Ranska ryhtyy tietoisesti kamppailemaan woke-kulttuuria vastaan, joka on ristiriidassa tasavallan ydinajatuksen kanssa, ja on omiaan ruokkimaan rajua vastakkainasettelua
Ranskan hallinto lisää toimenpiteitään kamppailussa poliittista herännäistä woke-kulttuuria vastaan. Emmanuel Macronin hallitus on perustanut uuden ajatushautomon, jonka keskeisenä tehtävänä on vastustaa ”Yhdysvalloista maahantuotoa herännäisyyttä”. Termi tarkoittaa kansanliekellä woke-kulttuuria, ja sillä viitataan usein mm. identiteettipolitiikkaan, intersektionaaliseen feminismiin ja kriittiseen rotuteoriaan. Macronin hallinto on jo aiemmin linjannut toimenpiteistään herännäisyyttä vastaan. Ulostulot nähdään myös poliittisena pelinä. Lähempänä poliittista keskustaa oleva Macron pyrkii tulevien presidentinvaalien alla kilpailemaan oikeistolaisista äänestäjistä.
Emmanuel Macronin hallitus ryhtyy vastustamaan entistä jyrkemmin herännäisteorioita ja nk. woke-kulttuuria, kirjoittaa Politico-lehti.
Ranskan hallitus on perustanut uuden ajatushautomon, jonka tarkoituksena on puolustaa perinteistä ranskalaista liberalismin ja tasa-arvon aateperintöä viime aikojen identiteettipoliittisilta virtauksilta. Ajatushautomon avajaistilaisuudessa julistettiin, että Ranska kamppailee uudenlaista ”virusta” vastaan, joka on peräisin Kiinan sijaan Yhdysvalloista.
“Maamme on joutunut herännäisen liikkeen kohteeksi”, julisti Pierre Valentin, uuden ajatushautomo Le Laboratoire de la Républiquen asiantuntija. “Jos tätä herännäisvirusta vastaan olisi rokote, se olisi peräisin Ranskasta, ja herännäiset kyllä tietävät sen.”
Maan opetusministerin johtaman ajatushautomon keskeisenä tehtävänä on vastustaa ilmiötä, josta ministeri käyttää nimeä “Yhdysvalloista maahantuotu herännäisyys”. Alkuperäistä herännäisyyteen viittaavaa käsitettä ”woke” käytettiin alun perin Yhdysvalloissa kuvaamaan tietoisuutta rodullisista ennakkoluuloista ja syrjinnästä. Myöhemmin termi on kuitenkin saanut ironisia kaikuja ja laajempia merkityksiä. Oikeiston parissa herännäisyydellä viitataan usein moderniin identiteettipoliittiseen vasemmistoon ja mm. intersektionaaliseen feminismiin sekä ”kriittiseen rotuteoriaan”.
“Ranskan tasavallan ydinajatus on täydellisessä ristiriidassa woke-ajattelun kanssa”, Blanquer kertoi Le Monde -lehden haastattelussa. “Yhdysvalloissa tämä ideologia provosoi vastareaktion, joka siivitti Donald Trumpin valtaan.” Blanquer sanoi, että Ranskan ja sen nuorison tulisi vältellä samaa.
Kuusi kuukautta ennen Ranskan presidentinvaaleja Blanquerin esimies Macron on tilanteessa, jossa yksi hänen merkittävimmistä vastaehdokkaistaan saattaa olla oikeistohenkisenä TV-persoonana tunnettu Eric Zemmour. Hänen provokatiivisuuttaan ja poliittisen korrektiuden kritiikkiä on verrattu Trumpiin. Poliittista keskikenttää edustavan Macronin hallinnon toimet herännäisyyttä vastaan on tulkittu osaltaan pyrkimykseksi kilpailla oikeistolaisista äänistä.
Pelkästä hetkellisestä imagopolitiikasta Macronin hallintoa ei kuitenkaan voi syyttää. Herännäisyyttä vastustavan ajatushautomon perustaminen on jatkoa Ranskan hallituksen pidempään jatkuneelle puolustuskamppailulle perinteisten maallistuneiden arvojen puolesta viimeaikaista ideologista radikalismia vastaan. Heinäkuussa Macron kritisoi ankarasti intersektionaalista feminismiä. Asiasta kirjoitti MTV3.
