Kimmo Mäntylä
Putkonen: Professori Suoranta vaatii perussuomalaisten poistamista kaikista Suomen kouluista
KOLUMNI | Tampereen yliopiston professori Juha Suoranta vaatii perussuomalaisten poistamista kaikista Suomen kouluista peruskoulusta aina yliopistoihin saakka. Hän vaatii Facebook-päivityksessään, että ihmisten mieliä tulee varjella ja suojella perussuomalaisten tuhoavilta vaikutuksilta:
”.. ihmisten mieliä, tulee varjella ja suojella tuhoavilta vaikutuksilta. Sama, mikä tiedonvälitystä, koskee myös peruskoulua ja muuta koulutusjärjestelmää, johon perussuomalaiset ovat jo ulottaneet iljettävät lonkeronsa”, Suoranta toteaa julkisessa päivityksessään.
Juha Suoranta toimii Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professorina. Hänellä on myös dosentuuri mediakasvatuksessa.
Suoranta on kirjoittanut perussuomalaisista aiemminkin. Aiemmin hän on kuvaillut perussuomalaisia köyhien ”paskaporukaksi”, joiden sisällä myllertää käsittämättömäksi jäävä alkoholilla ja lääkkeillä hoidettu paha olo.
Tällaisten sanojen ääreen on pysähdyttävä.
Suoranta ei julkaisuissaan peittele omaa poliittista suuntautumistaan eikä sitoutuneisuuttaan vasemmistoaatteeseen. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa. On luonnollista ja suotavaakin, että koulumaailmassa toimivat osallistuvat politiikkaan ja kertovat yhteiskunnallisista näkemyksistään.
Mutta tämä ei tarkoita sitä, että kenenkään tulisi valjastaa akateemista laitosta oman politiikantekonsa välikappaleeksi. On huolestuttavaa, että Suoranta pyrkii kategorisesti estämään perussuomalaisten pääsyn oppilaitoksiin. Aivan erityisen huolestuttavaa on, että mediakasvatusta opettava henkilö levittää professorin arvovallalla julkisuuteen vaatimuksia siitä, että hänen poliittisilta kilpailijoiltaan tulisi evätä perustuslain suoma oikeus tasavertaiseen kohteluun koulumaailmassa.
Suorannan käsitykset ovat herättäneet ihmetystä Facebookissa. Hän on täsmentänyt näkemyksiään:
”En myöskään voi käsittää, miten kasvatustieteiden opiskelija voi olla sellaisessa puolueessa, jonka politiikka perustuu lähtökohtaisesti ihmisten syrjinnälle ja ihmisvihamielisyydelle.”
On äärimmäisen huolestuttavaa, että mediakasvatusta opettava professori esittää näin rajuja näkemyksiä. Hänen tulisi ymmärtää, että hänen syrjivät kommenttinsa ovat omiaan luomaan opiskelijoiden keskuudessa ahdistavaa ilmapiiriä.
Iljettävät lonkerot
Suorannan puheet ”iljettävistä lonkeroista” tuovat karulla tavalla nieleen ne ajat, jolloin Suomi taisteli olemassaolostaan. Samoin ”paskaporukasta” puhumisen tarkoitus on ilmiselvä – epäinhimillistäminen ja dehumanisointi.
Suorannan puheenparsi muistuttaa hätkähdyttävästi vuoden 1941 neuvostopropagandaa:
”Jokaisen neuvostoihmisen sydän täyttyi hillitsemättömällä vihalla, kun tietoon tuli röyhkeäksi muuttuneiden hitleriläisten nulikoiden iljettävä provokaatio, kun he uskalsivat tunkea likaisen kärsänsä meidän neuvostopuutarhaamme.“
Tällainen vihapuheiden lietsominen perussuomalaisia vastaan on pöyristyttävää. Professori Suoranta halveksii kannaotoissaan julkisesti suomalaista demokratiaa ja vaatii oikeutta ainoastaan kaltaisilleen ”oikeaopisille”. Odotan Tampereen yliopiston välittömästi reagoivan professori Suorannan vihapuheisiin, työmies Matti Putkonen vaatii.
Viestinnän laitoksen kanta
Esitän myös toiveen siitä, että Tampereen Yliopiston viestinnän laitoksella käydään perinpohjainen keskustelu siitä, millainen kielenkäyttö on media-alan opettajille suotavaa ja millainen ei, Putkonen jatkaa.
Professorin ja dosentin arvovallalla esitetyt irralliset heitot poliittisista vastustajista ovat poikkeuksellisen vaarallisia.
Suorannan lausuntojen voidaan katsoa edustavan laitoksen virallista kantaa perussuomalaisista, ellei viestinnän laitos selväsanaisesti irrottaudu niistä.
Tieteenfilosofian keskeisiin periaatteisiin kuuluu esittää perustelut siitä, miten johtopäätöksiin on päädytty. Jos viestinnän laitoksen mielestä perussuomalaisilla ei ole koulu- tai yliopistomaailmassa sijaa, olisi kohtuullista kuulla tälle vankat akateemiset perustelut.
Suorannan kannanotot ovat äärimmäisiä. Ne on esitetty professorin ja dosentin arvovallalla. Toivon todella, ettei suomalainen mediakasvatus lepää yksinomaan tällaisten henkilöiden varassa.
Journalistiopiskelijoiden asema
Tampereen yliopiston viestinnän laitoksen opiskelijoista kasvaa aikanaan media-alan ammattilaisia. Journalismin keskeisiin periaatteisiin kuuluu lähdekritiikki ja riippumattomuus.
Olemme nähtävästi saapuneet tilanteeseen, jossa edes professoritkaan eivät kykene erottamaan journalismia oman puolueryhmittymiensä etujen ajamisesta. Kyseessä on aito intressiristiriita.
Suomalainen media on murroksessa. Lehtien tilauskannat ovat olleet jo pitkään syöksykierteessä. Ahdinkoa ei ratkaista sillä, että nykyistä mediakenttää puoluepolitisoidaan lisää. Kansalaiset eivät halua maksaa puoluepropagandasta.
Tätä taustaa vasten on surullista katsoa, miten poliittisiin aatteisiinsa sitoutuneet henkilöt pyrkivät saastuttamaan journalismin opiskelijoiden ajatusmaailmaa. Opiskelijoiden ajatusmaailman tahallinen puolueellistaminen vie monelta mahdollisuuden ansaita elantonsa.
Tämä on ihmisten hyväksikäyttöä. Itsekkyyttä.
Matti Putkonen
Työmies
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää