PS ARKISTO
Rajan ylittäminen ei ole absoluuttinen oikeus – Wihonen vaatii hallitusta tarkastelemaan linjauksiaan venäläisille myönnettävien viisumien osalta
Kansanedustaja Jussi Wihonen ihmettelee, miksi Suomi ei aio evätä venäläisturisteilta pääsyä rajojensa yli samoin kuin muut Venäjän rajanaapurit EU:ssa. Hän on jättänyt kirjallisen kysymyksen liittyen matkustajavirtoihin Venäjältä ja rajan ylityksen rajoituksista.
Venäjän aloittaman sodan seurauksena on kansainvälisessä yhteisössä kohdistettu erilaisia pakotteita Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Myös Suomi on ollut mukana pakoterintamassa. Kummastusta on kuitenkin herättänyt venäläisten jatkunut matkustajavirta rajojen yli. Sotatilasta huolimatta venäläisturisteja on virrannut länteen, ja erityisesti Suomi on ollut kauttakulkumaana.
Kansanedustaja Jussi Wihonen toteaa, että viisumien myöntämiseen on toki jo tehty rajoituksia ja niiden määrät ovat pudonneet. Matkustajavirta on kuitenkin jatkunut.
– Venäjän naapurimaista Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat päättäneet evätä venäläisturisteilta pääsyn rajojensa yli. Maat ovat perustelleet päätöstään muun muassa turvallisuusriskeillä. Muissa EU-maissa kyseistä linjausta ei ole tehty, ei ilmeisesti Suomessakaan. Kiellon astuessa voimaan on Suomi ainoa Venäjän EU-rajan valtio, johon turistit pääsevät, Wihonen kuvaa tilannetta. Perusteluiksi on esitetty, että jokaisen hakijan tilanne tarkastellaan yksilökohtaisesti ja on kannettu huolta ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Onko rajan ylittäminen absoluuttinen oikeus?
Wihosen mukaan Suomen linjaukset asiassa ovat herättäneet ihmetystä, kun toisaalta julkisesti linjataan, että venäläisten liikkumista rajan yli halutaan vähentää, mutta samalla vedotaan yksityiskohtaisiin arviointeihin. Halutaan estää maahantulo, mutta ei kuitenkaan. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner totesi Ylen A-studiossa (12.9.2022), että matkustajavirta Suomen kautta tulee ilman muuta kasvamaan, kun Venäjän muut rajanaapurit ovat sulkemassa rajojaan Schengen-alueelle.
– Tuntuu varsin kummalliselta, ettei Suomessa nähdä vastaavia turvallisuusuhkakuvia kuin muissa Venäjän rajanaapurimaissa. Tuntuu, että ulkorajan yli kulkeminen on tilanteessa kuin tilanteessa absoluuttinen oikeus, oli ylittäjän motiivi mikä tahansa. Pääministeri on talouden osalta puhunut poikkeusoloista ja käyttänyt jopa termiä sotatalous kuvatakseen nykytiloja ja tulevaa talvea. Kenties olisi aika herätä myös hallinnon muilla aloilla ja pohtia turvallisuusuhkia ja poikkeusoloja tarkemmin, Wihonen sanoo.
Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen tiedustelee hallitukselta, aikooko Suomi tarkastella linjauksiaan venäläisille myönnettävien viisumien osalta Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan tavoin ja miten hallitus aikoo reagoida venäläisten kasvavaan matkustajavirtaan Suomen kautta. Lisäksi Wihonen tivaa vastausta siihen, onko Suomen asema ainoana Venäjän EU-rajan valtiona, johon venäläisturistit pääsevät, hallituksen mielestä toivottava, vai pitäisikö linjauksia tarkastella uudelleen?
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matkustajavirta Venäjän rajanaapurit EU-raja venäläisturistit rajanylitykset Venäjän sotatoimet viisumit Jussi Tanner Venäjä-pakotteet Jussi Wihonen kirjallinen kysymys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset vaatii hallitukselta toimia viisumien myöntämisen keskeyttämiseksi venäläisille – ”Alkaa jo hävettää, että rajaa ei ole vielä saatu kiinni”
Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: “Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”
Pakotteista huolimatta venäläisaseet pullistelevat länsimaista tekniikkaa
Kotitalouksien ahdinko jatkuu – Kansanedustaja Jussi Wihonen: Saadaanko sähkön hinnan nousuun konkreettista apua nyt, vai katsellaanko vaalien jälkeen?
Perussuomalaiset: Suomi on venäläisten huvimatkailijoiden portti Eurooppaan – hallituksella ei todellista tahtoa estää tilannetta
Junnila: Pääministeri Marin ei voi kädet heiluen piiloutua Euroopan unionin tai virkamiesten selän taakse
Kaakon PS-Nuoriso osti valotaulumainoksen venäläismatkailijoille: ”Teidän lomailessanne täällä, ukrainalaiset hautaavat läheisiään”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää