

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rami Lehtinen: Koulubisnes veronmaksajien rahoilla viimein kuriin
Suomessa on tehty bisnestä ulkomaalaisilla opiskelijoilla. Nyt hallitus kaavailee loppua veronmaksajien kustannuksella tehtävälle rahastukselle.
Ilta-Sanomat uutisoi eilen, että hallitus on valmistelemassa täyskatteellisia lukukausimaksuja lukioon ja ammattikouluun kolmansien maiden opiskelijoille.
Uudistuksen myötä EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevista opiskelijoista ei maksettaisi valtionosuuksia kunnille. Asiasta ei ole merkintää hallitusohjelmassa.
Yritys löysi porsaanreiän laista
Kansanedustaja Rami Lehtinen pitää hallituksen reagointia hyvänä asiana.
– Osa pienemmistä paikkakunnista on ottanut kolmansien maiden opiskelijoita vastaan, että saisivat valtionosuuksia enemmän. Suomeen on tullut kolmansista maista opiskelijoita, joiden opinnot suomalainen veronmaksaja on maksanut. On hyvä, että tällaisiin väärinkäytöksiin pystytään reagoimaan.
Suomessa lukio ja ammattikoulu ovat ilmaisia suomen ja ruotsin kielellä.
– Finest Future -niminen yritys on tarttunut tähän ja löytänyt porsaanreiän, jolla tehdä rahaa. He ovat markkinoineet Aasian maihin suomalaista koulua ilmaisena ja myyvät suomen kielen kurssia perheille. Kurssi on edullisempi kuin lukion tai ammattikoulun käynti lukukausimaksuilla, minkä takia sijoitus on aasialaisille perheille hyvä. Kurssin käytyä oppilaat on välitetty suomalaisille lukioille, Lehtinen kertoo.
Kunnat lähteneet mukaan tukien toivossa
Lehtinen huomauttaa, että kuviossa on taloudellisen väärinkäytön lisäksi muitakin ongelmia.
– Kielikurssit kestävät puolesta vuodesta vuoteen. Suomen kieli on vaikea kieli, eikä sitä opita tuossa ajassa niin hyvin, että pärjäisi lukiossa. Yritystä ei varmasti kiinnosta yhtä paljon kuin meitä suomalaisia, että osaavatko oppilaat riittävällä tasolla suomea. Tämä on heille kuitenkin rahantekokone, minkä laki on tähän asti mahdollistanut. Vastuu opiskelijoiden kielitaidosta on lopulta kunnilla.
– Koulut ovat ottaneet oppilaita vastaan pelkästään valtionosuuksien toivossa välittämättä siitä, että mahdollisia lisäkuluja syntyy lisähenkilökunnan muodossa. Jatkossa tällainen koulubisnes vaikeutuu, kun suomalaista koulu ei voi markkinoida Aasiaan ilmaisena, Lehtinen sanoo.
Lasten asema jäänyt bisneksen varjoon
Perussuomalaiset ovat tehneet aiheeseen liittyen kaksi kirjallista kysymystä vuosina 2021 ja 2022. Näissä kyseenalaisteettiin Finest Futuren alaikäisillä tehtyä liiketoimintaa ja sitä, että valtionosuusjärjestelmää käytetään väärin.
Tuolloin vasemmistoliittolaiset opetusministerit Jussi Saramo ja Li Andersson myönsivät, että Suomen valtionosuusjärjestelmää ei ole tehty tämän kaltaista järjestelmällistä toimintaa varten, mutta heillä ei ollut mitään keinoa reagoida asiaan.
Pitkään jatkuneeseen ongelmaan puututaan nyt hallituksen toimesta. Lehtinen huomauttaa myös, että lasten asema on jäänyt bisneksen varjoon.
– Lapset on erotettu perheistään todella nuorina. Heillä ei ole mitään tukiverkkoa täällä, jos jotain sattuu. Mennään todella harmaalla alueella, kun lasten kustannuksella elvytetään kuntien taloutta, Lehtinen moittii.

PS ARKISTO
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koulubisnes Rami Lehtinen Finest Future ulkomaalaiset opiskelijat rahastus kirjallinen kysymys kielitaito veronmaksajat lukio Jussi Saramo Ammattikoulu Li Andersson Kunnat Lapset ja nuoret hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Angry Birds-pelin kehittäjän uusi bisnes: Rahastaa kuntia tuomalla Aasiasta Suomeen opiskelijoita – kulut lankeavat veronmaksajille

Yliopistot vaikeuksissa koska opiskelijat eivät osaa lukea: ”En jaksa, en osaa, en tiedä mitään, please help me”
Suomessa havahduttiin jokin aika sitten, että huomattava osa joistakin koululaisryhmistä oli käytännössä lukutaidottomia. Ruotsissa ollaan jo pidemmällä, sillä lukutaidottomuus on ehtinyt yliopistoihin asti. Jokainen voi omassa mielessään pohtia, mitä tästä seuraa.

PS-Nuoriso: Suomen ilmainen koulutus ei ole koulusiirtolaisia varten – maksuton toinen aste poistettava ulkomaisilta opiskelijoilta
Ilmainen koulutus on pitkään ollut Suomen ja suomalaisten ylpeys. Viime vuosina Suomeen on kuitenkin alkanut saapua hämäräperäisten konsulttiyritysten maahantuomia koulusiirtolaisia, sillä ilmainen koulutus taataan Suomen lain mukaan aivan jokaiselle, jonka jokin suomalainen lukio tai ammattikoulu on hyväksynyt oppilaakseen.

Koponen: Suomen koulutukseen käyttämien verorahojen mentävä suomalaisten kouluttamiseen

Valtioneuvoston katsaus: Ammattikoulu kahteen vuoteen ja maksuja ulkomaalaisopiskelijoille – Mäenpää esitti samoja toimenpiteitä jo kahdeksan vuotta sitten
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää