Artikkeli kuva

Montpellier, Ranska. Emmanuel Macron. Arkistokuvaa, Wikipedia.

Ranskaan on syntynyt rinnakkaisyhteiskuntia – Macron lähtee taistoon islamistista separatismia vastaan

11.10.2020 |23:52

Ranskassa aiotaan ottaa käyttöön uusia lakeja, joilla pyritään ehkäisemään islamilaisten rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä ja integroimaan muslimeja paremmin. Presidentti on huolissaan siitä, että maahan on syntynyt rinnakkaisyhteiskuntia, joiden arvot ovat vastakkaiset tai jopa vihamieliset ranskalaisille arvoille.

Loppuvuodesta eduskunnan käsittelyyn menevästä lakipaketista kertoessaan presidentti Emmanuel Macron korosti kaikkien ranskalaisten ehdotonta vapautta uskoa mihin haluavat tai olla uskomatta. Macron vaati kuitenkin, että uskovaistenkin on kunnioitettava “kaikkia Ranskan tasavallan arvoja”.

– Meidän yhteiskunnassamme on ihmisiä, jotka pyrkivät järjestelmällisesti murentamaan ranskalaisen yhteiskunnan arvoja ja luomaan toisenlaisen arvojärjestelmän ja yhteiskunnan ranskalaisen yhteiskunnan sisään, Macron varoitti puheessaan.

– Heidän ensimmäisenä tavoitteenaan on irtautua meidän yhteiskunnastamme, mutta lopullisena tavoitteenaan on ottaa se valtaansa.

Uhkana jihadismi ja rinnakkaisyhteiskunnat

Macron viittasi puheessaan muun muassa Ranskasta Lähi-Itään lähteneisiin vierastaistelijoihin ja Charlie Hebdo -lehteen kohdistuneisiin terrori-iskuihin. Jihadismin lisäksi Macron otti puheessaan esille myös haavoittuvat lähiöt ja “kolonialismin arvet”, jotka yhä haittaavat monien maahanmuuttajien kotoutumista Ranskaan.

Presidentin huoli lähiöiden nuorista on perusteltu, sillä äskettäisen tutkimuksen mukaan noin 74 prosenttia alle 25-vuotiaista musliminuorista asettaa uskontonsa valtiovallan edelle, kertoo ranskalainen uutiskanava. Myös terrorismi on jatkuvasti läsnä pariisilaisten arjessa: viimeisin islamilainen terrori-isku tapahtui alle kaksi viikkoa sitten Charlie Hebdo -lehden entisen konttorin lähettyvillä.

Koulut, moskeijat ja urheiluseurat tiukempaan syyniin

Macron painotti kuitenkin, että vain vähemmistö Ranskan arviolta kuudesta miljoonasta muslimista on vaarassa ajautua rinnakkaisyhteiskuntaan. Hänen mukaansa “islamilainen separatismi” näkyy muun muassa siinä, että lapsia ei päästetä kouluun ja urheiluseuroja ja muita järjestöjä käytetään islamismin opettamiseen.

Monet ehdotetuista toimenpiteistä liittyvätkin koulutukseen ja moskeijojen toiminnan valvontaan. Mahdollisuutta kotiopetukseen rajoitetaan ja yksityiset koulut otetaan tiukempaan tarkkailuun. Ulkomaisten imaamien tuloa Ranskaan rajoitetaan ja moskeijoiden saamaa rahoitusta, varsinkin ulkomaista, valvotaan tarkemmin.

Macron: “Valtion ei pidä rahoittaa separatismia”

Urheiluseurojen ja muiden yhdistysten toimintaa halutaan valvoa, jotta niistä ei muodostuisi islamismin tukikohtia. Kaikkien julkista rahoitusta saavien yhdistysten ja järjestöjen on allekirjoitettava sitoumus noudattaa ranskalaisia arvoja. Jos ehtoja rikotaan, julkinen rahoitus peritään takaisin, sillä valtion ei pidä rahoittaa separatismia, Macron sanoi.

Puheet järjestöjen lakkauttamisesta ja julkisen rahoituksen takaisinperinnästä kuulostavat suomalaisittainkin hyvin tutuilta. Ranskassa näitä toimenpiteitä on siis tarkoitus soveltaa myös islamilaisiin yhdistyksiin.

Macronia on jo syytetty yrityksestä “kalastella äärioikeiston ääniä”. Seuraavat presidentinvaalit ovat tulossa vuonna 2022. Muslimit ovat puolestaan syyttäneet Macronia islamofobiasta ja jopa muslimilasten hengen vaarantamisesta, koska hän haluaa rajoittaa mahdollisuutta kotiopetukseen koronapandemian keskellä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää