia. Vastineessa korostettiin, että soittajan kritiikki oli ensisijaisesti kohdistunut hallituksen politiikkaan ja toimittaja oli yrittänyt haastaa hänen väitteitään ja pyytänyt häntä esittämäään omia ratkaisujaan.
Median erityinen vaikutusvalta huomioitava
Säädösten mukaan Ruotsin radio- ja televisio-ohjelmien sisällössä tulee ottaa huomioon näiden medioiden erityinen vaikutusvalta. Tarkastuslautakunta pitää lähtökohtanaan, että ohjelmissa ei saa olla mitään sellaista, mikä loukkaa ihmisiä sukupuolen, etnisyyden, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
Kaikessa ohjelmatoiminnassa on korostettava ihmisten yhdenvertaisuutta. Rasismi on tuomittava jyrkästi. Tämä tarkoittaa, että toimittajien on otettava selkeästi kantaa “epädemokraattisia lausuntoja” ja “rasistisia ennakkoluuloja” vastaan. Näillä perusteilla tarkastuslautakunta katsoo, että toimittaja ei riittävästi problematisoinut soittajan näkemyksiä.
Mitä soittaja sitten oikeasti sanoi?
Suomalaisittain katsoen “rasistimummon” puheissa ei ollut mitään kovin ihmeellistä. Edes valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen tuskin nostaisi kiihottamissyytettä niiden pohjalta.
Soittaja piti sisäministerin vaalilupauksia “häpeämättöminä” ja oli sitä mieltä, että maahanmuuton ongelmista on vaiettu aivan liian kauan rasismisyytösten pelossa. Ja nyt niille on liian myöhäistä enää tehdä mitään, koska demarit ovat pilanneet kaiken.
– Pitäisi laittaa maahanmuutto nollaan ja yrittää saada tähän maahan jotain järjestystä, mummo sanoi.
– Minä olen 76-vuotta vanha ja olen elänyt maassa, joka oli turvallinen ja jossa luotettiin poliitikkoihin. Mutta se oli ennen se.
Soittajan mielestä maahanmuuttajia tulee koko ajan enemmän ja ruotsalaiset vain perääntyvät sen sijaan, että vaatisivat tulijoita elämään maassa maan tavalla. Hän puhui myös ammuskeluista, muslimien erilaisesta arvomaailmasta ja ennusti, että 30 vuoden päästä ruotsalaisnaisten tasa-arvoinen asema on mennyttä.
– Nyt tämän on loputtava. Nyt tulee Afganistanista massoittain väkeä. Ja meistä ruotsalaisista on tehty toisen luokan kansalaisia omassa maassamme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tarkastuslautakunta MPRT Ruotsin yleisradio sosialidemokraatit Raija Toiviainen vappusatanen Julkisen sanan neuvosto demarit JSN Syrjintä Rasismi Ruotsi
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää