PS ARKISTO
Putkonen: Perussuomalaisten identiteetti lähtee suomalaisuuden puolustamisesta
Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen avaa Salomon Garagen videohaastattelussa perussuomalaisten poliittista linjaa. Haastattelun teemana oli identiteettipolitiikka, mutta videolla sivutaan laajasti useita poliittisia teemoja. Haastattelu tehtiin 22.helmikuuta, mutta se julkistettiin vasta nyt.
Matti Putkonen kertoo haastattelussa, että koko puoluekenttä on tällä hetkellä suuressa myllerryksessä.
– Ennen pystyttiin sanomaan selkeästi, että on olemassa työväenpuolueita ja porvaripuolueita, oikeistoa ja vasemmistoa. Nyt näin ei enää ole: Puoluekenttä jakautuu kakuntekijöihin ja kakunjakajiin. Me perussuomalaiset olemme kakuntekijöiden puolella. Se on se porukka, joka tuo tähän maahan hyvinvointitulon. Me haluamme rakentaa Suomen hyvinvointia sillä pohjalla, että puolustamme kakuntekijöitä.
– Olemme työväenpuolue, koska kannatuksesta 40 prosenttia tulee työväestöltä. Yrittäjien osuus kannatuksesta on 30 prosenttia. Perussuomalaisten identiteetti siis lähtee suomalaisuuden puolustamisesta.
Perussuomalaiset huolehtii samalla myös heikoimmista.
– Kun meillä on vahva joukko tuomassa veroeuroja, niin meillä on samalla mahdollisuus auttaa lapsia, sairaita ja vanhuksia ja niitä jotka eivät tule toimeen omalla työllään.
Puolueiden ja ammattiliittojen tilanteissa paljon samaa
Putkonen kertoo näkemyksiään myös ammattiyhdistysliikkeen tilanteesta.
– Aikoinaan oli eri liittoja kuten metallityöväen liitto, paperiliitto, puu- ja erityisalojen liitto ja niin edelleen. Ne olivat kukin oman ammattikuntansa edustajia. Jokainen konepajan työntekijä tiesi, mikä on hänen liittonsa. Nyt suurliittojen aikaan se sidos omaan ammattiliittoon on höllentynyt. Ei enää koeta sellaista, että tämä porukka puolustaa juuri minua. Se on merkinnyt aikamoista liittojen jäsenmäärien romahdusta, joka on jo siinä mittakaavassa, että kohta yleissitovuudet paukkuu jos ei tehdä jotain.
Putkonen näkee ammattiyhdistysliikkeen tilanteessa paljon samaa kuin puolueissa.
– Puolueille voi käydä samalla tavalla, jos puolueet eivät onnistu hakemaan sitä identiteettiä uudelleen niin, että saadaan jäsenistölle tehtyä selväksi, että me puolustamme juuri sinun työpaikkaasi, sinun työehtojasi ja olemme valmiita tekemään sen yhdessä.
– Nyt puolueiden toimintaan sotkeutuu liian paljon kaikkea muuta, esimerkiksi ilmastopolitiikkaa. Seurauksena se identiteetti häviää. Ei tule tunnetta, että juuri tämä on minun porukkani, Putkonen sanoo.
Suomalaisuuteen kuuluu toisen ihmisen kunnioittaminen
Putkonen kertoo myös omasta suomalaisesta identiteetistään.
– Omasta mielestäni oman identiteettini olen haistanut Mäntän konepajan valimosta. Se on minulla aina mielessäni. Olen aina kunnioittanut sitä kovaa työtä, mitä se porukka siellä teki. Haluan kuulua siihen joukkoon.
Putkoselta kysytään myös, kuka voi olla suomalainen.
– Suomalainen voi olla kuka tahansa, joka on Suomen kansalainen. Kansantanhuja ei tarvitse osata eikä humppaa. Olennaista on kuitenkin se, että heti kun Suomeen tullaan muualta, opetellaan ensin kieli. Lähtökohta täytyy myös olla se, että tänne tullaan joko töihin tai yrittämään ja samalla maksetaan kaikki asiaankuuluvat maksut ja osallistutaan siinä yhteiskunnan rakentamiseen.
– Iso asia on myös se, että pitää opetella suomalainen kulttuuri. Siihen kuuluu toisten ihmisten kunnioittaminen. Täällä ei voi olla etuoikeutettu eikä toisen ohi voi mennä. Ei savolainenkaan voi jonossa ohittaa hämäläistä.
Katso koko haastattelu täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työväestö puoluekenttä suomalaiset Ammattiliitot Identiteetti politiikka perussuomalaiset Matti Putkonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäkynen: Korona jyllää, silti hallitus keskittyy pakolaisten vastaanottamiseen
Purra: Hallitus aikoo helpottaa matalapalkka-aloille saapuvaa maahanmuuttoa, vaikka rajamme ovat kiinni ja vaikka maa on pian täynnä lomautettuja ja työttömiä ihmisiä
Perussuomalaiset: Avokätinen kehitysapu ei sovi koronakriisiin
Halla-aho: Julkisesta kulutuksesta on otettava kaikki löysät pois – ”Suomen, kuten jokaisen maan, on keskityttävä itsensä ja omiensa auttamiseen”
Halla-aho: Suomi ei voi jatkaa miljardien kippaamista kehitysavun, haittamaahanmuuton ja ilmastoposeerauksen kaltaisiin kohteisiin tällaisissa olosuhteissa
Purra: Huoltovarmuus ja omavaraisuus nousevat nyt merkittävään arvoon – ”Kaikkien toimien pitää hyödyttää suomalaisia”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.