Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Rami Lehtinen haluaa puuttua kotouttamisen ongelmiin – ratkaisuksi määräaikainen liikkumisen rajoittaminen

10.10.2024 |15:36

Kotoutuminen Suomessa ei ole onnistunut odotetulla tavalla. Viimeisimmät tutkimukset työllisyyden ja opiskeluiden osalta ovat olleet hälyttäviä. Monilla alueilla ulkomaalaisten työttömyysprosentti on yli 40 prosenttia ympäri Suomea, ja Pisa-tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajista omaa niin heikon kielitaidon, että sillä ei pärjää koulussa tai työelämässä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen pitää tilannetta huolestuttavana.

– Jokainen varmasti ymmärtää, että noilla luvuilla kotouttaminen on epäonnistunut ja ettei maahanmuutto Suomeen ole ollut kannattavaa, Lehtinen toteaa.

Ongelmat kasaantuvat kouluissa

Kouluissa on pahimmillaan muodostunut ongelmaksi, että lapset eivät suostu puhumaan suomea. Tämä hankaloittaa tietysti kaikkien luokassa olevien työskentelyä.

– On selvää, että jos luokissa ei ole kaikilla samoja pelisääntöjä, niin työskentelystä tulee mahdotonta. Se ei voi olla heijastumatta kaikkiin nuoriin, Lehtinen jatkaa.

Lähiöissä asioidaan omalla kielellä

Kotouttamisessa on selviä ongelmia. Hallitus on pyrkinyt ratkaisemaan työllisyyteen liittyviä ongelmia lainsäädännöllä, mutta lisää toimia varmasti tarvitaan.

Kansanedustaja Lehtinen näkee ongelmille selvän syyn:

– Isoimmat ongelmat maahanmuuton suhteen ovat lähiöissä, joissa lähes puolet asukkaista on ulkomaalaisia. Tämä on johtanut siihen, että he asioivat keskenään omalla äidinkielellään eivätkä suomen kielellä. Kun ympäristö ei pakota opiskelemaan kieltä, niin ei sitä myöskään tapahdu, Lehtinen toteaa.

Saksassa rajoitettu asumisvapautta

Suomeen on todellakin muodostunut lähiöitä, joissa yli puolet asukkaista on ulkomaalaisia. Tämä trendi on vahva etenkin suurissa kaupungeissa. Lehtinen tarjoaa tänään eduskunnassa jättämässään toimenpidealoitteessa ratkaisuksi määräaikaista liikkumisen rajoittamista.

– Jos voisimme rajoittaa turvapaikanhakijoiden sijoituspaikkakunnalta toiselle paikkakunnalle muuttamista määräajaksi, niin maahanmuuttajalähiöitä ja ongelmia ei pääsisi syntymään.

– Rajaamisen voisi toteuttaa niin, että sosiaalietuuksia maksetaan vain sijoituspaikkakunnalle. Turvapaikanhakijan muuttaessa muualle heidän pitäisi tulla omillaan toimeen. Esimerkiksi Saksassa asumisvapautta on rajoitettu, Lehtinen päättää.

KUVA PS ARKISTO

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää