LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Viikon 48/2023 luetuin
Raiskaaja onnistuttiin karkottamaan kahdeksan vuoden oikeustaistelun jälkeen – ehtona luksushotelli Mogadishussa brittiveronmaksajien kustannuksella
Britanniasta karkotetun somalimiehen vaiheet kuvaavat sitä, miten vaikeaa ulkomaalaisen maasta poistaminen voi olla, vaikka hän olisi syyllistynyt vakavaan rikokseen. Ihmisoikeusjuristit tienaavat isot rahat loputtomassa valituskierteessä, mutta veronmaksajat maksavat laskun. Tällä kertaa karkotuksen onnistumiseksi vaadittiin hotellimajoitusta, turvatoimia ja terapiaa.
Somalimies A. saapui Britanniaan vuonna 2003 alaikäisenä turvapaikanhakijana. Hän oli tuolloin 14-vuotias. Hänelle myönnettiin turvapaikka. Daily Mail -lehti kertoo somalimies A:n tarinan uskomattomat vaiheet. Aiheesta on uutisoinut myös laatulehti The Times.
Vuonna 2008 somalimies A. tuomittiin vankeuteen joukkoraiskauksesta. Hän oli kolmen muun miehen kanssa houkutellut 16-vuotiaan tytön asuntoon, jossa he olivat joukkoraiskanneet tytön. Tuomion langettaneen tuomarin mielestä raiskaajat eivät osoittaneet mitään kunnioitusta uhrinsa ihmisarvoa kohtaan.
Vuonna 2015 tuolloin sisäministerinä toiminut Theresa May poisti somalimiehen pakolaisstatuksen ja määräsi hänet karkotettavaksi. Käytännössä karkotus kuitenkin viivästyi pitkän valituskierteen takia.
Suvaitsevaiset lomanviettäjät estivät karkotuslennon
Kun A. vihdoin vuonna 2018 saatiin koneeseen karkotuslentoa varten, samalla lennolla olleet suvaitsevaiset lomanviettäjät estivät koneen lähdön Heathrown lentokentältä. Somalimies jouduttiin poistamaan koneesta. Hän sai jäädä Britanniaan ja valituskierre jatkui.
Vuonna 2020 A. oli jälleen joutumassa karkotuslennolle. Hän oli kuitenkin kekseliäänä miehenä etukäteen tilannut kavereiltaan videon, jossa nämä esiintyivät Isis-terroristeina ja uhkasivat tappaa A:n, jos tämä palaa Somaliaan. Useilla somalialaisilla nettisivuilla julkaistu video keskeytti karkotuksen sillä erää.
Karkotettavan ihmisoikeudet turvattava
Viime vuonna brittituomioistuin tuli siihen tulokseen, että Isis-video on tilaustyö ja A. voidaan karkottaa siitä huolimatta. Tänä vuonna karkotus saatiin viimein toteutettua. Joukkoraiskauksesta on nyt kulunut 15 vuotta ja ensimmäisestä karkotuspäätöksestä yli kahdeksan vuotta.
Ehtona karkotukselle sisäministeriö joutui tuomioistuimen vaatimuksesta turvaamaan A:n ihmisoikeudet tarjoamalla hänelle kolmen ja puolen kuukauden ilmaisen hotellimajoituksen täysihoidolla Mogadishussa. A:n turvallisuuden takaamiseksi matka Mogadishun lentokentältä hotelliin tehtiin panssaroidulla autolla. Ilmaisen majoituksen lisäksi A. sai kuukauden ilmaiset psyykelääkkeet ja terapiaa.
Turvatoimena tuomioistuin määräsi myös, että lehdet eivät saa uutisoida A:n karkotuksesta kuin vasta 15 viikkoa jälkikäteen. Somalimies A:ta edustaneet asianajajat vaativat anonymiteettia, koska pelkäsivät joutuvansa maalituksen kohteeksi. Daily Mailin juristi sai kuitenkin tämän vaatimuksen kaadettua.
Yhteensä jopa miljoonan punnan kulut
Daily Mail -lehti laskeskelee, että A:n karkottaminen on tullut maksamaan jopa miljoona puntaa erilaisina kuluina. Häntä on yritetty karkottaa kuuden eri sisäministerin kaudella. Hänen juttunsa on ollut ainakin 24 kertaa oikeuden edessä tai valituskäsittelyissä.
Pelkästään hänelle annettu ilmainen oikeusapu on tullut maksamaan veronmaksajille 85 000 puntaa. Osa kuluista liittyy siihen, että somalimies nosti poliiseja vastaan kanteen siitä, että poliisit ovat rikkoneet hänen ihmisoikeuksiaan. Hän sai kannetta varten tietenkin ilmaisen asianajajan.
Maastapoistamisen onnistumisen takaamiseksi karkotus Somaliaan hoidettiin lopulta tilauslennolla. Pelkkä lento maksoi noin 200 000 puntaa.
Tammikuun 2019 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana Britannian sisäministeriö on poistanut maasta 14 700 ulkomaalaista rikoksentekijää. Sisäministeriön edustajan mukaan maasta poistamiseen liittyy välillä suuria haasteita. Välillä tarvitaan taloudellisia tukipaketteja, jotta karkotus onnistuisi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mogadishu maastapoistaminen karkottaminen alaikäiset turvapaikanhakijat joukkoraiskaus Theresa May ISIS Turvapaikanhakija Somalia Britannia maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ranskalaisopettajan surmaaja julistautui Isis-kannattajaksi – hänet oli tarkoitus karkottaa maasta jo 2014
Karkotettavaksi tuomittu huumerikollinen suivaantui säilöönottoyksikön ruokaan: ”Aina vaan sitä samaa ja perunaa”
Sisäministeri Mari Rantanen: ”Ilman toimivia palautuksia ei ole toimivaa turvapaikkapolitiikkaa”
Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit pääsivät yhteisymmärrykseen laittomasti maassa olevien palautuksista
Brexit ei auttanut, kovempia keinoja kaivataan: Britanniaan muuttaa enemmän väkeä kuin koskaan aikaisemmin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää