Puuttuuko sinulta perhe – vuokraa vaimo, käly tai lanko!
Ennen vanhaan oli tyypillistä, että oli olemassa perheitä ja perheenjäseniä. Heitä yhdistivät monenmoiset sukulaisuussiteet. No, se oli ennen. Tänään perheen tai sen yksittäisen jäsenen voi vuokrata. Japanissa ilmiölle on nimikin: “Tuulahdus inhimillisyyttä perheen muodossa”.
Vuokrattava todellisuus ei The New Yorker– lehden mukaan rajoitu Japanissa pelkästään perheenjäseniin. Kansalainen voi muokata näytelmän koko elämästään – jos näkee siihen tarvetta ja taskut pullottavat rahaa.
Mutta aloitetaan perheestä. Kazushige Nishida, tokiolainen myyntimies oli kallella kypärin: vaimo oli kuollut ja tytär lähtenyt kotoa raivoisan riidan jälkeen. Töihin tuli lähdetyksi kuten aina ja työkavereitten kanssa käytiin baarissa niin kuin ennenkin. Mutta öisin hän oli aivan yksin. Aika parantaa, Nishida luuli, mutta olo kävikin päivä päivältä tukalammaksi.
Televisio pelasti miehen, sillä hän näki Family Romance -yrityksestä kertovan dokumentin. Erityisen vaikutuksen myyntimieheen teki ohjelmassa esiintynyt vanhempi naishenkilö, joka oli vuokrannut itselleen lapsenlapsen ostosreissujen iloksi ja turvaksi. Kaipa sitä myös “muija ja mukula” järjestyisi kaiken järjen mukaan siltä seisomalta.
Nishida otti yhteyttä Family Romanceen ja pian hän jo istui kahvilla varavaimon ja -tyttären kanssa. Vuokrahenkilöt kyselivät, miten heidän pitäisi käyttäytyä ja pian vaimoke nakkeli niskojaan vaimovainaan tyyliin ja valetytär tökki isukkia lempeästi kylkiluiden väliin. Ihan halpaa lysti ei ollut, hintaa kahville ja pullalle tuli 300 euroa. Mutta eihän onnella ole hintalappua.
Aiempikin elämä paljastui teatteriksi
Tapaamiset jatkuivat ja näytelmään tuli yhä enemmän sävyjä. Jossain vaiheessa tapahtui jotakin todella yllättävää: Nishida huomasi, että hän oli ollut näyttelijä myös entisessä, oikeassa elämässään. Hänen roolinsa oli ollut hyvän aviomiehen ja isän rooli, vaikka totuus oli usein kaikkea muuta: silkkaa pahaa oloa ja surkeutta.
Kirjavien vaiheiden jälkeen oman elämänsä myyntimies otti yhteyttä tyttäreensä, josta ei ollut kuullut mitään tuikean riidan jälkeen. Ja kuinka ollakaan, jää alkoi sulaa myös siinä suunnassa ja tytär piipahti entisessä kodissaan. Hän saattaa palata isänsä kotiin myös ihan oikeasti ja pysyvästi.
Todellisuuden muuntaminen näyttelijäntyön avulla on melkoinen bisnes, jonka suurin tulonlähde on “sukulaisten” vuokraaminen häihin ja hautajaisiin. Ja jos vaimo (tai mies) sattuu olemaan pulskansorttinen, laihempaa, vuokrattavaa versiota voi sitten raahata firman juhliin ja muihin tilaisuuksiin, joissa on sidosryhmiä mukana. Tärkeintä on se, miltä kaikki näyttää ikään kuin ulospäin.
Japanilaisten touhulle voi nauraa mutta vuokratodellisuuden takana voi nähdä paljon myönteistäkin. Kyse on perimmältään ja joltain osaltaan freudilaisesta ryhmäterapiasta tai psykodraamasta, jossa erilaisia tilanteita näyttelemällä päästään lähemmäksi oikeita mielen kipupisteitä ja ongelmien ratkaisua. Siellähän se mörkö luuraa, lapsuudessa ja menneisyydessä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää