

LEHTIKUVA
Rantanen budjettiriihessä päätetystä poliisien rahoituksesta: ”Pitääkö ministeri Ohisalo poliiseja pilkkanaan?”
Eilisessä hallituksen budjettiriihen tiedotustilaisuudessa sisäministeri Maria Ohisalo kertoi, että ”vuoden 2022 talousarviossa poliisin toimintamenot ovat korkeammalla tasolla kuin tänä vuonna”. Kuitenkin määrärahaa lisättiin vain 10,6 miljoonalla eurolla poliisin tarvitsemien noin 35-40 miljoonan euron sijasta. Poliisikoulutuksen saanut perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen pitää hallituksen toimintaa sumutuksena.
– Ministeri Maria Ohisalo sai asian kuulostamaan siltä kuin poliisin rahoitus olisi nyt turvattu. Kuitenkin lähes 30 miljoonan euron määrärahavaje voisi tarkoittaa, että säästöjä pitää etsiä jopa 300 poliisin henkilötyövuoden edestä. Pitääkö ministeri Ohisalo poliiseja pilkkanaan? kysyy Mari Rantanen.
Ohisalon fokus maahanmuutossa
Budjettiriihen kirjauksien mukaan osa poliisille myönnettävästä lisärahasta on korvamerkitty viime vuonna 4,1 miljoonan euron lisärahoituksen turvin perustetulle ihmiskaupan vastaiselle erikoisryhmälle. Poliisin tilastojen mukaan ihmiskaupparikoksia tulee ilmi alle sata tapausta vuosittain.
– Vaikka ihmiskaupan vastainen työ onkin arvokasta, ei muuta poliisitoimintaa sovi unohtaa. Ministeri Ohisalon kaikki energia näyttää menevän maahanmuuttoon ja siihen liittyvien asioiden hoitamiseen niin, että sisäministeriön perustehtävät tulevat laiminlyödyiksi, Rantanen perustelee.
Kyse on arvovalinnasta
Hallitus perui budjettiriihessä valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset Suomen Akatemian toimintaan ja palautti budjettiin 40 miljoonaa euroa tutkimusrahoitusta. Summa on likimain poliisin tarvitseman määrärahan suuruinen ja vastaa yhden suuren poliisilaitoksen toimintamenoja. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen vuotuiset kulut ovat noin 39 miljoonaa euroa.
– Kysymys on puhtaasta arvovalinnasta, kun puhutaan lisärahoituksen osoittamisesta samassa budjetissa. Hallitus ja ministeri Ohisalo ovat valmiita romuttamaan yhden yhteiskunnan tukipilareista eli sisäisen turvallisuuden, Rantanen puuskahtaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poliisin toimintamenot poliisin määrärahat poliisin resurssit Suomen Akatemia Maria Ohisalo Maahanmuuttopolitiikka Sisäinen turvallisuus Mari Rantanen Ihmiskauppa budjettiriihi Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sisäministeriössä leikataan maahanmuuttomenojen sijasta poliisilta – Antikainen: “Vihreiden suunnitelmat vaarantavat Suomen sisäisen turvallisuuden”

Elomaa: Poliisin määrärahojen vähentäminen vaarantaa suomalaisten turvallisuuden

Antikainen: Poliisin resurssit turvattava – hallituksen leikkaussuunnitelmat vaarantavat kansalaisten turvallisuuden

Purra: Miksi vihreät saa hillua hallituksessa ja yksin päättää maamme kannalta vakavista ja perustavanlaatuisista asioista? – ”Romuttaa maahanmuuttopolitiikan uskottavuuden”

Europarlamentti selvitti kansalaisille tärkeitä asioita: Suomalaiset haluavat rikolliset kuriin – muualla Euroopassa vallitsee ilmastoahdistus

Eduskunnassa keskusteltiin sisäisestä turvallisuudesta – Leena Meri: Terrorismi ja muu vakava rikollisuus eivät jutustelemalla poistu

Hallitus vaarantaa suomalaisten luottamuksen viranomaisiin – Mäkelä: “Turvallisuus on perusoikeus”

Packalén vaatii poliisin määrärahoihin pysyvää ylivaalikautista korotusta: “Lisätalousarviot eivät voi muodostua pitkäaikaiseksi ratkaisuksi poliisin rahoitusongelmiin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää