

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rajaton työperäinen maahanmuutto arveluttaa jo Ruotsissakin
Ruotsissa on herätty huomaamaan, että työperäisen maahanmuuton väljät säännöt mahdollistavat erilaisia huijauksia ja houkuttelevat sellaista maahanmuuttoa, jota ei voida perustella taloudellisilla näkökulmilla eikä suojelun tarpeella. Esimerkiksi vammaisten henkilökohtaisten avustajien tuontiin ulkomailta liittyy yhä suurempi määrä huijauksia ja työlupien myymistä.
“Rajatonta naiviutta työvoiman maahanmuutossa” otsikoi ruotsalaislehti Expressen pääkirjoituksensa. Jutussa kerrotaan, että vammaisten henkilökohtaisia avustajia vuokraaviin henkilöstöfirmoihin liittyvät työlupahuijaukset ovat jatkuvasti laajeneva ilmiö. Ruotsiin haluava ihminen joko maksaa henkilöstöfirmalle tietyn summan etukäteen saadakseen työpaikan ja työluvan, tai sitoutuu maksamaan koko palkkansa tai osan palkastaan takaisin henkilöstöfirmalle.
Joissakin tapauksissa Ruotsiin on jopa tuotu liikuntavammaisia henkilöitä siinä tarkoituksessa, että heille voidaan sitten vuorostaan tuoda henkilökohtaisia avustajia ulkomailta.
Halpatyövoimaa matalapalkka-aloille
Expressenin pääkirjoitus on vastaus Dagens Nyheterin pääkirjoitukseen, jossa lehti vaati nykyisen, erittäin avoimen järjestelmän säilyttämistä työperäisessä maahanmuutosta. Jutussa puhuttiin samaan hengenvetoon intialaisista IT-asiantuntijoista ja irakilaisista pizzakokeista, syyttää Expressen kilpailijaansa.
Kukaan ei halua vaikeuttaa korkeasti koulutetun työvoiman muuttoa Ruotsiin, mutta Expressen kritisoi Ruotsin politiikan löyhyyttä kouluttamattoman, matalapalkkaisen työvoiman osalta. Tilannetta pahentaa se, että kaikki työluvan saaneet voivat tuoda perheenjäseniä mukanaan.
Viime vuonna Ruotsi myönsi työn perusteella 41 065 oleskelulupaa, joihin liittyen myönnettiin 15 371 perheenjäsenen oleskelulupaa. Esimerkiksi Irakista tuli 720 työntekijää ja 1 392 työntekijän perheenjäsentä. Kun työlupaan oikeuttava palkkaraja Ruotsissa on vain 13 000 kruunua (1 200 euroa) kuukaudessa, on helppo laskea, että siitä ei paljon veroja makseta.
Expressen syyttää erityisesti oikeistoa naiviudesta työperäisen maahanmuuton suhteen.
– Miksi veronmaksajien pitäisi kustantaa tämä yksityistetty maahanmuuttopolitiikka, jossa yksittäiset ravintoloitsijat ja henkilöstöfirmat pääsevät valitsemaan ne ulkomaalaiset, jotka saavat tulla Ruotsiin – ja lisäksi tienaamaan isot rahat sillä? kysyy Expressen pääkirjoituksessaan.
Perussuomalaiset kritisoineet samaa Suomessa
Perussuomalaisten kansanedustajat ovat useaan otteeseen kritisoineet saatavuusharkinnan löysentämistä ja matalapalkkatyövoiman maahantuontia Suomessa.
– Matalapalkka-aloille saapuva maahanmuutto tulee kalliiksi, koska alhaista palkkaa pitää etenkin pääkaupunkiseudulla kompensoida sosiaaliturvalla. Toisaalta tilastojen mukaan edes nämä työperäiset maahanmuuttajat eivät pysy kauan töissä, vaan heidän työllisyysasteensa tippuu kantaväestön alle muutaman vuoden jälkeen, Riikka Purra sanoi eduskunnassa hallitusohjelmaa kommentoitaessa.
– Ruotsi on ainoa länsimaa, jossa saatavuusharkinnasta on luovuttu, ja jälki on ollut karmeaa, sanoi Olli Immonen yhtyen kritiikkiin.
Pienipalkkaisena sosiaaliturvan piiriin
Viimeksi asian otti esille perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina.
Halla-aho pitää niin sanottua työperäistä maahanmuuttoa työmarkkinoita vääristävänä tekijänä, koska köyhästä maasta tulevan ihmisen kannattaa ottaa työ vastaan millä tahansa palkalla, koska se takaa oleskeluluvan ja pääsyn suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Halla-aho viittaa tässä esimerkiksi Postin suunnittelemiin työehtosopimusten halpuuttamisiin.
– On irvokasta valittaa, että Suomesta ei löydy tekijöitä, jos palkat poljetaan niin alas, ettei niillä tule toimeen. Miten hallitus aikoo puolustaa suomalaista työvoimaa ja ehkäistä halpa- ja orjatyömarkkinoiden muodostumista? Halla-aho kysyi hallitukselta.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- henkilöstöfirmat matalapalkka-alat Työmarkkinat veronmaksajat Työvoiman saatavuusharkinta halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra Perheenyhdistäminen Irak Sosiaaliturva Ruotsi perussuomalaiset Olli Immonen Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset haluaa lopettaa kokonaan sellaisen maahanmuuton, joka on haitallista ja käy kalliiksi – Suomi ei tällä hetkellä houkuttele huippuosaajia vaan halpatyövoimaa ja turvapaikkaturisteja

Yhteiskuntatieteiden tohtori lyttää Hesarin ja ETK:n laskelmat massamaahanmuuton tarpeellisuudesta: Tekoäly vie työpaikkoja – halpatyövoimasta jää valtavasti elätettäviä

Yli puoli miljoonaa ihmistä on työtä vailla – keskustan kansanedustajan mielestä Suomessa on huutava työvoimapula

Perussuomalaiset kyselytunnilla: kohtuutta valtionyhtiön johdon palkkioihin

Olisiko jo aika puhua luvuista? – Maahanmuuttajien suuri määrä ajaa Ruotsin kuntia taloudelliseen ahdinkoon
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää