

Ranska ryhtyy tietoisesti kamppailemaan woke-kulttuuria vastaan, joka on ristiriidassa tasavallan ydinajatuksen kanssa, ja on omiaan ruokkimaan rajua vastakkainasettelua
Ranskan hallinto lisää toimenpiteitään kamppailussa poliittista herännäistä woke-kulttuuria vastaan. Emmanuel Macronin hallitus on perustanut uuden ajatushautomon, jonka keskeisenä tehtävänä on vastustaa ”Yhdysvalloista maahantuotoa herännäisyyttä”. Termi tarkoittaa kansanliekellä woke-kulttuuria, ja sillä viitataan usein mm. identiteettipolitiikkaan, intersektionaaliseen feminismiin ja kriittiseen rotuteoriaan. Macronin hallinto on jo aiemmin linjannut toimenpiteistään herännäisyyttä vastaan. Ulostulot nähdään myös poliittisena pelinä. Lähempänä poliittista keskustaa oleva Macron pyrkii tulevien presidentinvaalien alla kilpailemaan oikeistolaisista äänestäjistä.
Emmanuel Macronin hallitus ryhtyy vastustamaan entistä jyrkemmin herännäisteorioita ja nk. woke-kulttuuria, kirjoittaa Politico-lehti.
Ranskan hallitus on perustanut uuden ajatushautomon, jonka tarkoituksena on puolustaa perinteistä ranskalaista liberalismin ja tasa-arvon aateperintöä viime aikojen identiteettipoliittisilta virtauksilta. Ajatushautomon avajaistilaisuudessa julistettiin, että Ranska kamppailee uudenlaista ”virusta” vastaan, joka on peräisin Kiinan sijaan Yhdysvalloista.
“Maamme on joutunut herännäisen liikkeen kohteeksi”, julisti Pierre Valentin, uuden ajatushautomo Le Laboratoire de la Républiquen asiantuntija. “Jos tätä herännäisvirusta vastaan olisi rokote, se olisi peräisin Ranskasta, ja herännäiset kyllä tietävät sen.”
Maan opetusministerin johtaman ajatushautomon keskeisenä tehtävänä on vastustaa ilmiötä, josta ministeri käyttää nimeä “Yhdysvalloista maahantuotu herännäisyys”. Alkuperäistä herännäisyyteen viittaavaa käsitettä ”woke” käytettiin alun perin Yhdysvalloissa kuvaamaan tietoisuutta rodullisista ennakkoluuloista ja syrjinnästä. Myöhemmin termi on kuitenkin saanut ironisia kaikuja ja laajempia merkityksiä. Oikeiston parissa herännäisyydellä viitataan usein moderniin identiteettipoliittiseen vasemmistoon ja mm. intersektionaaliseen feminismiin sekä ”kriittiseen rotuteoriaan”.
“Ranskan tasavallan ydinajatus on täydellisessä ristiriidassa woke-ajattelun kanssa”, Blanquer kertoi Le Monde -lehden haastattelussa. “Yhdysvalloissa tämä ideologia provosoi vastareaktion, joka siivitti Donald Trumpin valtaan.” Blanquer sanoi, että Ranskan ja sen nuorison tulisi vältellä samaa.
Kuusi kuukautta ennen Ranskan presidentinvaaleja Blanquerin esimies Macron on tilanteessa, jossa yksi hänen merkittävimmistä vastaehdokkaistaan saattaa olla oikeistohenkisenä TV-persoonana tunnettu Eric Zemmour. Hänen provokatiivisuuttaan ja poliittisen korrektiuden kritiikkiä on verrattu Trumpiin. Poliittista keskikenttää edustavan Macronin hallinnon toimet herännäisyyttä vastaan on tulkittu osaltaan pyrkimykseksi kilpailla oikeistolaisista äänistä.
Pelkästä hetkellisestä imagopolitiikasta Macronin hallintoa ei kuitenkaan voi syyttää. Herännäisyyttä vastustavan ajatushautomon perustaminen on jatkoa Ranskan hallituksen pidempään jatkuneelle puolustuskamppailulle perinteisten maallistuneiden arvojen puolesta viimeaikaista ideologista radikalismia vastaan. Heinäkuussa Macron kritisoi ankarasti intersektionaalista feminismiä. Asiasta kirjoitti MTV3.
