LEHTIKUVA
Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on neljän kauppa – EU:lle tarjolla myös painajaisvaihtoehto
Ranskan presidentinvaaleissa neljällä ehdokkaalla on mahdollisuus yltää kahden parhaan joukkoon ja päästä siten toiselle kierrokselle. Ehdokkaita on yksitoista. Kärkiehdokkaina on pidetty Kansallisen rintaman Marine Le Peniä ja oman keskustaliikkeen vaaleja varten perustanutta Emmanuel Macronia.
Toiselle kierrokselle voivat yltää myös konservatiivipuolueen François Fillon ja laitavasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon. Kärkikaksikon nimeäminen on vaikeaa, sillä äänestysaktiivisuus voi jäädä pieneksi. Lisäksi epävarmoja äänestäjiä on runsaasti. Reutersin mukaan jopa kolmannes äänestäjistä on edelleen epätietoinen suosikistaan.
Ensimmäisellä kierroksella kisaa peräti 11 ehdokasta. Vaalien ensimmäistä kierrosta pidettiin pitkään kahden kauppana Le Penin ja Macronin välillä. Toisella kierroksella Macronin arveltiin peittoavan selkein luvuin eurovastainen Le Pen. Tällainen ratkaisu olisi varmasti EU:n mieleen, mutta kattauksesta voi olla EU:lle todellinen painajainen, jos toiselle kierrokselle yltävätkin Le Pen ja Mélenchon.
Mélenchonin talouspoliittinen ohjelma on myrkkyä EU:lle
Laitavasemmistosta tuleva Mélenchon on esiintynyt edukseen ehdokkaiden tv-väittelyissä. Mélenchon ei suoraan ole EU-vastainen, mutta hänen vaatimansa talouspolitiikka johtaisi vääjäämättä nokkapokkaan EU-maiden kanssa. Mélenchonin vaaliohjelmassa vilisee lupauksia hyväosaisten tiukasta verotuksesta, massiivisesta julkisen rahan kulutuksesta ja EU-sopimusten mittavista muutoksista. Mélenchon on ilmaissut valmiutensa viedä Ranska ulos EU:sta, jos unionin talouspolitiikka ei muuta radikaalisti suuntaansa.
Muilla EU-mailla ei ole halua avata EU:n perussopimusta ja järjestää sitä uuteen uskoon. Mélenchonin ja Le Penin pääsy toiselle kierrokselle on saanut suursijoittajat puntaroimaan uudelleen Ranskaan liittyviä sijoitusriskejä. Suuresta paniikista ei vielä näy merkkejä, mutta vaalipäivän jälkeisenä maanantaina kurssiliikkeet voivat olla suuria Le Penin ja Mélenchonin menestyksen myötä.
Fillon pysyy sitkeästi mukana
Konservatiivipuolueen ehdokas Fillon on korruptioskandaaleista huolimatta sinnitellyt sitkeästi mukana. Hän on onnistunut sementoimaan noin 18 prosentin kannatuksen. Fillonilla on mahdollisuudet työntyä kärkikaksikon joukkoon varsinkin silloin, jos äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi.
Fillon on terästänyt vaalikampanjaansa kosiskelemalla tiukan linjan oikeistolaisia. Tällä taktiikalla hän tosin saattaa menettää maltillisempien porvareiden ääniä. Taktinen valinta voi auttaa Fillonia, jos hän pääsee toiselle kierrokselle Le Peniä vastaan. Taktiikka voi tosin kostautua, jos Fillon kisaa toisella kierroksella Macronia vastaan.
Le Pen aikoo hillitä maahanmuuttoa ja viedä Ranskan ulos eurosta
Front National -puolueen Marine Le Pen.
Le Pen kampanjoi massamaahanmuuttoa vastaan. Samalla hän moitti kilpailijoitaan siitä, että he syleilevät “raakalasmaista globalisaatiota”.
– Sunnuntain valinta on yksinkertainen. Valinta tehdään nousevan Ranskan ja uppoavan Ranskan välillä, Le Pen kertoi kampanjatilaisuudessaan.
Le Penin suurin huoli liittyy nuorten ääniin. Kannatusmittausten mukaan nuoret ovat kallistumassa hänen taakseen. Toisaalta juuri nuoret ovat Ranskassa laiskimpia äänestäjiä.
Uudet haastajat heikentävät Macronin mahdollisuuksia
Macronille riitti pitkään pääsy toiselle kierrokselle. Ensimmäiseltä kierrokselta vastaan oli tulossa Le Pen. Toinen kierros oli tässä skenaariossa muodollisuus. Mélenchon ja Fillon tuovat kuitenkin kisaan rutkasti lisää jännitettävää.
Mélenchon kampanjoi tiukasti nimenomaan Macronia vastaan. Hänen kannattajilleen Macron edustaa pankkimaailmaa. Mélenchonin kannattajat kertovat jättävänsä toisen kierroksen väliin, jos Mélenchon ei yllä toiselle kierrokselle. Tämä kaventaa Macronin mahdollisuuksia saada ääniä toisella kierroksella silloinkin, kun vastassa olisi Le Pen.
Macron olisi kuitenkin EU-päättäjille mukavan euromyönteinen ehdokas. Esimerkiksi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on avoimesti kertonut toivovansa Macronin voittoa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jean-Luc Mélenchon Ranskan presidentinvaalit Emmanuel Macron François Fillon Marine Le Pen Ranska vaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ranskalainen ajatushautomo: Euromaille liittovaltio Saksan vaalien jälkeen
Ranskan Kansallisen rintaman päämajaan tuhopolttoiskun yritys – Le Pen epäilee vasemmistoradikaaleja
Fillon valahtanut kolmanneksi Ranskan presidenttiehdokkaiden joukossa skandaalin vuoksi
Le Pen kirii mielipidetiedusteluissa
Saksa ja Ranska tukevat komission Valkoisen kirjan monitahtimallia – Puola ja Unkari vastustavat
Macron on nousemassa Ranskan presidentiksi – äänestysaktiivisuus historiallisen alhainen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää