Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Ranne: Meidän on vaadittava Pohjoismaiden hallituksilta toimia, jotka ratkaisevat yhteisiä ongelmia

13.09.2022 |13:04

Pohjoismaat tarvitsevat suunnitelman, joka ohjaa maita ylläpitämään, puolustamaan ja rakentamaan hyvää ja turvallista pohjoismaista arkea entistä paremmin, painottaa Pohjoismaiden neuvoston varapresidentti Lulu Ranne.


Pohjoismaiden neuvoston varapresidentti, kansanedustaja Lulu Ranne osallistuu pohjoismaiseen tulevaisuusfoorumiin Norjan Tromssassa.

Kokouksessa käsitellään pohjoismaisiin rajaesteisiin liittyviä kysymyksiä. Ranteen mukaan uudistamista tarvitaan toimintatavoissa, todellisessa vaikuttamisessa sekä erityisesti sellaisen yhteistyön vahvistamisessa, joka syventää hyvää pohjoismaista integraatiota.

– Meidän tulee yhdessä huolehtia siitä, että arki on sujuvaa yli Pohjolan rajojen. Meidän tulee jakaa ja rakentaa hyvinvointia yhteistyössä, toisiamme kunnioittaen. Yksi yhteistyön tärkeimpiä painopisteitä onkin rajaesteiden poistaminen hyvän ja turvallisen arjen tieltä, Ranne toteaa.

Turhasta byrokratiasta luovuttava

Ranteen mukaan ei riitä, että maat tekevät omia kansallisia strategioitaan eri aloilla, muuttavat lakeja ja rakentavat hallintoja erillään toisistaan.

– Pohjoismaat tarvitsevat suunnitelman, ’yhteistyöoppaan’, joka ohjaa meitä ylläpitämään, puolustamaan ja rakentamaan hyvää ja turvallista pohjoismaista arkea entistä paremmin yhdessä ilman turhaa byrokratiaa ja itse rakennettuja esteitä.

Ranteen mielestä tänä vuonna 70 vuotta täyttävällä Pohjoismaiden neuvostolla onkin keskellä maailman kriisejä ja yhteisen Nato-polun myötä tuhannen taalan paikka ottaa vahva rooli pohjoismaisen yhteistyön johtajana ja turvallisuuden rakentajana.

– Meidän on vaadittava Pohjoismaiden hallituksilta toimia, jotka ratkaisevat yhteisiä ongelmia, Ranne painottaa.

Ongelmat eivät poistu vaikenemalla

Ranne on puhunut pohjoismaisilla foorumeilla mm. haitallisen maahanmuuton vaikutuksista Pohjoismaiden turvallisuuteen.

– Maahanmuuton ongelmien kieltäminen on pohjoismainen ongelma, johon syyllistyvät kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit. Ongelmat eivät poistu vaikenemalla, Ranne muistutti heinäkuussa Ruotsin Almedalenin keskusteluissa.

Pohjoismaiden järjestäytynyttä rikollisuutta torjutaan Ranteen mukaan tehokkaimmin myöntämällä ensin tosiasiat sekä yhteisen ja realistisen tilannekuvan pohjalta.

– Vaikeista ongelmista on käytävä rauhallinen ja perusteellinen keskustelu, sillä muuten väkivaltaista jengirikollisuutta vastaan ei kyetä taistelemaan. Vaikka monet selvitykset ja analyysit olisivatkin kesken, tiedämme jo, että epäonnistunut maahanmuutto ja kriminaalipolitiikka ovat merkittävässä roolissa. Realismi ei ole rasismia.

Emme saa houkutella hyväksikäyttäjiä

Ranne painotti Ruotsissa, että Pohjoismaissa tarvitaan sellaista maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikkaa sekä lainsäädäntöä, joka tekee Pohjoismaista vähemmän houkuttelevia maahanmuuttajille ja joka vahvistaa maiden turvallisuutta sekä sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä.

– Emme saa houkutella tänne rikollisia emmekä maahanmuuttajia, jotka hyväksikäyttävät hyvinvointiyhteiskuntaamme.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää