

LEHTIKUVA
Rantanen ja Ronkainen hallituksen päätöksestä avata koulut: ”Valtio ei omista lapsia”
Runsas viikko sitten perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen vetosivat hallitukseen, ettei koulujen koronarajoituksia pureta ennen kesälomia. Eilisessä tiedotustilaisuudessa hallitus ilmoitti koulujen avaamisesta 14.5. alkaen.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ”kansainväliset ja kotimaiset kokemukset ovat osoittaneet, että lasten rooli koronavirustartuntojen levittäjinä ei ole samankaltainen kuin aikuisilla. Lapset eivät juurikaan ole tartunnan lähteitä.”
– Epidemia etenee yhä Suomessa ja koulujen avaaminen nyt on ennenaikaista. Jos lapset eivät tartuta tautia, niin mihin tilojen väljyys, fyysinen etäisyys, väli- ja ruokatuntien porrastaminen sekä kevätjuhlien peruuttaminen kouluissa perustuu? Tutkimustietoa lasten merkityksestä koronan leviämisessä on vähän ja Suomessa tilanne saattaa olla hyvä juuri siksi että koulut laitettiin kiinni, Mari Rantanen kyseenalaistaa.
Koulu ei voi toimia sosiaalitoimistona
Pääministerin mukaan vaakakupissa painavat nyt tautitilanne ja lasten kokonaisetu hyvinvoinnin näkökulmasta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n on aiemmin vastustanut koulujen avaamista.
– Koulu ei voi toimia sosiaalitoimistona. Jos lasten hyvinvointi on koulusta kiinni, niin miten lasten käy kesällä? OAJ:n mukaan normaalioloissakin lähiopetuksessa on lapsia, joita ei tavoiteta säännöllisesti. On lintsausta ja yhteydenottoihin kotiin ei reagoida. Tämä tilanne ei ole muuttunut poikkeusolojen myötä. Sosiaalitoimi ei ole kiinni ja heidän tulisi erityisesti nyt tehdä työtä, Jari Ronkainen toteaa.
THL ei julkista perusteita
Hallitus kertoo nojanneensa päätöksissään terveysviranomaisiin. Perussuomalainen edustajakaksikko ihmettelee, miksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei avoimesti jaa keräämäänsä dataa tai käyttämiänsä mallinnuksia.
– Kun puhutaan näinkin merkittävästä kansanterveydellisestä asiasta, tulisi kaikkien tietojen olla läpinäkyviä päätösten arviointia varten. Tiedon tulisi olla avointa myös sen tieteellisen pohjan arviointia varten. THL ei ole julkistanut omia mallinnuksiaan siitä, mihin perustuu koulujen avaaminen. Miksi THL pimittää tietojaan ja mallinnuksiensa perusteita? Rantanen ja Ronkainen kysyvät.
Koulujen avaamisesta 14.5. lähtien koronaviruksen pelko ei ole enää hyväksyttävä syy poissaololle.
– On vanhempien tehtävä päättää lastensa kotikoulusta, mikäli tartunnan riski nähdään liian suureksi. Valtio ei omista lapsia, vaikka punavihertävä hallitus niin saattaisi kuvitellakin, kaksikko päättää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- etäopiskelu pelko perusteet avaaminen tartuntariski koronaepidemia vanhemmat THL lapset Mari Rantanen Jari Ronkainen koulu perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen tyrmistyi HUS:in infektiolääkärin koronapuheista: Lausunto on käsittämätön ja hyvin ristiriitainen – “Emme kai me ehdoin tahdoin halua teho-osastoille potilaita?”

Koskela: Syksyllä kouluun

PS-kansanedustajat koulujen avaamisesta: mihin perustuu THL:n arvio siitä, etteivät lapset tartuttaisi aikuisia?

Rantanen ja Ronkainen koulujen avaamisesta: ”Vielä ei ole aika”

Perussuomalaiset: Hallitus ei pyri tukahduttamaan virusta, kuten monessa maassa on tehty – “Nitkuttaa eteenpäin uskottujen asiantuntijoidensa viitoittamalla tiellä”

Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta

Reijonen: Miten koulukyydit järjestetään turvallisesti?

Antikainen: Riskinotto tartuntamäärän kasvusta koulut avaamalla on edesvastuutonta suojavarustetilanteen ollessa kriittinen

Rantanen ja Ronkainen ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta: ”Pitääkö pahimman tapahtua, ennen kuin ilmiöön herätään?”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.