Syyskuussa Ranskan opetusministeriö lanseerasi nettikampanjan maallistuneen ajattelutavan puolesta. Viime vuonna sadan tutkijan ryhmä julkaisi Le Monde -lehdessä avoimen kirjeen Blanquerin tueksi ja kritisoi teorioita, jotka on “tuotu maahan Pohjois-Amerikan kampuksilta”, viitaten herännäisyyteen.
Ranskan hallinnon maallistunut linja korostaa neutraalia suhtautumista etnisyyksiin, sukupuoliin ja uskontoihin. Toisin sanoen, siinä korostuvat liberalismi ja tasa-arvo sanojen perinteisissä merkityksissään. Herännäisyyttä edustavien kriitikoiden mukaan tämä maallistuneisuus edustaa puolestaan “valkoista” ja “kristillistä perinnettä” ja olisi sitä kautta vähemmistöjä syrjivää.
“Saamme hälyttäviä viestejä yliopistojen henkilöstöltä, että rahoitusta kanavoidaan valikoidusti tietyille teorioille”, Macronin puolueen kansanedustaja Aurore Bergé sanoi.. “Siellä koetaan, että ajattelun vapaus kaventuu, eikä edusta enää ajatteluamme.”
Vastaavasti kriitikoiden mukaan poliitikkojen aktiivinen tiedepolitiikka vaikeuttaa aiheista keskustelemista. Ajatushautomon kaltaista aloitetta on myös syytetty poliittisesta taktikoinnista, äänten kalastelusta konservatiivisista piireistä.
Maallistuneisuus, liberalismi sekä tasa-arvo liitetään usein ikonisesti Ranskan vallankumoukseen. Ranskalla oli myös merkittävä rooli länsimaisessa valistushistoriassa, ja näitä ihanteita on vaalittu vuosisatojen ajan. Identiteettipolitiikan aikana ne jakavat kuitenkin enemmän mielipiteitä. Neutraali tasa-arvon määritelmä nähdään ongelmallisena, sillä se vaikeuttaa vähemmistöjä koskevaa tilastointia ja positiivista erityiskohtelua. Kriitikot ovat mm. muistutelleet, että ranskalaisilla työpaikoilla etninen monimuotoisuus on muita länsimaita vähäisempää.
Bergé puolestaan korostaa, että maallistunut poliittinen linja auttaa puuttumaan syrjintään. Lisäksi perinteinen liberaali ajattelutapa ajaa tasa-arvoa lokeroimatta ihmisiä mm. ihonvärin perusteella. Kansanedustaja on enemmän huolissaan siitä, miten erilaiset identiteettijakolinjat voivat pirstaloida yhteiskuntaa entisestään.
Ranskan hallinnon jyrkkä kriittisyys herännäisyyttä vastaan on lähes täydellinen vastakohta Suomen hallituksen edistämälle ideologialle. Vuonna 2019 opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen opetushallituksen työpajassa ehdotettiin “etuoikeuksien” tarkastelua sekä “normatiivisen valkoisuuden purkamista” ja kritisoitiin “ajattelen kaikkia yksilöinä” -ajattelua. Viime vuonna hallitus liputti intersektionaalista feminismiä, ja sisäministeri Maria Ohisalo ilmoitti perinteisen tasa-arvon käsitteen radikaalista muuttamisesta.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Länsimainen normaali lapsuus on pian kiellettyä naapurimaassa – lapset eivät saa pitää toisiaan kädestä Malmön esikouluissa
EU:ta syytettiin joulun “cancelloinnista” – komissaari joutui vetämään wokelluksensa takaisin
Suur-Lontoon poliisin naisjohtaja eroaa naisviha- ja rasismikohun takia
Helsingin Sanomat johdattelee lukijoitaan uskomaan, ettei woke-ilmiötä ole olemassa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää