LEHTIKUVA
Ranskalaistutkijat: Kännykkäkielto ei riitä – rajat tarvitaan kaikkeen ruutuaikaan, myös televisioon
Älypuhelimet kokonaan pois alle 13-vuotiailta ja somenkäyttökielto alle 18-vuotiaille, ehdottivat ranskalaiset neurologit ja psykiatrit vapun tienoilla julkaistussa tutkimuksessaan. Paljon julkisuutta saaneen tutkimuksen oli tilannut presidentti Macron esikuntineen, ja tutkimuksesta uutisoitiin Suomessakin laajasti.
Ranskalaistutkijoiden raporttiin kannattaa tutustua pintaa syvemmältä. Se on mielenkiintoinen monin tavoin ja sisältää useita mediassa vähemmälle huomiolle jääneitä seikkoja.
Neurologi Servane Moutonin luotsaama tutkijajoukko ehdottaa muun muassa kokonaan ruutuvapaita – siis myös televisiottomia – vyöhykkeitä esimerkiksi liikennevälineissä ja ravintoloissa.
Raportissa siis kiinnitetään huomiota siihen, että monissa kodeissa ja julkisissa tiloissa televisio on jatkuvasti auki. Tällainen taustaärsyke ei tee hyvää aikuisillekaan, mutta lasten älyllisen kehityksen ja keskittymiskyvyn kannalta se voi olla suoranaisesti vahingollista.
Ei mitään digilaitteita alle kuusivuotiaille
Pahinta on kuitenkin koukuttavilla algoritmeillaan voittoa tekevien teknofirmojen ylivalta lapsiin ja nuoriin, muistuttavat tutkijat. He eivät halua syyllistää vanhempia ja opettajia, mutta kehottavat äitejä ja isiä laittamaan omankin kännykkänsä laatikkoon tai muuhun sille varattuun piilopaikkaan esimerkiksi silloin, kun he tulevat töistä kotiin ja liittyvät lastensa seuraan. Televisionkin voi välillä pistää kiinni.
Mouton kollegoineen huomauttaa myös, että varhaiskasvatuksessa, vaikkapa päiväkodeissa, ei ole mitään syytä antaa alle kuusivuotiaille minkäänlaisia digilaitteita, elleivät ne ole lapsen käytössä esimerkiksi jonkin aistivamman kompensoimiseksi.
Ranskassa laki kieltää kännykät kouluissa
Teini-ikäisille ranskalaistutkijat suosittelevat sellaisia kännyköitä, joilla ei pääse verkkoon lainkaan. Silloin puhelin toimii siinä tehtävässä, mihin se on tarkoitettu: yhteydenpitoon vanhempiin ja ystäviin sekä turvallisuuden luomiseksi.
Ranska kuuluu niihin sivistysmaihin, joissa laki kieltää kännykät kouluissa. Ruotsissa vastaava laki säädettiin tänä keväänä, ja tarkoitus on, että siirtymäajan jälkeen kännyköitä ei länsinaapurin kouluissa saa näkyä edes välitunneilla.
Suomessakin on keskusteltu koulujen oppituntien suojelusta kännykkälailla. Suomen Uutiset on parhaillaan selvittämässä, miten asia etenee – ja jos ei etene, mistä syystä.
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Servane Mouton ruutuaika lasten suojeleminen koulurauha lastenkasvatus Digilaitteet koulut ja päiväkodit Algoritmit kännykkäkielto Varhaiskasvatus Sosiaalinen media Emmanuel Macron Ranska Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsi häätää puhelimet peruskoulusta – ruotsidemokraatit ja porvarihallitus yksimielisiä
Opettajat vaativat kännyköitä pois tunneilta ja kuria kouluun – Ari Koponen: “Pelkkä hyvä ohjelma ei opettajia auta, nyt vaaditaan tekoja”
Seppänen koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta: Mitä jos joka viikko kysyisimme lapsilta, onko kaikilla luokassa edes yksi kaveri?
Reijonen kannatti Euroopan neuvostossa kännykkäkieltoa kouluihin
Kännykkälaki etenee – vai eteneekö?
Kännyköiden käyttöä kouluissa rajoitetaan – Koponen: ”Viimein muutkin kuin perussuomalaiset ovat heränneet”
Kännyköiden käytön rajoituksiin kouluissa on tulossa ennen vuoden loppua kiristyksiä. Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Ari Koponen kannattaa täyskieltoa kännyköille kouluissa. Koponen painottaa kuitenkin maalaisjärkeä, ja lain tulee huomioida esimerkiksi erinäisten sairauksien aiheuttamat tarpeet kännykän käytölle.
Sara Seppänen kännyköiden käytöstä kouluissa: “Meillä on käynnissä ihmiskoe lasten aivoilla”
Suomen vahva asema koulutuksen mallimaana on luisumassa yhä heikompaan suuntaan. Viesti etenkin peruskoulutuksen kentältä on voimistunut, ja ongelmat tuodaan näkyvämmin myös opetushenkilökunnan taholta esiin. Perussuomalaisten kansanedustaja Sara Seppänen odottaa uudelta opetusministeri Anders Adlercreutzilta nopeita tekoja mobiililaitteiden käytön rajoittamiseksi koulupäivän aikana.
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää