Putkonen: Voiko oikeusvaltio jättää sairastuneet heitteille?
KOLUMNI Koulut ja päiväkodit homehtuvat. Kuntaliiton laskelmien mukaan Suomessa noin tuhat koulua kärsii jonkinasteisista homeongelmista. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan merkittävien kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamat kertaluonteiset korjauskustannukset ovat 1,2–1,6 miljardia euroa. Korjauskulujen päälle tulevat vielä sairauksien aiheuttamat kulut.
Asian hoitaminen ei ole rahasta kiinni. On kyse arvovalinnoista. Kyse on siitä, mihin rahat ohjataan. Vertailun vuoksi pahasti korruptoituneen tuulivoimatuotannon tukea ollaan lisäämässä niin, että se nousee lähivuosina noin 600 miljoonaan euroon vuodessa. Yksin tuulivoimatukiaisiin käytettäsiin yhden vaalikauden aikana 2,4 miljardia euroa.
Korruptoituneen tuulivoiman tukiaisista luopumalla voitaisiin rahoittaa sisäilmasta saraistuneiden sosiaaliturva. Tuulivoimatukiaisvarat riittäisivät myös sairastuneiden evakkoasuntoihin sekä homekoulujen ja -päiväkotien kertaluontoisiin korjauskustannuksiin.
Sisäilmaongelmat ja rakennusten kosteusvauriot ovat päivittäin otsikoissa. Sisäilmaongelmien pysyvästi sairastuttamat ihmiset on jätetty heitteille. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä sen alaisuudessa kansalaisten terveydestä vastaavien organisaatioiden, Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) sekä Työterveyslaitoksen (TTL) tutkijat samoin kuin vakuutuslaitokset syyllistävät homeesta sairastuneita edelleen luulotautisiksi. Ohittavatko bisnesintressit ihmisten terveyden? Kun Kela ja vakuutusyhtiöt eväävät korvaukset 5 000 sairastuneelta, ne säästävät joka vuosi satoja miljoonia euroja, joidenkin laskelmien mukaan jopa yli miljardin verran joka ikinen vuosi.
On ainakin satoja, ellei jopa tuhansia tapauksia, joissa on todettu sairastumisen johtuneen työpaikan olosuhteista, mutta vakuutusyhtiöt ovat evänneet korvaukset. Näin on menetelty, vaikka syy-yhteys on selvästi pystytty osoittamaan. Lain mukaan sairaus voidaan korvata ammattitautina, jos sairauden syy-yhteys työn sisältämään laissa määriteltyyn altistavaan tekijään on osoitettavissa riittävällä todennäköisyydellä.
Ammattitauti on sairaus, joka on todennäköisesti aiheutunut työssä esiintyvästä fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä. Malliesimerkkejä ovat sekä Kokkolan että HUS:n kätilöiden tapaukset. Kaikki oikeusasteet totesivat Kokkolan tapauksessa, että työkyvyttömyyteen johtaneet sairaudet ovat johtuneet työpaikan olosuhteista. Hovioikeus ratkaisi asian kätilöiden eduksi, mutta Korkein oikeus eväsi korvaukset ilman suullista kuulemista. Korkeimman oikeuden menettelyä voidaan oikeutetusti pitää oikeusmurhana.
Kun suomalainen oikeuslaitos menettelee näin härskisti Suomen kansalaisia kohtaan, niin millä oikeutuksella Suomen valtio kuvittelee olevansa oikea taho opastamaan muita maita oikeusvaltioperiaatteisiin. Puheoikeus on ansaittava. Ja se ansaitaan ainoastaan laittamalla kuntoon ensin oma piha.
Matti Putkonen
työmies (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kätilöopiston henkilökunta vaatii oikeutta – suuri joukko sai oireita vanhan rakennuksen sisäilmasta
Homesairauksista kärsivät putoavat sosiaaliturvan ulkopuolelle – professori pitää tilannetta laittomana
Ronkainen: Turvapaikanhakijoille löytyy hätämajoitus, mutta sisäilmasairastuneille ei
Eläkkeellä oleva biokemisti: ”Työterveyslaitoksen turhat hometestit olivat huijausta ja sairastuneiden turhaa pahoinpitelyä”
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.