

MATTI MATIKAINEN
Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne totesi (25.7.) Ylen Aamu tv:n ja radion Ykkösaamu-lähetyksissä, että valtion omistajaohjaus petti Fortumin tapauksessa. Myös omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen epäonnistui Ranteen mukaan tehtävässään.
– Valtion syy omistaa 50,8 % Fortumista on strateginen: ”sähköntuotannon riittävyyden varmistaminen myös poikkeusolosuhteissa”. Yhtiön toimialan ydin on sähkön, lämmön ja kaasun tuotanto, hankinta, siirto, jakelu ja myynti. Sen sijaan Fortumin toimitusjohtajan mukaan yhtiön tarkoitus on edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Lisäksi Fortumin englanninkielisessä tiedotteessa 22.7.2022 kerrotaan, että se hankki Uniperin ajaakseen puhtaaseen energiaan siirtymistä kautta Euroopan, Lulu Ranne kertoo.
Suomalaiset maksavat saksalaisten laskun
Ranne toteaa, ettei Fortumin ilmastoristiretki Saksaan toteuttanut valtion energian huoltovarmuusstrategiaa vaan päin vastoin vaaransi sen toteutumisen. Suomalaisia kehotetaan nyt säästämään energiaa, koska sähkö ei ehkä riitä ensi talvena.
– Fortumin pitäisi olla ratkomassa Suomen energiaongelmia sen sijaan, että se tuhlaa suomalaisten maksaman sähköverkon myynnistä saamansa rahat saksalaisten lämmittämiseen.
– Vastoin hallituksen omaa omistajapoliittista periaatepäätöstä, omistajaohjaus ei ole edes nimennyt ketään Fortumin hallitukseen ennen kuin vasta 28.3.2022, kun kriisi oli jo pitkällä. Ei voi ohjata jos ei valvo, ja valvonta on pettänyt täydellisesti, Ranne sanoo.
Ongelmia jo ennen Venäjän hyökkäystä
Ranne huomauttaa, että Uniperin vaikeudet kaasusopimustensa kanssa alkoivat jo vuonna 2021, paljon ennen Venäjän hyökkäystä. Fortum hätälainoitti Uniperia 2,5 miljardilla jo joulukuussa 2021 ja uudelleen 1,5 miljardilla tammikuussa 2022. Lisäksi Fortum antoi Uniperille 4 miljardin lainatakaukset. Näillä rahoilla ja takauksilla on rahoitettu saksalaisten kiinteähintaista kaasua.
Fortum ja Uniper eivät ole Ranteen mukaan Saksan typerän energiapolitiikan uhreja, vaan osa sitä.
– On ollut valtava virhe lykätä riskienhallintavastuu valtionyhtiöille itselleen. Jos valtiolla on strateginen intressi valvottavana yhtiössä, omistajaohjauksen tulee myös itse arvioida sen toiminnan riskit valtion intressin kannalta. Yhtiön oma arviointi ei toimi, päinvastoin valvonnan puute aiheuttaa johdon moraalikadon, kun pääomistajan strateginen intressi tarjoaa yhtiölle ainakin hiljaisesti oletetun konkurssisuojan.
Tuppurainen markkinoi ”onnistumisena”
Ranne muistuttaa, että Fortumin ilmastoristiretki käynnistyi jo Jyrki Kataisen hallituksen aikana. Juha Sipilän hallituksessa Uniperin nurkanvaltausta olivat hyväksymässä keskusta, kokoomus ja sininen tulevaisuus.
Kriittinen enemmistöosakkuus Uniperissa hankittiin kuitenkin nimenomaan Sanna Marinin hallituksen aikana, sen tieten ja suostumuksella. Uniperin Fortumin tytäryhtiöstatus on mahdollistanut sen ajamisen paljon syvemmälle suohon ja riskien kertymisen paljon suuremmiksi, kuin mitä vähemmistöosakkuus olisi mahdollistanut.
– Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on epäonnistunut tehtävässään. Hän ei valvonut, hän ei reagoinut, vaikka keinoja olisi ollut. Pahinta on, että hän ei kerro koko totuutta Uniperin vakautusratkaisusta, vaan markkinoi sitä onnistumisena.
Demarit lykkäävät väistämätöntä
Ranteen mukaan ministeri Tuppurainen tietää hyvin, että Fortum tulee menettämään Uniperille antamansa 4 miljardin euron osakaslainan, jos haluaa säilyttää enemmistöosakkuutensa.
Demarit toivovat, että tämä tapahtuisi vasta kevään 2023 eduskuntavaalien jälkeen. Uniperin pelastuspaketti on vasta kulisseissa pitkään jatkuneen farssin ensimmäinen julkinen kohtaus, ja Fortumin oma pääoma on todellisessa vaarassa.
– Tämä väistämättömän lykkäys on se myönnytys, jonka Saksan sosiaalidemokraattinen liittokansleri Olaf Scholz antoi aatesisarilleen Tuppuraiselle ja Marinille.
– Fortumin johto ja omistajaohjausministeri Tuppurainen eivät ole huolehtineet Suomen kansallisesti kriittisestä sähkön huoltovarmuudesta. Johdon on kannettava asiasta vastuu, tarvittaessa omistajaohjauksen toimin. Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava, Ranne vaatii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- osakkuus riskienhallinta valtion omistajaohjaus miljarditappiot sähkön säännöstely kaasu Uniper valtionyhtiöt veronmaksajat suomalaiset Olaf Scholz Tytti Tuppurainen Sanna Marin Lulu Ranne Juha Sipilä Fortum Energiapolitiikka Venäjä Saksa Jyrki Katainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi pelaa veronmaksajien rahoilla jättimäistä energiarulettia ja ottaa jatkuvasti turpiinsa – talousammattilaiselta karu arvio holtittomista pelureista

Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”

Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle

Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi

PS vaatii hallitukselta vastauksia Uniperin miljardiskandaalista: Suomalaisille veronmaksajille on aiheutumassa miljardien, jopa yli kymmenen miljardin menetykset

Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?

Leena Meri: Sähkön hinta nousee ja hallitus lomailee – ”Tilanne on täysin kestämätön”

Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä

Greenpeace yrittää estää kaasunporauksen Pohjanmerellä energiapulan uhatessa Britanniaa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.