PS ARKISTO
Ranne: Puhutaan sitten maahanmuutosta, verotuksesta, yrityspolitiikasta tai ilmastotoimista – kaikki nämä tekevät työn tekemisen ja yrittämisen kannattamattomaksi
Kansanedustaja Lulu Ranne ei ole vakuuttunut pääministeri Marinin hallituksen työllisyystoimista. – Tällä hallituskaudella on työllistetty tuhansia ihmisiä julkishallintoon byrokratiapuuhasteluun. Kehitys ei ole tervettä, koska Suomeen tarvittaisiin nyt nimenomaan yksityisen sektorin työpaikkoja, jolloin työllisyys samalla vahvistaisi julkista taloutta.
Perussuomalaiset on pitkään ollut suosituin puolue sekä duunarien että yrittäjien keskuudessa. Perussuomalaisille suomalainen työ ja yrittäminen tulee aina ensin ja vasta sitten, jos aikaa ja rahaa jää, voidaan keskittyä muihin asioihin.
Ainakin näennäisesti työllisyys on viime aikoina kohentunut, mistä esimerkkinä hallituksen ministerit ovat hehkuttaneet lähelle 75:ttä kohonnutta työllisyysastetta osoituksena hallituksen työllisyystoimien onnistumisesta.
Samaan aikaan työmarkkinoilla on kuitenkin tällä hetkellä paljon ongelmia. Satoja tuhansia on joko työtä vailla tai vajaatyöllistettyinä. Edelleen samaan aikaan julkisessa keskustelussa puhutaan myös työvoimapulasta.
Verotus alas ja toimeliaisuus ylös
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne huomauttaa, että Marinin hallituksen aikana työllistymistä on tapahtunut enimmäkseen julkiselle sektorille.
– Työllisyysasteen noususta ei kannattaisi puhua, kun samaan aikaan tehtyjen työtuntien määrä ei ole noussut, vaan pysynyt ennallaan tai jopa laskenut. Meillä on valtava ongelma siinä, että sääntely ja julkisten tehtävien määrä kasvaa, mikä sitten työllistää lähinnä virkamiehiä, Ranne sanoo.
Hän jatkaa, että tällä hallituskaudella on työllistetty tuhansia ihmisiä lähinnä byrokratiapuuhasteluun.
– Kehitys ei ole tervettä, koska Suomeen tarvittaisiin nimenomaan yksityisen sektorin työpaikkoja, jolloin työllisyys samalla vahvistaisi myös julkista taloutta. Jotta saamme lisää yksityisen sektorin työpaikkoja, meillä on oltava verotus kunnossa, jotta työn tekeminen on aina kannattavaa.
Verotus pitää siis saada alas ja toimeliaisuus ylös.
– Mitään tällaista ei ole tällä hallituskaudella tapahtunut, päinvastoin: julkisen talouden ja työllisyyden ongelmat ovat samoja, jotka olivat jo ennen koronaa. Nyt tarvitaan nimenomaan perussuomalaisia, jotta työn tekemisestä saadaan taas kannattavaa.
Suomalaiset haluavat tehdä töitä
Näennäisesti korkealle kohonnut työllisyysaste ei annakaan aihetta suuriin riemunkiljahduksiin, kun samanaikaisesti tarkastellaan Kelan ja työttömyyskassojen maksamien päivärahojen saajien määrää.
Suomen Uutiset kertoi viime viikolla, että maaliskuussa, jolloin työllisyysaste hipoi liki 75:ttä prosenttia, samaan aikaan työttömyysturvaa maksettiin 350 000 ihmiselle. Kansanedustaja Ranne toteaa, että tilanne kertoo siitä, että nykyhallituksen politiikka on johtanut yhä useamman riippuvaiseksi tulonsiirroista.
– Puhutaanpa sitten maahanmuuttopolitiikasta, veropolitiikasta, yrityspolitiikasta tai ilmastotoimista, kaikki nämä tekevät osaltaan työn tekemisen ja yrittämisen kannattamattomaksi. Väitän, että hallituksen ripustautuminen nykyisiin ilmastotoimiin ja vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteeseen tulee vain lisäämään ongelmia ja tukien tarvitsijoita.
– Eihän tämä voi jatkua niin, että me Suomessa verotamme itsemme näännyksiin, ja meillä on samalla entistä enemmän kansalaisia, jotka tarvitsevat yhteiskunnan tukia tullakseen toimeen, Ranne sanoo.
Hän arvioi, että kansalaisten työhaluista asia ei jää vajaaksi.
– Tiedän, että suomalaiset haluavat tehdä töitä ja huolehtia omasta perheestä. Ei juuri kukaan halua jäädä tukien varaan, jos vain on olemassa aito mahdollisuus tehdä töitä, tulla toimeen omillaan ja samalla rakentaa Suomea.
Matalampi verotus hyödyttää kaikkia
Perussuomalaiset esittää työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä, joka lisää työn tekemisen kannustavuutta ja madaltaa kynnystä vastaanottaa työtä.
OECD-maiden kokonaisveroasteen vertailuissa Suomi sijoittautuu usein kärjen tuntumaan. Veronlaskuvaraa siis olisi, jos vain byrokratiaa purettaisiin ja julkinen sektori luopuisi toissijaisista tehtävistä ja menoista.
– Meillä Suomessa on todellakin veronlaskuvaraa, jos julkinen sektori keskittyisi omiin ydintehtäviinsä ja karsisi turhia menoja. Matalampi verotuksen taso hyödyttää sekä työn tekijöitä että työnantajia. Olennaista on siis tarkastella, että julkiset rahat menevät vain kaikista tärkeimpiin kohteisiin, eli suomalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtimiseen, Ranne sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oma kansa yrityspolitiikka julkishallinto ilmastotoimet menoleikkaukset kannustimet tärkeysjärjestys Työllisyysaste suomalainen työ ja yrittäminen veronmaksajat hyvinvointi työttömät Sanna Marin Lulu Ranne Sosiaaliturva Turvallisuus perussuomalaiset hallitus verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Syyllistävä “Greta Thunberg -politiikka” ei vähennä päästöjä tai suojele luontoa – Ranne: Ilmastotoimissa tarvitaan malttia ja itsesuojeluvaistoa
Perussuomalaiset: Hallituksen viimeisin vappulahja kansalle – vappusatasen sijasta aktiivimalli kakkonen ja eläkeputken poistaminen
Ministerit hehkuttavat kilpaa työllisyysastetta, samaan aikaan työttömyysturvan saajien määrä paisuu – maaliskuussa jo 350 000 Kelan ja työttömyyskassojen rahojen piirissä
Hallituksen kehysriihestä velkapommi – Riikka Purra ja Lulu Ranne: ”Ei mitään helpotuksia tavalliselle duunarille tai yrittäjälle”
Julkisen talouden suunnitelma 2023-2026 nojaa hallituksen itsepetokseen – “Nykymenolla Suomi kohtaa jokaisen uuden kriisin entistä huonommassa kunnossa”
Purra: Suomalaisen veronmaksajan asema on surkea – ”Miksi maksamme tällaista määrää ahneelle valtion, kunnan ja pian hyvinvointialueen verokarhulle, jos emme hyödy siitä?”
Perussuomalaiset elpymispaketin valvonnasta: Suomen pitäisi valvoa Italiaa, koska siellä meidän rahat ovat
Perussuomalaiset julkisen talouden suunnitelmasta: Hallitus vieraantunut suomalaisten arjesta – valtion menoja on priorisoitava ja veroja laskettava
Ranne: Lapsille ja nuorille ei pidä levittää epätoivon viestiä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.