Ranskan kansalliskokous eli parlamentin alahuone äänesti murskaluvuin 228-139 maahanmuuttolakien kiristämisen puolesta. Lakipaketti siirtyy seuraavaksi senaatin käsiteltäväksi.
Kansalliskokouksen suurimman puolueen, presidentti Emmanuel Macronin johtama Liikkeelle-puolueen rivit rakoilivat hieman ja yksi edustaja kertoi jättävänsä puolueen. Marine Le Penin johtama Kansallinen rintama puolsi joitain lakipaketin kohtia.
Maan hallitus on ilmoittanut pyrkivänsä toteuttamaan tiukkaa, mutta reilua maahanmuuttopolitiikkaa. Lakikokonaisuudessa halutaan helpottaa alaikäisten turvapaikan saantia.
Tiukennuksia on kuitenkin tulossa kosolti. Laiton rajanylitys voi johtaa jopa vuoden vankeusrangaistukseen ja sakkoihin. Säilöönottoaikaa kaksinkertaistetaan 90 vuorokauteen. Turvapaikkahakemus tulee jättää aiempaa nopeammin. Lisäksi käsittelyaikoihin halutaan vauhtia. Paketilla pyritään siten myöntämään turvapaikka sitä tarvitseville ja palauttaa muut nopeasti.
Vasemmistopuolueet ja ihmisoikeusjärjestöt närkästyivät kansalliskokouksen äänestyksiin.
Maahanmuuttopolitiikka muuttunut Euroopassa
Noin kahden vuoden aikana eurooppalaiset maat ovat siirtyneet kohti tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Viime viikolla Itävalta kiristi lakejaan. Maahan tulevat turvapaikanhakijat joutuvat muun muassa kustantamaan ylläpitonsa ensimmäisten kuukausien aikana. Malli on kopioitu lähes sellaisenaan Tanskasta, joskin Itävaltaan tulijat saavat pitää korunsa. Tanska ei ole kuitenkaan merkittävästi saanut tuloja mallillaan.
Itävallan hallituksessa oleva Vapauspuolue on profiloitunut maahanmuuttokriittiseksi puolueeksi, joten Itävallan maahanmuuttopolitiikan kiristykset eivät siten ole suuri yllätys. Ranskan kiristykset osoittavat kuitenkin sen, että maahanmuuton saaminen kontrolliin on valtavirtaa muualla Euroopassa.