On se ihmeellistä, miten suomenkielen sanojen merkitys muuttuu tarkoitusperien mukaan. Esimerkiksi tämä rakennepaketti. Voisi luulla, että se pitää sisällään jonkinlaista rakentamista, mutta ei se pidä. Rakennepaketti on synonyymi sanalle leikkauslista. Olisin odottanut hallutukselta rakenteellisia uudistuksia, mutta niitä ei tässä paketissa tällä tietoa ole. Ehkäpä kuulemme rakenteelliset ratkaisut eduskunnassa ensi keskiviikkona, jolloin hallitus antaa paketistaan selonteon.
Tässä vaiheessa tiedämme vain muutaman kovan leikkauksen. Mutta kyllä siinä jotain hyvääkin täytyy olla, koska valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kiirehti omimaan koko paperin SDP:n kehittelemäksi ja ajamaksi asiaksi.
Tässä ensituntumaa paperista. Vanhusten oloista leikataan, laitospaikkoja lakkautetaan 300 miljoonan edestä. Tämä on pelottava ajatus, koska tilalle ei ole tarjolla mitään. Päinvastoin. Säästökurjimuksessa osa kunnista ottaa osalta omaishoitajia omaihoitoavustuksen kokonaan pois, koska kunnalla ei ole varaa maksaa sitä. Tosiasia kuitenkin on se, että vanhusten, vammaisten ja sairaiden omaishoito on kymmeniä kertoja halvempaa, kuin laitoshoito. Mutta jos nyt viedään molemmat, kuka hoitaa hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevat lähimmäisemme. Missä on suomalainen inhimillisyys ja apua tarvitsevien inhimillinen elämä? Perussuomalaiset olisivat halunneet siirtää omaishoidontuen Kelalle, se olisi taannut yhdenvertaisen tuen kaikille hoitajille. Tätä rakenteellista muutosta hallitus ei halunnut paketissaan tehdä.
Toinen hämmästelyn aihe on aikuisten hammashoidon alasajo. Haluaako hallitus suomalaisille mustana törröttävät rikkinäiset hampaat. Istuuko hampaaton suomalainen paremmin Euroopan köyhien joukkoon, vai mikä tässä on takana? Olisi hyvä muistaa, että maassa, jossa on 900 000 virallista köyhää, kaikilla ei ole varaa yksityiseen hammasklinikkaan.
Hallitus sai aikaiseksi nuorisotakuun, mutta rakennepaketissa vedetään liinat kiinni. Lukio- ja ammattikoulutuksesta leikataan. Toisenasteen koulutukselta viedään 260 miljoonaa. On vaikea nähdä, miten rakenne muuttuu paremmaksi, jos nuoret eivät pääse peruskoulun jälkeen jatkokoulutukseen.
Paketissa hehkutetaan sitä, että oppivelvollisuus nousee 17 vuoteen. Miksi? Sehän on vain temppu putsata tilastot yhdeksi vuodeksi. Tietenkin se pitää nuoret yhden vuoden turvassa, mutta jatkopaikkaa ylimääräinen vuosi ei takaa.
Koko koulujärjestelmään kaivattaisiin rakenteellinen muutos. Opettajien jaksamisesta on huolehdittava ja opettajien auktoriteettiasema on palautettava.
Jos opettaja ei ole se, joka luokassa määrää, ollaan pahasti pielessä ja palataan aikaan, jolloin kaikki eivät osaa lukea tai kirjoittaa.
Odotan mielenkiinnolla rapennepaketin selitys osiota. Näin näppituntumalla on hyvä, että paketissa ei ole koko sote-uudistus sisällä. Sen hallitus jättää seuraajalleen. Tuo uusi hallitus saisi minun puolestani tulla puikkoihin vaikka heti.
Sitä odotellessa: Rauhaisaa Joulun odotusta.
Maria Tolppanen
kansanedustaja, PS