matias turkkila
Raha ja talous Pohjolassa -seminaarissa pohdittiin yhteispohjoismaisen valuutan käyttöönottoa
Perussuomalaisten Pohjoismaiden neuvoston puolueryhmä Nordisk frihed (suom: Vapaa Pohjola) järjesti korkeatasoisen talousseminaarin Helsingissä 13.9.2013. Tilaisuuden teema oli Raha ja talous Pohjolassa. Esiintyjät olivat huipputasoa: Perussuomalaisten euroedustaja Sampo Terho, Tanskan kansanpuolueen Pia Adelsteen, VTT Pasi Holm, VTT Heikki Koskenkylä, Ålandsbankenin entinen pääekonomisti Stefan Törnqvist ja europarlamenttiryhmä EFD:n sihteeri Michael Greaves.
Tilaisuuden avaussanat lausui Nordisk frihedin puheenjohtaja Juho Eerola, minkä jälkeen lavalle astui aamun ensimmäinen puhuja, Perussuomalaisten euroedustaja Sampo Terho. Terho puhui euron valuvioista ja yhteisvaluutan rakenteellista ongelmista.
Ohessa tilaisuuden videotallenteet. Kaikki esitykset ovat englanniksi.
Sampo Terho:
Aiheesta jatkoi Tanskan kansanpuolueen Pia Adelsteen, joka analysoi euron tulevaisuutta. Adelsteen totesi, että euro kestää, mutta ei ilman huomattavaa vallansiirtoa Brysseliin. Hän oli myös onnellinen siitä, että Tanska on saanut poikkeusluvalla jättäytyä pois yhteisvaluutasta. Pia Adelsteen tarkasteli euroa ennen kaikkea poliittisesta näkökulmasta.
Pia Adelsteen:
Hänen jälkeensä oli tohtorikaksikon vuoro. Ekonomisti Pasi Holm ja pitkän uran Suomen pankissa tehnyt Heikki Koskenkylä keskittyivät euroalueen taloudelliseen ulottuvuuteen. Lisäksi he spekuloivat mahdollisella yhteispohjoismaisella valuutalla sekä Ruotsin ja Suomen yhteisellä rahalla.
Pasi Holm:
Heikki Koskenkylä:
Aiheesta jatkoi Ålandsbankenin entinen pääekonomisti Stefan Törnqvist, jolla oli herkullinen aihe: Raha ja Pohjoismaat vuonna 2023.
Stefan Törnqvist:
Pohjoismaiden ulkopuolisen näkökulman tilaisuuteen toi vielä Michael Greaves, europarlamenttiryhmä EFD:n sihteeri ja Nigel Faragen luottomies. Greaves höysti puheensa voimakkaalla EU-kritiikillä ja varoitti, että kansallisesta rahapolitiikasta luopuminen johtaa hyvin helposti myös omasta talouspolitiikasta ja ulkopolitiikasta luopumiseen.
Michael Greaves:
Seminaari päättyi kuuden puhujan yhteiseen paneeliin, jossa myös yleisö pääsi esittämään kysymyksiä. Kansanedustaja Anne Louhelaisen (ps.) luotsaama keskustelu vei niin keskustelijat kuin kuulijat entistä syvemmälle päivän aiheisiin. Poliittinen ja taloudellinen näkökulma kietoutuvat toisiinsa, mikä tarjosi yleisölle värikkään ja innostavan debatin.
Tilaisuuden päätyttyä ryhmän puheenjohtaja Eerola ja pääsihteeri Samuli Virtanen olivat syystäkin tyytyväisiä:
– Tämä oli onnistunut tilaisuus, jossa saavutimme tavoitteemme. Halusimme kovatasoisen pohjoismaisen talousseminaarin, jossa erilaisista vaihtoehdoista voitaisiin keskustella avoimesti ja innostavasti. Ja sen me saimme, Eerola totesi.
Virtanenkaan ei peitellyt hymyään:
– Järjestelyt vaativat paljon aikaa ja työtä, mutta kaikki oli ehdottomasti vaivan arvoista. Moni kuulijoista tuli heti kiittämään ja sanomaan, että kiitos tästä; hyvä että tällaisia järjestetään.
– Tällä tavoin me voimme tehdä pohjoismaista ryhmämme tunnetuksi. Lisäksi voimme osoittaa, että haluamme vahvistaa pohjoismaista identiteettiä ja tuoda pohjoismaisen ulottuvuuden lähemmäs suomalaista politiikkaa ja suomalaisten arkea, Juho Eerola summasi.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pasi Holm Stefan Törnqvist Heikki Koskenkylä Euro Juho Eerola Sampo Terho EU Samuli Virtanen Anne Louhelainen
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää