PS ARKISTO
Rantanen: ”Asiantuntijoiden viesti syytä ottaa vakavasti”
Neljäkymmentäkuusi asiantuntijaa on haastanut hallituksen avoimella kirjeellä, jossa vaaditaan nopeita ja päättäväisiä toimia koronaepidemian tukahduttamiseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantasen mukaan on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa, ettei hallituksen valitsemalla epidemian hidastamisstrategialla ole ollut aivan varauksetonta ihastelua tutkijoiden piirissä.
Kansanedustaja Mari Rantanen ei ole yllättynyt tutkijoiden ja lääkärien ulostulosta, mutta pitää hyvänä asiana, että sellainen tuli nyt. Kansliapäällikkö Martti Hetemäen raportissa, johon koko hallituksen hidastamisstrategia perustuu, ei oteta tukahduttamisstrategiaa vaihtoehtona edes esiin. Raportista puuttuvat myös kaikki lähdeviitteet ja tieteellinen tausta sille, mihin raportissa esitetyt skenaariot perustuvat.
– Eiväthän ihmiset kuluta ja liiku, jos se ei ole turvallista, joten siltäkin kannalta ajateltuna viruksen tukahduttaminen olisi paras vaihtoehto niin kansanterveyden kuin taloudenkin kannalta. Jos tartuntoja on koko maassa vain muutamia, pystytään tartunnan saaneita tehokkaasti jäljittämään ja tartuntaketjut katkaisemaan. Asiantuntijoiden avoin kirje käy järkeen ja hallituksen olisi syytä ottaa se vakavasti, Rantanen sanoo.
Kaikki on tavoitteesta kiinni
Koronaepidemian hidastamisstrategian kannattajien argumentit ovat pääosin pohjanneet siihen oletukseen, että yhteiskunta täytyisi pitää suljettuna vuosikausia ennen kuin viruksesta päästäisiin kokonaan eroon. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että monet tukahduttamisstrategian valinneet maat ovat hyvin lyhyessä ajassa saaneet tartuntojen määrän varsin alhaiselle tasolle, jopa Kreikassa.
– Pääministeri Sanna Marin sanoi keskiviikon täysistunnossa, että vaikka epidemia Suomessa saataisiinkin kuriin, se tulee ulkopuolelta takaisin heti, kun rajat avataan. Eikö tämäkin voitaisi estää siten, että jokainen tulija testattaisiin ja asetettaisiin karanteeniin? Loppujen lopuksi kaikki on kiinni siitä, mitä tavoitellaan, ja jos pelkkä taudin hidastaminen on tavoitteena, ovat toimetkin sen mukaisia, Rantanen toteaa.
Suomessa tartunnat edelleen nousussa
Jos katsoo Suomen epidemiatilannetta, ovat tartuntamäärät muutaman viime päivän ajalta olleet selkeästi nousussa. Se herättää kysymyksen siitä, onko Suomen epidemiatilanne vielä siinä vaiheessa, että rajoituksia olisi syytä alkaa purkaa.
– Helsinki loistaa vielä aika korkeilla tartuntaluvuillaan, joten kannattaisi ehkä pohtia sitäkin, voisiko rajoitustoimien purkamisessa ottaa alueellinen tilanne paremmin huomioon. Koulujen avaaminen Helsingissä on ihan eri asia kuin vaikka Uudessakaupungissa, miettii Rantanen.
Seurataanko Suomessa Ruotsin esimerkkiä?
Rantanen ymmärtää hyvin sen, että päätökset ovat vaikeita ja hallitus joutuu tässä asiassa seilaamaan sumussa ja vähän sokkona. Kuitenkin juuri sellaisessa tilanteessa olisi tarpeen kuulla erilaisia vaihtoehtoja ja asiantuntijoita mahdollisimman laajalti ja valita sitten käytössä olevista vaihtoehdoista paras. Nyt hallituksen toiminta vaikuttaa hivenen yksipuoliselta.
– Kun nyt on saatu evidenssiä maista, joissa tukahduttamisstrategia tuntuu onnistuvan, niin miksi Suomessa ei voida ottaa mallia niistä, kun vielä olisi mahdollista valita pienimmän riesan tie? Nyt näyttää siltä, että Suomessa osin seurataan koronaepidemiaa Euroopan huonoiten hoitaneen Ruotsin esimerkkiä, mikä mielestäni on hivenen pöyristyttävää, Rantanen ihmettelee.
Viesti otettava vakavasti
Rantasen mielestä hallituksen valitsemasta strategiasta ja sitä vastustavasta tutkijoiden ja lääkärien avoimesta kirjeestä herää se kysymys, onko Suomessa käytetty riittävän laajasti sitä asiantuntijatietoa, joka meillä olisi käytettävissä.
– Mielestäni hallituksen pitää ottaa vakavasti tämä asiantuntijoiden viesti, Rantanen toteaa.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hidastamisstategia viruksen tukahduttaminen asiantuntija tartunnat koronaepidemia liikkumisen rajoittaminen koronavirus Avoin kirje Sanna Marin Mari Rantanen Ruotsi perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tutkijat ja lääkärit: Koronan tukahduttaminen on paras vaihtoehto – hallituksen tulisi omaksua linja viipymättä
Perussuomalaiset: 46 asiantuntijan strategia käyttöön
Hallitus kasvattaa alaikäisinä Suomeen tulleiden tukia – Rantanen: ”Kriisinkin keskellä turvapaikanhakijoille esitetään lisää etuja”
Rantanen tyrmistyi HUS:in infektiolääkärin koronapuheista: Lausunto on käsittämätön ja hyvin ristiriitainen – “Emme kai me ehdoin tahdoin halua teho-osastoille potilaita?”
PS-kansanedustajat koulujen avaamisesta: mihin perustuu THL:n arvio siitä, etteivät lapset tartuttaisi aikuisia?
Korona voidaan tukahduttaa tehokkailla toimilla: Miksi Suomi ei ota mallia maista, joissa virus on jo hiipumassa?
Reijonen: Miten koulukyydit järjestetään turvallisesti?
Google tutki: Korona muuttaa ihmisten liikkuvuutta – suomalaiset suuntaavat luontoon
Ruotsissa koronastrategiasta sentään keskustellaan: ”Virkamiehet kyvyttömiä, numerot pyörittävät tutkijoita, maassa valitsee massapsykoosi”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää