

LEHTIKUVA
Rantanen valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta: ”Marinin hallitus nostaa kehitysapua ja leikkaa poliisilta”
Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) julkaisi viime viikolla huolestuneen kannanoton valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta. Nykyisellä kehysrahoituksella poliisien määrä laskee vuosina 2022-2025 noin 7 050 poliisiin. Hallitusohjelmassa poliisien määrää on suunniteltu nostettavaksi 7 500 henkilötyövuoteen vuoteen 2022 mennessä. Perussuomalainen poliisikoulutuksen saanut kansanedustaja Mari Rantanen perää hallitukselta toimia oman tavoitteensa täyttämiseksi.
– Nykyinen rahoitus tarkoittaa sitä, että tavoitteeseen ei ole mahdollista päästä, päinvastoin poliisien henkilötyövuosia pitää leikata. Jos rahaa ei tule lisää, poliisissa joudutaan sopeuttamaan toimintaa, mikä väistämättä tarkoittaa lomautuksia tai jopa irtisanomisia, Mari Rantanen kuvailee.
Poliisit kilometritehtaalle velanotosta huolimatta
Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 6,7 miljardia alijäämäinen. Jos budjettiriihessä hallituspuolueet eivät päätä poliisin rahoituskehyksen korottamisesta, puuttuu poliisilta noin 40 miljoonaa euroa edes nykyisen laajuisen toiminnan ylläpitämiseksi.
Hallitusohjelman 7 500 poliisihenkilötyövuodesta rahoitusta puuttuu noin 84 miljoonaa euroa.
– Budjettiin suunnitellaan 6 700 miljoonaa euroa uutta velkaa. Miksi valtavasta velanotosta huolimatta poliisille ei näytä riittävän rahaa? Sen sijaan heitä ollaan laittamassa kilometritehtaalle, Rantanen kyseenalaistaa.
Hallituksen prioriteetit täysin hukassa
Vertailukohdaksi Rantanen ottaa kansainvälisen kehitysyhteistyön, jonka määrärahaa ollaan uudessa budjettiehdotuksessa jälleen korottamassa 1 245 miljoonasta lähes 1 275 miljoonaan euroon. Kehyspäätöksen mukaan kehitysyhteistyön määrärahat nousevat tasolle 1 328 miljoonaa euroa vuoteen 2025 mennessä.
Poliisitoimen määräraha on laskemassa ensi vuodelle 9 miljoonalla eurolla 851 miljoonasta 842 miljoonaan.
– On härskiä, että velkarahaa voidaan ottaa ulkomaille lähetettäväksi, mutta oman kansan turvallisuudesta ollaan valmiita tinkimään. Hallituksen prioriteetit ovat täysin hukassa. Tämä räikeä vääryys on korjattava budjettiriihessä, Rantanen puuskahtaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- budjettiehdotus poliisien lukumäärä lomautukset Suomen Poliisijärjestöjen Liitto irtisanomiset Valtiovarainministeriö Kehitysyhteistyö Mari Rantanen Turvallisuus Velanotto budjettiriihi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vieraskielisen väestön määrä kasvaa – poliisi osti viime vuonna tulkkausta 1,8 miljoonalla eurolla

Poliisitaustainen kaupunginvaltuutettu kyllästyi poliisikollegoiden löysäilyyn Mannerheimintien blokanneita anarkisteja kohtaan: ”Päätin juuri pistää eläkepaperit sisään”

Perussuomalaiset moittii hallitusta puuttuvista työllisyystoimista sekä kyvyttömyydestä priorisoida ja karsia julkisia menoja: ”Velkaantuva Suomi ei voi jatkaa rahan kippaamista maailmanparantamiseen”

Sisäministeriö kaavailee nettipoliisin puuttumista ilmaisuihin, joita ei ole laissa kielletty – sumentaa laillisen ja laittoman toiminnan rajoja

Rantanen: Suomi ei voi pelastaa Afganistania – uutiskuvien perusteella poistumista yrittävät henkilöt ovat taas nuoria miehiä

Koponen: Sisäministerin salkun antaminen vihreille oli hulluutta

Halla-aho: Poliittisessa keskustelussa monet teemat menevät ihmisillä tunteisiin ja ihon alle – “Maahanmuutto on usein se sokea piste, jossa loogiset argumentit eivät enää päde”

Rantanen: ”Olisiko aika lopettaa se päänsä hakkaaminen kehitysmaiden puihin?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää