

LEHTIKUVA
Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on neljän kauppa – EU:lle tarjolla myös painajaisvaihtoehto
Ranskan presidentinvaaleissa neljällä ehdokkaalla on mahdollisuus yltää kahden parhaan joukkoon ja päästä siten toiselle kierrokselle. Ehdokkaita on yksitoista. Kärkiehdokkaina on pidetty Kansallisen rintaman Marine Le Peniä ja oman keskustaliikkeen vaaleja varten perustanutta Emmanuel Macronia.
Toiselle kierrokselle voivat yltää myös konservatiivipuolueen François Fillon ja laitavasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon. Kärkikaksikon nimeäminen on vaikeaa, sillä äänestysaktiivisuus voi jäädä pieneksi. Lisäksi epävarmoja äänestäjiä on runsaasti. Reutersin mukaan jopa kolmannes äänestäjistä on edelleen epätietoinen suosikistaan.
Ensimmäisellä kierroksella kisaa peräti 11 ehdokasta. Vaalien ensimmäistä kierrosta pidettiin pitkään kahden kauppana Le Penin ja Macronin välillä. Toisella kierroksella Macronin arveltiin peittoavan selkein luvuin eurovastainen Le Pen. Tällainen ratkaisu olisi varmasti EU:n mieleen, mutta kattauksesta voi olla EU:lle todellinen painajainen, jos toiselle kierrokselle yltävätkin Le Pen ja Mélenchon.
Mélenchonin talouspoliittinen ohjelma on myrkkyä EU:lle
Laitavasemmistosta tuleva Mélenchon on esiintynyt edukseen ehdokkaiden tv-väittelyissä. Mélenchon ei suoraan ole EU-vastainen, mutta hänen vaatimansa talouspolitiikka johtaisi vääjäämättä nokkapokkaan EU-maiden kanssa. Mélenchonin vaaliohjelmassa vilisee lupauksia hyväosaisten tiukasta verotuksesta, massiivisesta julkisen rahan kulutuksesta ja EU-sopimusten mittavista muutoksista. Mélenchon on ilmaissut valmiutensa viedä Ranska ulos EU:sta, jos unionin talouspolitiikka ei muuta radikaalisti suuntaansa.
Muilla EU-mailla ei ole halua avata EU:n perussopimusta ja järjestää sitä uuteen uskoon. Mélenchonin ja Le Penin pääsy toiselle kierrokselle on saanut suursijoittajat puntaroimaan uudelleen Ranskaan liittyviä sijoitusriskejä. Suuresta paniikista ei vielä näy merkkejä, mutta vaalipäivän jälkeisenä maanantaina kurssiliikkeet voivat olla suuria Le Penin ja Mélenchonin menestyksen myötä.
Fillon pysyy sitkeästi mukana
Konservatiivipuolueen ehdokas Fillon on korruptioskandaaleista huolimatta sinnitellyt sitkeästi mukana. Hän on onnistunut sementoimaan noin 18 prosentin kannatuksen. Fillonilla on mahdollisuudet työntyä kärkikaksikon joukkoon varsinkin silloin, jos äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi.
Fillon on terästänyt vaalikampanjaansa kosiskelemalla tiukan linjan oikeistolaisia. Tällä taktiikalla hän tosin saattaa menettää maltillisempien porvareiden ääniä. Taktinen valinta voi auttaa Fillonia, jos hän pääsee toiselle kierrokselle Le Peniä vastaan. Taktiikka voi tosin kostautua, jos Fillon kisaa toisella kierroksella Macronia vastaan.
Le Pen aikoo hillitä maahanmuuttoa ja viedä Ranskan ulos eurosta
Front National -puolueen Marine Le Pen.
Le Pen kampanjoi massamaahanmuuttoa vastaan. Samalla hän moitti kilpailijoitaan siitä, että he syleilevät “raakalasmaista globalisaatiota”.
– Sunnuntain valinta on yksinkertainen. Valinta tehdään nousevan Ranskan ja uppoavan Ranskan välillä, Le Pen kertoi kampanjatilaisuudessaan.
Le Penin suurin huoli liittyy nuorten ääniin. Kannatusmittausten mukaan nuoret ovat kallistumassa hänen taakseen. Toisaalta juuri nuoret ovat Ranskassa laiskimpia äänestäjiä.
Uudet haastajat heikentävät Macronin mahdollisuuksia
Macronille riitti pitkään pääsy toiselle kierrokselle. Ensimmäiseltä kierrokselta vastaan oli tulossa Le Pen. Toinen kierros oli tässä skenaariossa muodollisuus. Mélenchon ja Fillon tuovat kuitenkin kisaan rutkasti lisää jännitettävää.
Mélenchon kampanjoi tiukasti nimenomaan Macronia vastaan. Hänen kannattajilleen Macron edustaa pankkimaailmaa. Mélenchonin kannattajat kertovat jättävänsä toisen kierroksen väliin, jos Mélenchon ei yllä toiselle kierrokselle. Tämä kaventaa Macronin mahdollisuuksia saada ääniä toisella kierroksella silloinkin, kun vastassa olisi Le Pen.
Macron olisi kuitenkin EU-päättäjille mukavan euromyönteinen ehdokas. Esimerkiksi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on avoimesti kertonut toivovansa Macronin voittoa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jean-Luc Mélenchon Ranskan presidentinvaalit Emmanuel Macron François Fillon Marine Le Pen Ranska vaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranskalainen ajatushautomo: Euromaille liittovaltio Saksan vaalien jälkeen

Ranskan Kansallisen rintaman päämajaan tuhopolttoiskun yritys – Le Pen epäilee vasemmistoradikaaleja

Fillon valahtanut kolmanneksi Ranskan presidenttiehdokkaiden joukossa skandaalin vuoksi

Le Pen kirii mielipidetiedusteluissa

Saksa ja Ranska tukevat komission Valkoisen kirjan monitahtimallia – Puola ja Unkari vastustavat

Macron on nousemassa Ranskan presidentiksi – äänestysaktiivisuus historiallisen alhainen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää