Puheenjohtaja Jussi Halla-aho puoluejohtajien koulutuskeskustelussa Educa-tapahtumassa Helsingissä. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Pyöreitä vuosia täyttävä Jussi Halla-aho pohdiskelee ikääntymistä
Viidenkymmenen vuoden ikään ehtinyt puheenjohtaja Jussi Halla-aho pohdiskelee ikääntymistä.
Halla-aho kirjoittaa:
Täytän tänään 50 vuotta. En ole ensimmäinen ihminen, jolle näin käy, mutta kunkin kohdalla se tulee vain kerran.
Monista muistakin asioista on kulunut pyöreitä vuosikymmeniä. Tasan 30 vuotta sitten kirjoitin ylioppilaaksi ja Neuvostoliitto lakkasi olemasta. Minun ikäpolvelleni historia jakautuu aikaan ennen ja jälkeen 1991. 20 vuotta sitten menin kihloihin nykyisen vaimoni Hillan kanssa. Samana vuonna WTC-tornit kaatuivat, eikä mikään ollut ennallaan. 10 vuotta sitten pääsin ensimmäisen kerran eduskuntaan ja minusta tuli oikeasti poliitikko. Myös Suomen poliittinen kartta muuttui pysyvästi.
Koronavuonna 2021 vanhin lapseni tuli täysi-ikäiseksi ja muutti pois kotoa.
Vanhenemista on kuvattu useilla osuvilla sananparsilla, joita ei nuorempana ymmärrä mutta jotka tulevat ikääntymisen myötä hyvin ymmärrettäviksi. Suosikkejani ovat:
”Se on sitä, että päivät muistellaan nimiä ja yöt juostaan kusella.”
”Jos mistään ei kolota aamulla, on todennäköisesti kuollut yön aikana.”
Poikani Urho 7v sanoi kerran talvella ruuan jälkeen: ”Mä olen kiitollinen siitä, että mulla on isi ja äiti ja että mä saan olla olemassa.” Tämä oli hienosti sanottu, ja sen inspiroimana aloin miettiä, mistä olen itse kiitollinen.
Olen kiitollinen siitä, että olen saanut elää suhteellisen terveenä tähän asti ja että minulla on terveitä lapsia, joilla muutenkin on kaikki hyvin.
Nuorempana näkee mahdollisuudet rajattomina ja epäonnistumiset poikkeamana normaalista. Vanhemmiten oppii suvaitsevaisemmaksi maailmaa ja itseään kohtaan. Yhdeksän yritystä kymmenestä menee päin mäntyä ja se yksikin vain sinne päin, mutta juuri onnistumisten harvinaisuudessa on niiden arvo. Tärkeää ei ole välttää virheitä vaan ratkaisevia virheitä. Olen kiitollinen, että olen enimmäkseen välttänyt ne.
Elämässä ja varsinkin politiikassa kohtaa matalia inhimillisiä ilmiöitä kuten pyrkyryyttä, opportunismia, petturuutta ja pelkuruutta. Mutta siellä kohtaa myös jaloutta, periaatteellisuutta, uskollisuutta ja rohkeutta. Jälkimmäisiä on vähemmän mutta ne loistavat sitä kirkkaammin. Olen kiitollinen niistä ihmisistä, jotka ovat seisseet rinnallani ja auttaneet minua silloin, kun olen sitä tarvinnut. Samalla pyydän anteeksi niiltä, joiden rinnalla en itse ole seissyt ja joita en ole auttanut silloin, kun he olisivat sitä tarvinneet.
Ihmiselle kiteytyy elämän aikana mottoja ja ohjenuoria. Oma suosikkini on korvamadoksi jäänyt sitaatti Jurassic Park -elokuvasta: ”It could be worse. It could be MUCH worse.” Ajattelen sitä aina, kun tuntuu siltä, että asiat ovat huonosti.
Oma elämäni ja siinä tapahtuvat ilot ja surut ovat minulle tärkeitä. Samalla näen ne yhä selkeämmin osana suurempaa kontekstia. Olen yksi linkki loputtomassa ketjussa, joka tulee jostakin ja menee jonnekin. Parinsadan vuoden päästä olen korkeintaan nimi sukuluettelossa, eikä iloistani ja suruistani ole mitään jäljellä, mutta olemassaoloni oli silti tärkeä. Samalla tavalla kuin jonkun parisataa vuotta sitten eläneen esi-isäni olemassaolo oli tärkeä, vaikka hänestä ei ole jäljellä muuta kuin nimi sukuluettelossa.
Ihmisen elinpäivät ovat kuin ruoho; hän kukoistaa kuin kedon kukka.
Kun tuuli käy hänen ylitseen, ei häntä enää ole eikä hänen asuinpaikkansa häntä enää tunne.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää