

LEHTIKUVA
Rantanen ja Ronkainen hallituksen päätöksestä avata koulut: ”Valtio ei omista lapsia”
Runsas viikko sitten perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen vetosivat hallitukseen, ettei koulujen koronarajoituksia pureta ennen kesälomia. Eilisessä tiedotustilaisuudessa hallitus ilmoitti koulujen avaamisesta 14.5. alkaen.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ”kansainväliset ja kotimaiset kokemukset ovat osoittaneet, että lasten rooli koronavirustartuntojen levittäjinä ei ole samankaltainen kuin aikuisilla. Lapset eivät juurikaan ole tartunnan lähteitä.”
– Epidemia etenee yhä Suomessa ja koulujen avaaminen nyt on ennenaikaista. Jos lapset eivät tartuta tautia, niin mihin tilojen väljyys, fyysinen etäisyys, väli- ja ruokatuntien porrastaminen sekä kevätjuhlien peruuttaminen kouluissa perustuu? Tutkimustietoa lasten merkityksestä koronan leviämisessä on vähän ja Suomessa tilanne saattaa olla hyvä juuri siksi että koulut laitettiin kiinni, Mari Rantanen kyseenalaistaa.
Koulu ei voi toimia sosiaalitoimistona
Pääministerin mukaan vaakakupissa painavat nyt tautitilanne ja lasten kokonaisetu hyvinvoinnin näkökulmasta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n on aiemmin vastustanut koulujen avaamista.
– Koulu ei voi toimia sosiaalitoimistona. Jos lasten hyvinvointi on koulusta kiinni, niin miten lasten käy kesällä? OAJ:n mukaan normaalioloissakin lähiopetuksessa on lapsia, joita ei tavoiteta säännöllisesti. On lintsausta ja yhteydenottoihin kotiin ei reagoida. Tämä tilanne ei ole muuttunut poikkeusolojen myötä. Sosiaalitoimi ei ole kiinni ja heidän tulisi erityisesti nyt tehdä työtä, Jari Ronkainen toteaa.
THL ei julkista perusteita
Hallitus kertoo nojanneensa päätöksissään terveysviranomaisiin. Perussuomalainen edustajakaksikko ihmettelee, miksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei avoimesti jaa keräämäänsä dataa tai käyttämiänsä mallinnuksia.
– Kun puhutaan näinkin merkittävästä kansanterveydellisestä asiasta, tulisi kaikkien tietojen olla läpinäkyviä päätösten arviointia varten. Tiedon tulisi olla avointa myös sen tieteellisen pohjan arviointia varten. THL ei ole julkistanut omia mallinnuksiaan siitä, mihin perustuu koulujen avaaminen. Miksi THL pimittää tietojaan ja mallinnuksiensa perusteita? Rantanen ja Ronkainen kysyvät.
Koulujen avaamisesta 14.5. lähtien koronaviruksen pelko ei ole enää hyväksyttävä syy poissaololle.
– On vanhempien tehtävä päättää lastensa kotikoulusta, mikäli tartunnan riski nähdään liian suureksi. Valtio ei omista lapsia, vaikka punavihertävä hallitus niin saattaisi kuvitellakin, kaksikko päättää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- etäopiskelu pelko perusteet avaaminen tartuntariski koronaepidemia vanhemmat THL lapset Mari Rantanen Jari Ronkainen koulu perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen tyrmistyi HUS:in infektiolääkärin koronapuheista: Lausunto on käsittämätön ja hyvin ristiriitainen – “Emme kai me ehdoin tahdoin halua teho-osastoille potilaita?”

Koskela: Syksyllä kouluun

PS-kansanedustajat koulujen avaamisesta: mihin perustuu THL:n arvio siitä, etteivät lapset tartuttaisi aikuisia?

Rantanen ja Ronkainen koulujen avaamisesta: ”Vielä ei ole aika”

Perussuomalaiset: Hallitus ei pyri tukahduttamaan virusta, kuten monessa maassa on tehty – “Nitkuttaa eteenpäin uskottujen asiantuntijoidensa viitoittamalla tiellä”

Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta

Reijonen: Miten koulukyydit järjestetään turvallisesti?

Antikainen: Riskinotto tartuntamäärän kasvusta koulut avaamalla on edesvastuutonta suojavarustetilanteen ollessa kriittinen

Rantanen ja Ronkainen ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta: ”Pitääkö pahimman tapahtua, ennen kuin ilmiöön herätään?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää