

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rantanen ja Ronkainen ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta: ”Pitääkö pahimman tapahtua, ennen kuin ilmiöön herätään?”
Suomen Kuntaliitto tiedotti viime viikolla, kuinka uhka- ja väkivaltatilanteet ovat edelleen kasvussa ensihoidossa. Fyysisen väkivallan tapauksia kirjattiin jopa 130 prosenttia edellistä vuotta enemmän. Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen vaativat kovempia tuomioita ensihoitajiin kajoamisesta.
Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen ovat tehneet jo vuonna 2019 lakialoitteen, jossa esitetään ensihoitajien rinnastuvan virkamiehiin, joka tällä tavoin ankaroittaisi myös heihin kohdistetusta väkivallasta seuraavia rangaistuksia.
– Pelastuslaitokset ovat huolissaan, sillä väkivalta tai sen uhka ensihoitajia kohtaan on entistä enemmän kasvava ilmiö. Olemme peräänkuuluttaneet toimenpiteitä hallitukselta useaan otteeseen, mutta vetoomuksemme ovat kaikuneet kuuroille korville, Mari Rantanen kertoo.
Selkeä viesti yhteiskunnalta
Kansanedustajakaksikon mukaan lakimuutos ja kovemmat tuomiot ensihoitajiin kajoamisesta auttaisivat osaltaan ennaltaehkäisemään väkivaltatilanteita.
– Kun kansalaiset tiedostavat, että ensihoitajan pahoinpitelystä saa ankaramman rangaistuksen kuin nyt, niin kyllä se selkeä viesti yhteiskunnalta on ja voisi toimia ennaltaehkäisevänä toimena. Valitettavasti trendi on menossa siihen suuntaan, että ensihoitajan univormu ei suojaa vaan on pikemminkin punainen vaate väkivallan tekoon, Jari Ronkainen sanoo.
Väkivaltaan on puututtava nyt
Lakimuutoksen lisäksi Rantanen ja Ronkainen ovat esittäneet, että ministeriöt käynnistäisivät ensihoidon ja pelastusalan kanssa yhteistyössä työturvallisuuden parantamiseen tähtäävän kansallisen hankkeen.
– Väkivaltaan ja sen uhkaan pitää puuttua nyt ennen kuin se pahenee entisestään. On kestämätöntä, että jotain todella pahaa pitää sattua, ennen kuin muut päättäjät heräävät tilanteeseen, kansanedustajakaksikko pelkää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Suomen Kuntaliitto kovennetut rangaistukset ensihoitajat lakialoite Mari Rantanen Jari Ronkainen Väkivalta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen ja Ronkainen koulujen avaamisesta: ”Vielä ei ole aika”

Rantanen ja Ronkainen hallituksen päätöksestä avata koulut: ”Valtio ei omista lapsia”

Ronkainen ja Rantanen patistavat hallitusta: ”Vuoden 2015 pakolaistulva ei saa toistua”

Juvonen pöyristynyt hallituksen välttelevästä linjasta liittyen sotehenkilöstön jaksamiseen: “Edes lämmintä kättä ei tarjota”

Hoitajien potilaisiin kohdistamat henkirikokset järkyttävät – Rantanen: ”Terveydenhuoltoon tarvitaan tarkempaa valvontaa”

Rantanen ja Ronkainen vieraskielisten koronarokottamisesta: ”On härskiä esittää ohituskaistaa maahanmuuttajille”

Rantanen ja Ronkainen valtioneuvoston koulutuspoliittisesta selonteosta: ”Miksi maahanmuuttajat ovat niin keskeisellä sijalla hallituksen koulutuspolitiikassa?”

Ronkainen ja Rantanen sote-uudistuksesta: ”Pelastustoimelle jäämässä luu käteen”

Ensihoitajataustainen Rantanen puolustaa pelastusalaa – ei tunnista ministeri Ohisalon kuvausta laajamittaisesta seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää