Perussuomalaisten Pohjoismaiden neuvoston puolueryhmä Nordisk frihed (suom: Vapaa Pohjola) järjesti korkeatasoisen talousseminaarin Helsingissä 13.9.2013. Tilaisuuden teema oli Raha ja talous Pohjolassa. Esiintyjät olivat huipputasoa: Perussuomalaisten euroedustaja Sampo Terho, Tanskan kansanpuolueen Pia Adelsteen, VTT Pasi Holm, VTT Heikki Koskenkylä, Ålandsbankenin entinen pääekonomisti Stefan Törnqvist ja europarlamenttiryhmä EFD:n sihteeri Michael Greaves.
Tilaisuuden avaussanat lausui Nordisk frihedin puheenjohtaja Juho Eerola, minkä jälkeen lavalle astui aamun ensimmäinen puhuja, Perussuomalaisten euroedustaja Sampo Terho. Terho puhui euron valuvioista ja yhteisvaluutan rakenteellista ongelmista.
Ohessa tilaisuuden videotallenteet. Kaikki esitykset ovat englanniksi.
Sampo Terho:
Aiheesta jatkoi Tanskan kansanpuolueen Pia Adelsteen, joka analysoi euron tulevaisuutta. Adelsteen totesi, että euro kestää, mutta ei ilman huomattavaa vallansiirtoa Brysseliin. Hän oli myös onnellinen siitä, että Tanska on saanut poikkeusluvalla jättäytyä pois yhteisvaluutasta. Pia Adelsteen tarkasteli euroa ennen kaikkea poliittisesta näkökulmasta.
Pia Adelsteen:
Hänen jälkeensä oli tohtorikaksikon vuoro. Ekonomisti Pasi Holm ja pitkän uran Suomen pankissa tehnyt Heikki Koskenkylä keskittyivät euroalueen taloudelliseen ulottuvuuteen. Lisäksi he spekuloivat mahdollisella yhteispohjoismaisella valuutalla sekä Ruotsin ja Suomen yhteisellä rahalla.
Pasi Holm:
Heikki Koskenkylä:
Aiheesta jatkoi Ålandsbankenin entinen pääekonomisti Stefan Törnqvist, jolla oli herkullinen aihe: Raha ja Pohjoismaat vuonna 2023.
Stefan Törnqvist:
Pohjoismaiden ulkopuolisen näkökulman tilaisuuteen toi vielä Michael Greaves, europarlamenttiryhmä EFD:n sihteeri ja Nigel Faragen luottomies. Greaves höysti puheensa voimakkaalla EU-kritiikillä ja varoitti, että kansallisesta rahapolitiikasta luopuminen johtaa hyvin helposti myös omasta talouspolitiikasta ja ulkopolitiikasta luopumiseen.
Michael Greaves:
Seminaari päättyi kuuden puhujan yhteiseen paneeliin, jossa myös yleisö pääsi esittämään kysymyksiä. Kansanedustaja Anne Louhelaisen (ps.) luotsaama keskustelu vei niin keskustelijat kuin kuulijat entistä syvemmälle päivän aiheisiin. Poliittinen ja taloudellinen näkökulma kietoutuvat toisiinsa, mikä tarjosi yleisölle värikkään ja innostavan debatin.
Tilaisuuden päätyttyä ryhmän puheenjohtaja Eerola ja pääsihteeri Samuli Virtanen olivat syystäkin tyytyväisiä:
– Tämä oli onnistunut tilaisuus, jossa saavutimme tavoitteemme. Halusimme kovatasoisen pohjoismaisen talousseminaarin, jossa erilaisista vaihtoehdoista voitaisiin keskustella avoimesti ja innostavasti. Ja sen me saimme, Eerola totesi.
Virtanenkaan ei peitellyt hymyään:
– Järjestelyt vaativat paljon aikaa ja työtä, mutta kaikki oli ehdottomasti vaivan arvoista. Moni kuulijoista tuli heti kiittämään ja sanomaan, että kiitos tästä; hyvä että tällaisia järjestetään.
– Tällä tavoin me voimme tehdä pohjoismaista ryhmämme tunnetuksi. Lisäksi voimme osoittaa, että haluamme vahvistaa pohjoismaista identiteettiä ja tuoda pohjoismaisen ulottuvuuden lähemmäs suomalaista politiikkaa ja suomalaisten arkea, Juho Eerola summasi.