Artikkeli kuva

Raatikainen lakiesityksen kaatumisesta: “Poliisikansanedustajat tyytyväisiä”

04.11.2015 |16:26

Hallitus veti pois perussuomalaisten vastustaman lakiesityksen aktiivisesta katumisesta. Laki olisi toteutuessaan mahdollistanut ulkomaille veronkiertomielessä piilotettujen varojen palauttamisen Suomeen ilman pelkoa rangaistuksesta.

– Poliisina pidin ajatusta alun perinkin typeränä ja laittomana. Samaan johtopäätökseen käsittääkseni päätyi myös perustuslakivaliokunta, perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen sanoo ja myöntää perussuomalaisten ja poliisikansanedustajien olevan päätökseen tyytyväisiä.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että varojaan ulkomaille rikollisessa mielessä piilotelleet vastaavat rikosoikeudessa tekemisistään, kun jäävät kiinni. Jos ns. tehokas katuminen olisi hyväksytty, nämä henkilöt olisivat käytännössä selvinneet pikku maksulla huijausyrityksestään. Lisäksi laki olisi toteutuessaan asettanut ihmiset eriarvoiseen asemaan, mikä ei tietenkään voi olla minkään lain tarkoitus.

Talousrikostorjuntaan 6,4 miljoonaa euroa

Raatikainen on tyytyväinen myös hallituksen päätökseen, jonka mukaan talousrikostorjuntaan tarkoitettu 6,4 miljoonan euron määräraha palautetaan leikkauslistalta.

– Määräraha on sama, joka oli tällekin vuodelle kohdennettu nimenomaan talousrikostutkintaan, mutta jota ei olisi enää ensi vuodelle ollut. Summa takaa periaatteessa poliisin talousrikostutkinnan säilymisen nykyisellä tasollaan – ja raha on korvamerkitty nimenomaan talousrikostorjuntaan.

– Talousrikostutkijat tuottavat valtiolle enemmän rahaa kuin mitä heidän palkkojensa maksuun menee, eli tämä on hyvä sijoitus. Lisääkin toki tarvittaisiin, mutta hyvä näin, Raatikainen sanoo ja toivoo, että talousrikostutkijat saavat jatkossa keskittyä rikostutkimuksiin – ettei heitä siirretä välillä esimerkiksi turvapaikkatutkintaan, kuten on tapahtunut muun muassa Helsingissä.

Harmaalle taloudelle oma torjuntaohjelma

Hallitus ilmoitti myös, että harmaan talouden torjuntaan tullaan tekemään kokonaisvaltainen ohjelma.

– Harmaan talouden torjunnassa on paljon muitakin toimijoita kuin poliisi. Esimerkiksi verottaja, tulli ja oikeusministeriö ovat mukana. Viranomaisten tietojenvaihtoa pyritään helpottamaan entisestään. Samalla tutkitaan, millaisilla toimintamalleilla harmaata taloutta voitaisiin estää ennalta.

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää