Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Rajaturvallisuuslaki saamassa jatkoa – sisäministeri Rantanen: ”Laki on toiminut juuri kuten toivoimmekin eli ennalta ehkäisevästi”

22.03.2025 |07:39

Sisäministeriö lähetti jo helmikuussa lausunnoille hallituksen esityksen rajaturvallisuuslain voimassaolon jatkamisesta vuoden 2026 loppuun saakka. Tällä hetkellä laki on voimassa tämän vuoden heinäkuuhun saakka. MTV:n uutisextrassa vieraillut sisäministeri Mari Rantanen toteaa, etteivät Venäjän uhka ja Suomen pitkäaikainen turvallisuusympäristön muutos ole toistaiseksi väistymässä.

Kesällä 2024 voimaan tullut rajaturvallisuuslaki antaa Suomelle mahdollisuuden rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista kriisitilanteissa. Laki on nyt saamassa jatkoa. Tavoitteena on antaa jo tänä keväänä hallituksen esitys eduskunnalle rajaturvallisuuslain voimassaolon jatkamisesta vuoden 2026 loppuun saakka.

Turvallisuustilanne Suomen itärajalla on talvella ollut jännitteinen mutta vakaa, mutta nopeisiin ja vakaviin muutoksiin pitää kuitenkin varautua. Suomi ei edelleenkään aio avata itärajaa.

Laki toiminut ennalta ehkäisevästi

MTV:n uutisextrassa vieraillut sisäministeri Mari Rantanen toteaa, että Venäjän uhka ja Suomen pitkäaikainen turvallisuusympäristön muutos eivät ole väistymässä.

– Tiedämme myös, että jos tekisimme toisin, se ei olisi hyvä asia nykyisen turvallisuustilanteen kannalta. Rajalla aikaisemminkin nähdyt ilmiöt voisivat käynnistyä uudelleen, ja siihen ei kannattaisi mennä. Lyhyellä aikavälillä ei ole tapahtumassa muutosta parempaan turvallisuusympäristössä, Rantanen sanoo.

Hän jatkaa, että laki on jo näyttänyt toimivuutensa.

– Olemme jo nähneet, että Suomen määrätietoiset toimet, rajanylityspaikkojen sulkeminen, kansainvälisen suojelun keskittäminen sekä rajaturvallisuuslaki ovat olleet tarpeellisia. Rajaturvallisuuslaki on toiminut juuri kuten toivoimmekin, eli ennalta ehkäisevästi.

Rajaviranomaisilla oltava riittävät toimivaltuudet

Rajaturvallisuuslaki tuli voimaan 22. heinäkuuta 2024 ja on voimassa vuoden voimaantulosta. Siinä säädetään edellytyksistä, joilla Suomi voi päättää rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista rajatulla alueella Suomen valtakunnanrajalla ja sen välittömässä läheisyydessä. Lain tarkoituksena on torjua vieraan valtion vaikuttamista Suomeen hyväksikäyttämällä maahantulijoita.

Rajaturvallisuuslain voimassaolon jatkamisella varmistetaan, että rajaviranomaisilla on riittävät toimivaltuudet toimia ennalta estävästi ja tehokkaasti jos tilanne muuttuu.

Suomen itäraja on samalla EU:n ja Naton pisin ulkoraja Venäjän kanssa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Rajaturvallisuuslain jatkaminen lähti lausunnoille – Rantanen: Välineellistetyn maahantulon uhka itärajalla edelleen korkea

13.02.2025 |10:31

Viikon suosituimmat

3.
Suomen uutiset logo

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?

08.04.2025 |16:18

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää