

LEHTIKUVA
Rajavalvonta tepsii – monikansallinen rikollisjoukko jäi kiinni rajalla
Koronapandemian takia käyttöön otettu rajavalvonta on auttanut myös suitsimaan kansainvälistä rikollisuutta. Pellossa rajavartijoiden haaviin jäi monikansallinen, omaisuusrikoksia tehtaileva ryhmä. Euroopan suljetut rajat ovat vaikuttaneet myös siihen, että Suomen rajalle ei ole tullut turvapaikanhakijoita.
Pellon rajanylityspaikalla pysäytettiin 14.5. illalla Ranskan rekisterissä oleva ajoneuvo rajatarkastusta varten, kertoo Lapin rajavartiosto tiedotteessaan. Ajoneuvolla oli liikkeellä varsin monikansallinen ryhmä, jonka henkilöllisyyksiä ja taustoja tarkasteltaessa selvisi kytkentöjä aikaisempiin rötöstelyihin Etelä-Suomessa sekä etsintäkuulutus. Ryhmä oli pyrkimässä Ruotsista Suomen läpi Norjaan.
– Yksi ulkomaalainen henkilö otettiin kiinni ja kolme palautettiin Ruotsiin. Kiinniotettu toimitettiin poliisille jatkotoimia varten, Lapin rajavartiosto tiedottaa.
Korona vaikeutti rikosliigojen toimintaa
Rajavartiosto arvelee, että tapaus liittyy ns. liiri-ilmiöön eli liikkuviin rikollisryhmiin, joiden toimintatapana on ollut nopea siirtyminen Euroopasta Pohjoismaihin, omaisuusrikokset ja nopea poistuminen alueelta. Normaalioloissa joukkio olisi pystynyt helposti siirtymään Ruotsista Suomen läpi Norjaan kenenkään tarkastamatta tai estämättä.
Suomen Uutiset kertoi kolmisen viikkoa sitten, että Länsi-Uudellamaalla asuntomurtojen määrä on romahtanut lähes kymmenesosaan normaalista. Poliisi arvelee yhdeksi syyksi sitä, että rikolliset eivät pääse maahan. Sama ilmiö on havaittu myös Ruotsissa.
Turvapaikkahakemukset eivät loppuneet
Suomen rajoilla ei ole jätetty lainkaan turvapaikkahakemuksia sen jälkeen, kun rajaliikenteen rajoitukset tulivat voimaan 19.3.2020, kertoo Maahanmuuttovirasto tiedotteessaan.
Siitä huolimatta ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia on jätetty 19.3.-30.4. välisenä aikana yhteensä 78. Maahanmuuttoviraston mukaan hakijat ovat pääosin oleskelleet Suomessa jo ennen kuin maahantulon rajoitukset tulivat voimaan, eli he ovat olleet Suomessa esimerkiksi työhön tai opiskeluun liittyvällä oleskeluluvalla tai turistiviisumilla ja havahtuneet sitten huomaamaan tarvitsevansa turvapaikan, kun edellinen lupa meni umpeen.
– Kahdeksan hakijan saapumisajankohtaa ja matkareittiä selvitetään vielä turvapaikkatutkinnassa, kertoo Maahanmuuttovirasto.
Tämä tarkoittanee sitä, että rajavalvonta ei ole ollut aivan aukotonta, vaan nuo kahdeksan henkilöä ovat päässeet livahtamaan rajan yli ja hakeneet sitten myöhemmin turvapaikkaa joltakin poliisiasemalta salatakseen todellisen matkareittinsä Suomeen.
Uusintahakemuksia jo aiemmin hylätyiltä
Uusintahakemuksia sellaisilta turvapaikanhakijoilta, jotka ovat jo saaneet kielteisen päätöksen yhteen tai useampaan turvapaikkahakemukseen jätettiin huhtikuun aikana 99 kappaletta.
Suomen rajavartiolaitos jatkaa sisärajavalvontaa koronavirusepidemian leviämisen hallitsemiseksi. Muut EU-maat ovat pikkuhiljaa avaamassa rajojaan, mikä saattaa johtaa siihen, että Suomenkin rajalle tulee jatkossa enemmän turvapaikanhakijoita läpi Euroopan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n sisärajavalvonta pandemia koronavirus Rajavartiolaitos Rajavalvonta Maahanmuuttovirasto Turvapaikanhakijat Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Purra, Halla-aho ja Peltokangas: Piikki on auki – ”Hallitus ei luovu hankkeistaan eikä maailmanparantamisesta edes kriisioloissa”

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ja ilman papereita saapuneet pelloille – Purra: Vahingollinen hanke

Purra: Turvapaikkajärjestelmä rapautuu sen väärinkäytön takia

Antikainen: Miksi hallitus miettii turvapaikanhakijoita eikä keskity suomalaisten pelastamiseen kriisin keskellä?

Turvapaikkahakemusten määrä ei pudonnut nollaan – Suomessa jo asuneilta kymmeniä turvapaikkahakemuksia

Rikolliset ostelevat koronan kurimuksessa kituvia ravintoloita Tukholmassa – motiivina rahanpesu

Raiskausten määrä noussut huomattavasti, epäiltynä yhä useammin ulkomaalainen tekijä – Halla-aho: Merkittävä osa jäisi tapahtumatta ilman tällaista maahanmuuttoa

Perussuomalaiset: Sisärajatarkastusten poisto Romanialta ja Bulgarialta vaarantaa suomalaisten turvallisuutta

Antikainen: Hallitus ja kokoomus haluavat kutsua Romanian ja Bulgarian rikolliset Suomeen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää