Ulkoministeri Timo Soini ja Raimo Vistbacka keskustelevat perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä sunnuntaina 11. kesäkuuta 2017. / Jussi Nukari Lehtikuva
Raimo Vistbacka puuhasi perussuomalaisten paikallisosastojen siirtoa “uuvattien” taakse – piirivaikuttaja kertoo mönkään menneestä operaatiosta
Suomen Uutisten haastattelema pitkän linjan perussuomalainen piirivaikuttaja kertoo Raimo Vistbackan suunnitelmasta, jolla yritettiin saada perussuomalaisia piirejä ja paikallisyhdistyksiä Uusi vaihtoehto -ryhmän eli niin sanottujen “uuvattien” taakse.
Piirivaikuttajan mukaan Vistbacka kuvitteli kesäkuun puolessavälissä perussuomalaisten puoluehallituksen olevan soinilaisten hallussa.
Piirivaikuttaja kuvaa “kaikkein hurjimmaksi jutuksi” sitä, että Vistbackan mukaan tällaisessa tilanteessa loikanneesta UV-eduskuntaryhmästä olisi voitu tehdä PS:n virallinen eduskuntaryhmä. Samoin paikallisosastoja olisi voitu muuttaa pelkällä nimenmuutoksella Uusi vaihtoehto -ryhmää tukevaksi yhdistykseksi.
– Vistbacka oli hirveän provosoitunut ja oli oikein tohkeissaan, piirivaikuttaja kuvaa keskustelua.
– Hän oli siinä luulossa, että puoluehallitus on soinilainen – siis sitä mieltä, että suurin osa puoluehallituksesta on Soinin puolella, näiden loikkareiden puolella. Hän ajatteli, että jos puoluehallituksessa on enemmistö, niin eduskuntaryhmäasia voidaan hoitaa pelkällä nimenmuutoksella. Että tämä perussuomalainen eduskuntaryhmä, joka on nyt pienempi, muuttuukin toiseksi ryhmäksi, ja nämä uuvatit tulisivat perussuomalaiseksi ryhmäksi – koska se on isompi ryhmä.
– Vistbackalla oli myös sellainen visio, että jos paikallisyhdistysten syyskokouksissa yhdistyksessä on uuvattienemmistö, voidaan paikallisosasto muuttaa uuvattiyhdistykseksi.
Vistbackan oli tarkoitus myös pitää Sampo Terho puoluehallituksessa. Tältäkin osin suunnitelmat kariutuivat.
– Tällaiset unelmat, siniset unelmat hänellä oli.
Syytökset sinkoilevat
Kielenkäyttö on ollut todella kovaa. UV-ryhmään loikanneet kansanedustajat ovat toistuvasti syyttäneet Jussi Halla-ahon (ps.) valinneita puoluekokoukseen osallistuneita perussuomalaisia vallankaappaajiksi. Piirivaikuttaja oudoksuu loikkareiden syytöksiä.
– He syyttävät meitä siitä, mitä he ovat itse tehneet. Se on jotenkin sellaista skitsofrenistä ajattelua. Vistbacka puhui, että kaapataan noin vaan noita yhdistyksiä, ja näitä piirejäkin voidaan kaapata. Heillä oli sininen unelma – käsitys siitä, että kuinka paljon sieltä perussuomalaisista lähtee sitä väkeä.
– Nämä loikkarit ovat tehneet oman päätöksensä. Minä en ainakaan ole niin tyhmä, että lähden demokraattista äänestystä moittimaan, piirivaikuttaja summaa viitaten Jyväskylän puoluekokouksen henkilövalintoihin.
Piirivaikuttajan mukaan Vistbacka harmitteli hirveästi sitä, että Timo Soini (uv.) oli mennyt liian nopeasti muuttamaan Lex Vennamon nimellä kulkevaa lakia, jonka mukaan puolueensa jättävät kansanedustajat eivät voi viedä puoluetukea mukanaan.
Selvittely jatkuu
Vistbackan valtaussuunnitelma meni mönkään, mutta asian selvittely jatkuu edelleen.
Raimo Vistbacka ei ole noutanut hänelle lähetettyä selvityspyyntöä, jossa perussuomalaiset pyytävät häneltä selvitystä toiminnastaan. Kun kirjattu kirje ei mennyt perille, PS laittoi haastemiehen asialle. Menettely on tavanomainen, mutta kaikki eivät siitä pitäneet. Ulkoministeri Soini totesi Ilkka-lehdessä julkaistussa kolumnissaan, että selvityspyynnön lähettäminen haastemiehen välityksellä kertoo “julkeudesta ja arvostelukyvyn puutteesta”.
Vaikka Soini römyää edelleen, Vistbackan viime päivien lausunnot ovat olleet huomattavan paljon sovittelevampia. Hän esitti Ilta-Sanomien haastattelussa toivovansa perussuomalaisten ja UV:n sopua.
– Toivon, että nämä tahot löytäisivät jollakin tavalla toisensa ja ryhmittyvät palaisivat yhteen, hän sanoi Ilta-Sanomille.
Raimo Vistbacka on perussuomalaisten ensimmäinen puheenjohtaja ja ensimmäinen kansanedustaja.
Suomen Uutiset ei tavoittanut Raimo Vistbackaa kommentoimaan valtausasiaa.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Timo Soini kielsi itse läksiäisjuhlien järjestämisen – “Ei käy”
Ville Tavio: “Soinilaiset” tunnustelivat jo ennen puoluekokousta, ketkä olisivat valmiit nousemaan Halla-ahoa vastaan
Vistbacka uhoaa vetävänsä tukisäätiön pois perussuomalaisten taustalta – asiantuntijalta tyrmäys: “On vaikea kuvitella perusteita”
Soini yritti kaapata puolueen takaisin – joutui tyytymään eduskuntaryhmän hajottamiseen
Halla-aho: loikkarien paluu puolueeseen ei ole perussuomalaisten käsissä
Alajärven kaupunginvaltuutettu Anne Matokangas palaa perussuomalaisiin sinisistä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää