

MATTI MATIKAINEN
Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne totesi (25.7.) Ylen Aamu tv:n ja radion Ykkösaamu-lähetyksissä, että valtion omistajaohjaus petti Fortumin tapauksessa. Myös omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen epäonnistui Ranteen mukaan tehtävässään.
– Valtion syy omistaa 50,8 % Fortumista on strateginen: ”sähköntuotannon riittävyyden varmistaminen myös poikkeusolosuhteissa”. Yhtiön toimialan ydin on sähkön, lämmön ja kaasun tuotanto, hankinta, siirto, jakelu ja myynti. Sen sijaan Fortumin toimitusjohtajan mukaan yhtiön tarkoitus on edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Lisäksi Fortumin englanninkielisessä tiedotteessa 22.7.2022 kerrotaan, että se hankki Uniperin ajaakseen puhtaaseen energiaan siirtymistä kautta Euroopan, Lulu Ranne kertoo.
Suomalaiset maksavat saksalaisten laskun
Ranne toteaa, ettei Fortumin ilmastoristiretki Saksaan toteuttanut valtion energian huoltovarmuusstrategiaa vaan päin vastoin vaaransi sen toteutumisen. Suomalaisia kehotetaan nyt säästämään energiaa, koska sähkö ei ehkä riitä ensi talvena.
– Fortumin pitäisi olla ratkomassa Suomen energiaongelmia sen sijaan, että se tuhlaa suomalaisten maksaman sähköverkon myynnistä saamansa rahat saksalaisten lämmittämiseen.
– Vastoin hallituksen omaa omistajapoliittista periaatepäätöstä, omistajaohjaus ei ole edes nimennyt ketään Fortumin hallitukseen ennen kuin vasta 28.3.2022, kun kriisi oli jo pitkällä. Ei voi ohjata jos ei valvo, ja valvonta on pettänyt täydellisesti, Ranne sanoo.
Ongelmia jo ennen Venäjän hyökkäystä
Ranne huomauttaa, että Uniperin vaikeudet kaasusopimustensa kanssa alkoivat jo vuonna 2021, paljon ennen Venäjän hyökkäystä. Fortum hätälainoitti Uniperia 2,5 miljardilla jo joulukuussa 2021 ja uudelleen 1,5 miljardilla tammikuussa 2022. Lisäksi Fortum antoi Uniperille 4 miljardin lainatakaukset. Näillä rahoilla ja takauksilla on rahoitettu saksalaisten kiinteähintaista kaasua.
Fortum ja Uniper eivät ole Ranteen mukaan Saksan typerän energiapolitiikan uhreja, vaan osa sitä.
– On ollut valtava virhe lykätä riskienhallintavastuu valtionyhtiöille itselleen. Jos valtiolla on strateginen intressi valvottavana yhtiössä, omistajaohjauksen tulee myös itse arvioida sen toiminnan riskit valtion intressin kannalta. Yhtiön oma arviointi ei toimi, päinvastoin valvonnan puute aiheuttaa johdon moraalikadon, kun pääomistajan strateginen intressi tarjoaa yhtiölle ainakin hiljaisesti oletetun konkurssisuojan.
Tuppurainen markkinoi ”onnistumisena”
Ranne muistuttaa, että Fortumin ilmastoristiretki käynnistyi jo Jyrki Kataisen hallituksen aikana. Juha Sipilän hallituksessa Uniperin nurkanvaltausta olivat hyväksymässä keskusta, kokoomus ja sininen tulevaisuus.
Kriittinen enemmistöosakkuus Uniperissa hankittiin kuitenkin nimenomaan Sanna Marinin hallituksen aikana, sen tieten ja suostumuksella. Uniperin Fortumin tytäryhtiöstatus on mahdollistanut sen ajamisen paljon syvemmälle suohon ja riskien kertymisen paljon suuremmiksi, kuin mitä vähemmistöosakkuus olisi mahdollistanut.
– Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on epäonnistunut tehtävässään. Hän ei valvonut, hän ei reagoinut, vaikka keinoja olisi ollut. Pahinta on, että hän ei kerro koko totuutta Uniperin vakautusratkaisusta, vaan markkinoi sitä onnistumisena.
Demarit lykkäävät väistämätöntä
Ranteen mukaan ministeri Tuppurainen tietää hyvin, että Fortum tulee menettämään Uniperille antamansa 4 miljardin euron osakaslainan, jos haluaa säilyttää enemmistöosakkuutensa.
Demarit toivovat, että tämä tapahtuisi vasta kevään 2023 eduskuntavaalien jälkeen. Uniperin pelastuspaketti on vasta kulisseissa pitkään jatkuneen farssin ensimmäinen julkinen kohtaus, ja Fortumin oma pääoma on todellisessa vaarassa.
– Tämä väistämättömän lykkäys on se myönnytys, jonka Saksan sosiaalidemokraattinen liittokansleri Olaf Scholz antoi aatesisarilleen Tuppuraiselle ja Marinille.
– Fortumin johto ja omistajaohjausministeri Tuppurainen eivät ole huolehtineet Suomen kansallisesti kriittisestä sähkön huoltovarmuudesta. Johdon on kannettava asiasta vastuu, tarvittaessa omistajaohjauksen toimin. Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava, Ranne vaatii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- osakkuus riskienhallinta valtion omistajaohjaus miljarditappiot sähkön säännöstely kaasu Uniper valtionyhtiöt veronmaksajat suomalaiset Olaf Scholz Tytti Tuppurainen Sanna Marin Lulu Ranne Juha Sipilä Fortum Energiapolitiikka Venäjä Saksa Jyrki Katainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi pelaa veronmaksajien rahoilla jättimäistä energiarulettia ja ottaa jatkuvasti turpiinsa – talousammattilaiselta karu arvio holtittomista pelureista

Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”

Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle

Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi

PS vaatii hallitukselta vastauksia Uniperin miljardiskandaalista: Suomalaisille veronmaksajille on aiheutumassa miljardien, jopa yli kymmenen miljardin menetykset

Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?

Leena Meri: Sähkön hinta nousee ja hallitus lomailee – ”Tilanne on täysin kestämätön”

Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä

Greenpeace yrittää estää kaasunporauksen Pohjanmerellä energiapulan uhatessa Britanniaa
Viikon suosituimmat

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

Toimeentulotuki on nyt kuin katiska, johon liian moni jää loukkuun – hallitus uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää selkeämmäksi ja työhön kannustavammaksi
Hallitus pyrkii yksinkertaistamaan sosiaaliturvajärjestelmää. Tavoitteena on sujuvampi, yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi sosiaaliturvajärjestelmä. Tarkoituksena on ohjata ihminen hakemaan ensin ensisijaisia etuuksia, kuten työmarkkinatukea, jotta henkilö saadaan palvelujärjestelmän piiriin ja velvoitteiden pariin.

Antikainen: Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta ja panostaa turvallisuuteen – epäisänmaalliset toverit aloittivat heti myyräntyön
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan vihervasemmistoa ei näytä kiinnostavan Suomen ja suomalaisten turvallisuus - saati puolustuskyky.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Gazan työntekijät The Atlanticin haastattelussa: “Tiesimme, että Hamas oli läsnä”
Lääkärit ilman rajoja -järjestöltä on perätty vastausta kysymykseen, miten järjestö on voinut toimia gazalaisissa sairaaloissa huomaamatta Hamasin läsnäoloa tai sairaaloissa pidettyjä panttivankeja. The Atlanticin julkaisu todentaa, että sekä terroristit että heidän asevarastonsa sairaaloissa olivat järjestön yleisessä tiedossa oleva vaiettu salaisuus.

USA:n maatalousministeriö lopetti transsukupuolisten viljelijöiden erityishankkeet – myös DEI-siemenet heitettiin roskiin
Yhdysvaltain valtionhallinnon tehostaminen jatkuu. Osana leikkauksia transsukupuolisille maanviljelijöille suunnattujen erityishankkeiden rahoittaminen on lopetettu. Tuholaistorjuntaan ei etsitä enää "monimuotoisuutta". Myös tiedostavat tomaatinsiemenet heitettiin roskiin.

Riikka Purra MTV:n puheenjohtajatentissä: Maahanmuutto laskenut Pisa-tuloksia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nosti maahanmuuton esiin suurimpana syynä Suomen Pisa-tulosten laskemiselle eilisessä puheenjohtajatentissä.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.

Purra tylytti oppositiota: Te pelottelette ja huijaatte kansalaisia
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona keskustelu välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen liittyen. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ihmetteli opposition vaalien alla kiihtyvää kurjuuden julistusta.