

Matti Putkonen ja Mikael Pentikäinen. Lehtikuva.
Putkonen: Suomen Yrittäjien Pentikäinen pestautui hallituksen palkkasoturiksi – romuttaa ammattiyhdistysten jäsenmääriä rahan voimalla
Työmies Matti Putkonen (ps.) syyttää Suomen Yrittäjien toimitusjohtajaa Mikael Pentikäistä yriityksistä murtaa ammattiyhdistysten asema rahan voimalla. Putkonen katsoo Pentikäisen toimilla olevan merkittäviä vaikutuksia työrauhalle.
Putkosen mukaan Sipilän hallituksen pääpuolueet ajavat työehtosopimusten yleissitovuuden romuttamista.
– Hallitus on toteuttamassa kaikki muutkin Suomen Yrittäjien keskeiset, työntekijöiden asemaa rapauttavat tavoitteet. Hallitus heikentää pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa sekä mahdollistaa, että yritykset voivat jatkossa palkata alle 30-vuotiaita määräaikaisesti ilman perusteita määräaikaisuudelle. Edellytys on, että alle 30-vuotias on ollut kolme kuukautta työttömänä työnhakijana, muistutti perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.
– Hallituksen esitykset ovat sekä perustuslain, työoikeuden, ILO-sopimuksen, että EU-direktiivin vastaisia ja siksi ay-liike on nousemassa barrikadeille ja eduskunnan keskeiset oppositiopuolueet tekivät asiasta välikysymyksen.
-Suomen Yrittäjät on aloittanut rahan voimalla työntekijöiden houkuttelun, jotta nämä hylkäisivät ammattiliittonsa. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen käskyttää jäsenyrityksiä maksamaan työntekijöidensä puolesta jäsenmaksun liitoista riippumattomaan työttömyyskassaan (YTK). Pentikäinen tavoittelee käskyttämisellään ammattiliittojen jäsenmäärän romauttamista. Järjestäytymisasteen romauttaminen rahan voimalla on puolestaan keino, jonka päätavoite on vetää matto alta työehtosopimusten yleissitovuudelta. Minkä tahojen ministerit, Juha Sipilä ja Petteri Orpo, sekä heidän palkkasoturinsa, Pentikäinen, kuvittelevat tämän jälkeen sopivan työrauhasta?
-Toimitusjohtaja Pentikäinen väitti viimeisintä Suomen Yrittäjien toimenpidettä operaatioksi sopimusvapauden puolesta. Mitta tuli muka täyteen, koska ay-liike estää yritysten ja työntekijöiden oikeuden sopia työehdoista keskenään, ilman yleissitovuuden kahletta.
– Yleissitovuuteen sisältyy olennaisesti työrauhavelvoite. Mikäli yleissitovuus poistuu, työrauhavelvoitteesta sovittaan yrityskohtaisesti. Se johtaisi työmarkkinat vahvimman oikeuden anarkiaan, josta seuraisi jatkuva yrityskohtainen lakkoaalto.
– Ainoastaan yleissitovuus varmistaa yhdenvertaisen kilpailuasetelman kaikille suomalaisille yrityksille. Yleissitovuus varmistaa työrauhan ja sen, ettei mikään yritys voi hakea kilpailuetua härskillä palkkojen ja muiden työehtojen dumppauksella. Siksi yritykset työehtosopimusten yleissitovuuden murtamisesta ovat edesvastuuttomia, sanoo Putkonen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.