

PS ARKISTO
Ranne: Muut puolueet irrallaan kuntatalouden tosiasioista
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli Kuntaliiton puheenjohtajatentissä kuntien ongelmien ytimessä, mutta kuten tavallista, muut kielsivät totuuden. – Tentissä kävi harvinaisen selväksi, että muut puolueet eivät myönnä kuntien surkeaa taloustilannetta ja kroonista velkaantumista, Lulu Ranne sanoo.
– Tasapainoinen kuntatalous on jokaisen kuntalaisen ja yrittäjän paras tuki ja turva, mutta nähtävästi muut puolueet haluavat jatkaa kuntatalouden romuttamista. Lisää lakisääteisiä tehtäviä, menoja ja vapaaehtoisesti veronmaksajien piikkiin maksettavaa kallista puuhastelua ja kuviteltua vihreää kasvua, toteaa kansanedustaja Lulu Ranne.
Ranne ottaa esimerkiksi kotikaupunkinsa Hämeenlinnan, jossa edelleen kivenkovaa uskotaan, että väestönkasvu ja “elinvoimahankkeet” tasapainottavat taloutta.
Tosiasiat on tunnustettava
Ranteen mukaan kaupungin vuosikatetta pitäisi parantaa 10 miljoonalla eurolla. Kun taloudellinen huoltosuhde heikkenee väestönkasvusta huolimatta ja vuosikate per asukas pysyy lähes olemattomana, 10 miljoonan parannus edellyttäisi utopistista tuhansien lisäystä asukasmäärään.
– Tällainen haaveilu on unohdettava ja myönnettävä tosiasiat. Tähänastiset elinvoimahankkeet ovat velkaannuttaneet kaupunkia ja heikentäneet sen kykyä huolehtia peruspalveluista ja hyvästä arjesta.
– Talous on painumassa viimeisimmän ennusteen mukaan koronan vaikutuksesta puhdistettunakin 11,8 miljoonaa alijäämäiseksi. Tämä on jatkoa kaupungin krooniselle kyvyttömyydelle tasapainottaa taloutensa. Taloussuunnitelman kaikki tulevatkin vuodet ovat valmiiksi punaisella ja kaupungin alijäämä kasvaa vuosittain. Tilanne on samanlainen lähes jokaisessa kunnassa, Ranne toteaa.
Sote ei pelasta kuntia
Ranne ihmettelee hallituspuolueiden hehkutusta siitä, että sote pelastaisi kuntien tilanteen. Tätä menoa sote irtoaa kuntien taloudesta Hämeenlinnan housujen ollessa nilkoissa. Jos kaupungin talous menee vuosittain 5–15 miljoonaa euroa miinuksille, niin käy myös irtoamisen jälkeen. Erotuksena nykyhetkeen on, että talouden koko on 39 % suhteessa nykyiseen, mutta velat ovat entiset.
– Jotta talous saataisiin tasapainoon, olisi vuosikatteen katettava nettoinvestoinnit. Hämeenlinnassa esimerkiksi 10 miljoonan vuosikatteen parannus on täysin saavuttamaton väestönkasvulla, mutta edellyttäisi vain 1,8 % supistamista toimintamenoista, Ranne sanoo.
Kuntien trimmaus aloitettava välittömästi
Ranteen mukaan tällainen menojen supistaminen on mahdollista ilman karuja leikkauksia palveluista. Kuntien trimmaus muun muassa ostoja perkaamalla, pistämällä asiat tärkeysjärjestykseen ja keskittymällä lakisääteisiin tehtäviin on aloitettava välittömästi. Eduskunnan on niin ikään priorisoitava menoja ja pidättäydyttävä uusista velvoitteista.
– Kaikkien olisi hyvä ymmärtää, että vuonna 2023 peruspalvelujen pelastaminen ja hyvän arjen turvaaminen tulee monin kerroin vaikeammaksi, joten on toimittava nyt, päättää Ranne.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kuntien toimintamenot elinvoimahankkeet Suomen Kuntaliitto koronapandemia Hämeenlinna huoltosuhde väestönkasvu Riikka Purra Alijäämä Lulu Ranne Peruspalvelut sote kuntatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Soten maaliin vieminen hallituksen tärkein tavoite – seurauksista viis

Ranne: Hallitus ja kokoomus kuutamolla kuntataloudesta

Vihreät buustaisi kuntataloutta tuulimyllyillä, perussuomalaiset priorisoisi kuntien tehtävät – tärkeimpiä turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät palvelut

Hallitus riitelee maakuntaverosta, Marin ojensi keskustaa – Purra: ”Kokonaisveroaste on jo tapissa”

Unohda sähköauto ja etelänmatka – soten seurauksena keskituloinen pariskunta saattaa joutua maksamaan 3 400 euroa lisää veroja vuodessa

Nyt sote, sitten kuntaliitokset – mitä sen jälkeen?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää