LEHTIKUVA
Ranne: Suomen hiilineutraaliustavoitteen karmea hinta paljastuu vähitellen
Eduskunta käsitteli torstaina vuoden 2022 ilmastovuosikertomusta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne peräänkuulutti vaikuttavaa ja kestävää ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, jolla perussuomalaiset haluavat korvata äärivihreyden.
– Me haluamme, kuten kaikki suomalaiset, huolehtia ympäristöstä ja suojella luontoa. Päästöjä on välttämätöntä vähentää hallitusti, oikein aikataulutettuna, vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti. Kuitenkin niin, että suomalainen arki on sujuvaa, turvallista ja kohtuuhintaista, Lulu Ranne painotti.
Onko tavoite uhrauksien arvoinen?
Ranteen mukaan Suomen nykyinen hiilineutraaliustavoite on Uruguayn jälkeen maailman toiseksi kirein.
– Oleellinen kysymys on, onko tavoite oikein perusteltu, tarkoituksenmukainen ja uhrauksien arvoinen. Mitä se maksaa ja mitä siitä seuraa?
– Hallitus ei vastaa näihin kysymyksiin, koska totuus on karmea. Hallituksen mielestä elämisen koko infra ja teknologia tulee investoida uusiksi alle 15 vuodessa tekemällä nykyisen käyttö mahdottomaksi, Ranne ihmettelee.
Talous ei kestä ylikunnianhimoisia ilmastotoimia
Yhä suurempi osa kansalaisten tuloista menee perustarpeisiin, ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen sekä velkojen hoitoon. Muu kulutus vähenee ja heikentää talouden elinvoimaa.
Suomen perustelemattoman kireä tavoite aiheuttaa laajamittaista energiaköyhyyttä ja hyvinvointitappioita. Tavoitteen saavuttamisella 15 vuotta muita ennen ei ole mitään vaikutusta ilmastonmuutokseen.
– Suomen kauppatase on tänä vuonna jo yli 9 miljardia euroa alijäämäinen. Talous ei kestä hallituksen ja kokoomuksen ajamaa ilmastopolitiikkaa. Vuosikertomuksessa todetaankin, että ilmastopolitiikka paisuttaa velkaa ja kasvattaa tulonsiirtojen tarvetta. Lisäksi todetaan, että “ilmastopolitiikkaa ei ole itsensä rahoittavaa”. Koko totuus ilmastofanaattisuuden hintalapusta alkaa vähitellen paljastua kaikille, Ranne sanoo.
Nyt tarvitaan malttia ja maalaisjärkeä
Ranne huomauttaa, että vaikka energiateknologia on murroksessa, nykyiset teknologiat eivät ratkaise päästöongelmia eivätkä siihen riitä luonnonvarat tai kansalaisten sietokyky.
Nykyinen, käyttökelpoinen teknologia on saatava käyttää loppuun. Esimerkiksi polttomoottoreita tai puun polttoa ei pidä kieltää. Vetyteknologia, hiilidioksidin talteenotto, kuljetus ja varastointi sekä synteettiset polttoaineet ovat kehittymässä, ja Suomi on aktiivisesti mukana tässä kehitystyössä.
– Kestää kuitenkin vielä vuosia ja vuosikymmeniä ennen kuin saamme jokaisen kukkarolle sopivia, päästöttömiä ratkaisuja markkinoille. Kansalaiset voivat niitä odotellessaan elää hyvällä omallatunnolla omaa arkeaan. Meidän päättäjien taas tulee siirtää Suomen hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2050 ja vähintäänkin tuplata Suomen hiilibudjetti.
– Nyt tarvitaan teknistä ja taloudellista malttia ja maalaisjärkeä, Ranne painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ylikunnianhimoiset ilmastotavoitteet kustannustehokkuus hiilineutraalius energiaköyhyys elinkustannukset tulonsiirrot Alijäämä Lulu Ranne Teknologia Velkaantuminen hallitus talous Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Yli 70 prosenttia suomalaisista on valmis maksamaan korkeintaan 10 euroa kuukaudessa lisää edistääkseen ilmastotoimia – melkein joka kolmas ei euroakaan
Perussuomalaiset: Suomessa pitää ottaa kaikki keinot käyttöön energiantuotannossa – myös hiilivoimalat ja turve keinovalikoimaan
Ilmastopaneeli ehdottaa Suomen omaa liikenteen päästökauppaa – Ronkainen: Kuolinisku koko taloudelle
Hiilineutraali Suomi 2035 -ilmastostrategia perustuu vääriin laskelmiin ja on vaarallinen – Ranne: “Kun skenaariot irtoavat todellisuudesta, ne muuttuvat arvottomiksi”
Huoltovarmuuden tarkoitus on turvata kaikki perustarpeet: ”Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen ja kansallinen etu asetettava etusijalle”
Perussuomalaisten mukaan ilmastopolitiikkaa on tehtävä maltilla: ”Ykkösasiana tulee olla se, että voimme tarjota kilpailukykyistä ja vakaata energiaa”
Suomen sopeuduttava ilmastonmuutokseen joka tapauksessa – mutta järkevästi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.