Syyskuussa Ranskan opetusministeriö lanseerasi nettikampanjan maallistuneen ajattelutavan puolesta. Viime vuonna sadan tutkijan ryhmä julkaisi Le Monde -lehdessä avoimen kirjeen Blanquerin tueksi ja kritisoi teorioita, jotka on “tuotu maahan Pohjois-Amerikan kampuksilta”, viitaten herännäisyyteen.
Ranskan hallinnon maallistunut linja korostaa neutraalia suhtautumista etnisyyksiin, sukupuoliin ja uskontoihin. Toisin sanoen, siinä korostuvat liberalismi ja tasa-arvo sanojen perinteisissä merkityksissään. Herännäisyyttä edustavien kriitikoiden mukaan tämä maallistuneisuus edustaa puolestaan “valkoista” ja “kristillistä perinnettä” ja olisi sitä kautta vähemmistöjä syrjivää.
“Saamme hälyttäviä viestejä yliopistojen henkilöstöltä, että rahoitusta kanavoidaan valikoidusti tietyille teorioille”, Macronin puolueen kansanedustaja Aurore Bergé sanoi.. “Siellä koetaan, että ajattelun vapaus kaventuu, eikä edusta enää ajatteluamme.”
Vastaavasti kriitikoiden mukaan poliitikkojen aktiivinen tiedepolitiikka vaikeuttaa aiheista keskustelemista. Ajatushautomon kaltaista aloitetta on myös syytetty poliittisesta taktikoinnista, äänten kalastelusta konservatiivisista piireistä.
Maallistuneisuus, liberalismi sekä tasa-arvo liitetään usein ikonisesti Ranskan vallankumoukseen. Ranskalla oli myös merkittävä rooli länsimaisessa valistushistoriassa, ja näitä ihanteita on vaalittu vuosisatojen ajan. Identiteettipolitiikan aikana ne jakavat kuitenkin enemmän mielipiteitä. Neutraali tasa-arvon määritelmä nähdään ongelmallisena, sillä se vaikeuttaa vähemmistöjä koskevaa tilastointia ja positiivista erityiskohtelua. Kriitikot ovat mm. muistutelleet, että ranskalaisilla työpaikoilla etninen monimuotoisuus on muita länsimaita vähäisempää.
Bergé puolestaan korostaa, että maallistunut poliittinen linja auttaa puuttumaan syrjintään. Lisäksi perinteinen liberaali ajattelutapa ajaa tasa-arvoa lokeroimatta ihmisiä mm. ihonvärin perusteella. Kansanedustaja on enemmän huolissaan siitä, miten erilaiset identiteettijakolinjat voivat pirstaloida yhteiskuntaa entisestään.
Ranskan hallinnon jyrkkä kriittisyys herännäisyyttä vastaan on lähes täydellinen vastakohta Suomen hallituksen edistämälle ideologialle. Vuonna 2019 opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen opetushallituksen työpajassa ehdotettiin “etuoikeuksien” tarkastelua sekä “normatiivisen valkoisuuden purkamista” ja kritisoitiin “ajattelen kaikkia yksilöinä” -ajattelua. Viime vuonna hallitus liputti intersektionaalista feminismiä, ja sisäministeri Maria Ohisalo ilmoitti perinteisen tasa-arvon käsitteen radikaalista muuttamisesta.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Länsimainen normaali lapsuus on pian kiellettyä naapurimaassa – lapset eivät saa pitää toisiaan kädestä Malmön esikouluissa

EU:ta syytettiin joulun “cancelloinnista” – komissaari joutui vetämään wokelluksensa takaisin

Suur-Lontoon poliisin naisjohtaja eroaa naisviha- ja rasismikohun takia

Helsingin Sanomat johdattelee lukijoitaan uskomaan, ettei woke-ilmiötä ole olemassa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää