

Turvapaikanhakijoita osoittamassa mieltään palautuslentoja vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta 2017. / LEHTIKUVA
Raatikainen: Ulkomaalaispoliisien saattomatkojen työaikakorvaukset päivitettävä oikeudenmukaiselle tasolle
Ulkomaalaispoliisit tekevät tällä hetkellä paljon saattomatkoja, joissa he saattavat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä takaisin lähtömaihinsa.
Erityisesti Lähi-itään, Aasiaan ja Afrikkaan suuntautuvat saattomatkat ovat ajallisesti pitkiä ja sen vuoksi raskaita, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen.
– Matkojen vaativuutta lisää se, etteivät saatettavat ole nk. vapaaehtoisesti palaavia. Saattajat voivat joutua käyttämään voimakeinoja saatettavia kohtaan hillitäkseen ja estääkseen heidän turvallisuutta vaarantavaa käyttäytymistä.
Saattajat jatkuvassa valmiudessa
Matka kohdemaahan kestää lentoreitityksistä riippuen yhtäjaksoisesti vuorokaudesta puoleentoista. Saattajat eivät voi saattomatkan aikana nukkua ollenkaan, mikä Raatikaisen mukaan lisää entisestään näiden matkojen fyysistä ja henkistä rasittavuutta.
– Näistä rasitustekijöistä huolimatta saattopartion jäsenillä pitää olla jatkuva välitön valmius reagoida ja estää tarvittaessa saatettavan vaarallinen ja haitallinen toiminta sekä pystyä saattamaan käännytettävä onnistuneesti kohteeseensa.
Osa paluumatkasta katsotaan vapaa-ajaksi
Saattomatkojen paluumatkan palkkaukseen liittyy Raatikaisen mielestä tiettyjä epäkohtia.
– Saattoja tekevät poliisimiehet ja -naiset saavat paluumatkalta palkkaa vain 5 tuntia 31 minuuttia, eivät ylityönä vaan jaksotyöajan vähennyksenä. Todellisuudessa paluumatkat yllä mainituista kohteista kestävät usein 14-16 tuntia.
– Kaikki yli 5 tunnin 31 minuutin paluumatkaan kuluva aika katsotaan omaksi vapaa-ajaksi, josta ei saa mitään korvausta, Raatikainen ihmettelee, sillä poliisit ovat koko saattomatkan ajan työtehtävässä aina sen alkamisesta kotiin palaamiseen saakka.
Siirtymäaika palkalliseksi työajaksi
Saattomatkoilla poliisit saavat palkkaa lähdöstä ainoastaan siihen saakka, kun saatettava on luovutettu kohdemaan viranomaisille tai enintään siihen saakka, kun he ovat saapuneet ensimmäiseen turvalliseen lepopaikkaan.
– Monesti saatettavan luovutuksen jälkeen saattopartio voi joutua vielä matkustamaan toiseen maahan turvalliseen lepopaikkaan useiden tuntien ajan. Tämä matkustusaika on linjattu esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksessa niin, että se on “vapaa-aikaa” ja siitä ei makseta palkkaa. Tämän siirtymäajan pitäisi kuitenkin olla myös palkallista työaikaa, Raatikainen esittää.
– Mikäli saattomatkan kesto yltää lepovuorokauden puolelle, poliisit menettävät sen päivän puolella tehtyjen työtuntien palkan, koska nykysäännöstön mukaan lepopäivän aikana ei voi kertyä työtunteja. Lepopaikkaan saapumisen jälkeen alkaa “vapaa-aika”.
Lepopäivät maailmalla
Koska saattomatkat ovat pitkiä ja raskaita, joutuvat poliisit viettämään ennen paluumatkan alkamista jossakin päin maailmaa levossa yhden tai kaksi päivää.
– Lepopäivä tai -päivät kuluvat palautuessa saattomatkan fyysisestä rasituksesta, sen ei voida katsoa olevan lomailua, vaan välttämätöntä aikaa matkan rasituksista toipumiseen. Poliisit saavat ajasta korvauksen työajan vähennyksenä 5 tuntia 31 minuuttia. Päivärahan he saavat matkapäiviltä virkaehtosopimuksen mukaisesti.
Epäkohtaa tarkasteltava uudelleen
Nykykäytäntö saattomatkojen (paluumatkan) työaikakorvauksen osalta ei Raatikaisen mukaan ole oikeudenmukainen eikä ajantasainen käytäntö.
– Sen perustana on voimassa oleva virkaehtosopimus, matkustusohje, sen tulkintaohje ja mahdolliset muut seikat, mutta tätä palkkaepäkohtaa sopimuksissa ja ohjeissa on syytä tarkastella uudelleen.
Raatikainen on tänään jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Väkivaltaa, sylkemistä ja huutamista – pakkopalautuksia vastustetaan entistä rajummin keinoin

Kohupappi Marjaana Toiviaiselta hämmentäviä ohjeita lentomatkustuksen sabotoimiseksi: ”Toimi näin..”

Kohupappi Toiviainen kerää rahaa Facebookissa ja kehottaa sabotoimaan lentomatkoja – kirkko sallii sekoilun: “On toiminut yksityishenkilönä”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.